Autobahn

Studenten TU Delft hebben waterstofprimeur in Assen

Nederland maakte afgelopen zaterdag een moment mee dat de geschiedenisboeken in zal gaan. Raceteam Forze reed als eerste ooit een race met een auto die aangedreven werd door een brandstofcel en waterstof. Ze finishten, maar er is ruimte voor verbetering.

Onthoud maar waar je was afgelopen zaterdagmiddag. Als je in Assen was, dan heb je live meegemaakt dat geschiedenis werd geschreven. De rest van het land moet nu even in de agenda kijken wat er ook alweer belangrijker was dan het meemaken dat de eerste auto ooit een race finishte op waterstof.

Technische Universiteit

De leden van team Forze zijn allen student aan de TU Delft en hebben dit jaar de Forze VIII tot hun beschikking. Het getal achter de naam staat voor de versie van de auto. Het team bestaat sinds 2007 en dit is de achtste variant van de Forze. De auto deed mee in de Sportklasse van de Supercar Challenge die dit weekend in Assen werd verreden. Sport is het laagste niveau van de race, maar daarin werd de roze auto wel glansrijk zesde (wat overigens overall neerkomt op de laatste plaats). Geen probleem natuurlijk, want het is allemaal heel erg nieuw en het doel was de race uitrijden.

Op zondag wilde het team ook deelnemen aan de tweede race, maar dat ging helaas niet door. Een onderdeel van de voorwielophanging was niet meer veilig genoeg. Voordat u gaat lachen: de studenten hebben dat onderdeel niet zelf ontwikkeld, maar het was een extern geleverd stukje auto. Kan gebeuren natuurlijk. Helaas hadden ze blijkbaar geen reserve-exemplaar bij zich. Het betekent in ieder geval dat de studenten weer iets nieuws hebben om naar door te bouwen: een auto die twee races achter elkaar uit kan rijden op waterstof.

Reacties

rexmundi666 20-08-18 | 18:41 | 7

In ieder geval heeft waterstof meer toekomst dan stroom uit een accu.

Hiesjes 20-08-18 | 19:54

Waarom dan? Waterstof is duur vanwege het transport en opslag. Heel erg ontvlambaar (als in levengevaarlijk bij een lekkende tank). En het bevat een stuk minder energie als benzine of diesel.

hendrikjandetuinman 20-08-18 | 21:22

Ga gewoon lekker door met onzin verkondigen, Hiesjes. Inenten is zeker ook slecht voor je kinderen?

Pierre Tombal 20-08-18 | 21:34

Ik vermoed dat jij niet doorhebt hoe vaak jij zelf al op centimeters naast een waterstof transport hebt gereden. Dat de calorische inhoud onder normale atmosfeer lager is dan van de door jou genoemde fossiele brandstoffen is ook niet echt een probleem waar we nog geen ervaring mee hebben. CNG douwen we bijvoorbeeld ook in tanks onder 200 atmosfeer en daar laten we doodleuk stadsbussen mensen mee vervoeren.

prakkie 20-08-18 | 21:44

Fabricage van waterstof is nog wel een probleem. Dat kost erg veel energie. Opslag en transport is inmiddels geen probleem meer.

bdn01 20-08-18 | 23:00

Neen dus. Waterstof is volkomen ongeschikt om grootschalig voor het wegverkeer te worden ingezet.

Duffe 21-08-18 | 01:15

Omdat apparaten met batterijen altijd kut zijn. Van je walkman in de jaren 80 tot je smartphone nu, van elektrisch accu gereedschap tot elektrische auto's... wat is ALTIJD het zwakke punt? De batterijen. De batterijtechniek moet gewoon drastisch verbeteren anders vallen batterijen meteen af zodra er een praktisch alternatief klaar is voor gebruik.

Johnny66 21-08-18 | 09:06

Kortom, hier weten we alles van waterstof en de onbenullen als Hyundai, Honda , Toyota en co. blijven auto''s op de markt brengen .

bdn01 20-08-18 | 22:58 | 3

Waterstof wordt nooit wat als energiedrager voor voortuigen. De efficiency van elektriciteitsproductie tot het de aan de wielen geleverde vermogen is voor waterstof 4 x lager dan bij gebruik van een oplaadbare accu. De verliezen zitten hem in de lage energie-inhoud van waterstof, waardoor er bij het transport grote verliezen ontstaan (je vervoert veel meer gewicht aan hogedruktanks dan aan waterstof), de grote verliezen bij het maken van waterstof uit electriciteit, de zeer hoge verliezen bij het comprimeren van waterstof in de tank van een auto (tot 800 Bar), enz, enz. Dit alles is goed gedocumenteerd in een studie van de IEEE (Society of Electrical Engineers). Waterstof? Houd een sop!!!

nieuwe_Deen 21-08-18 | 08:11

De IEEE is de Institute of Electrical and Electronics Engineers. Die willen uiteraard liever accus dan waterstof.
Grote probleem van accus is de laadtijd en de levensduur. Twee problemen waar waterstof geen last van heeft.

Johnny66 21-08-18 | 09:07

mooi , de industrie denkt er anders over . De onbenullen.

Pierre Tombal 21-08-18 | 11:17

Waterstof kan ook chemisch en biologisch worden gecreëerd. In tegenstelling tot elektriciteit wordt het bovendien in de regel lekvrij opgeslagen en dat kost uiteindelijk dus een stuk minder energie.

En een rendement van 25% is complete klets. Uitgaande van waterstof uit elektriciteit komt het totaal rendement aan de wielen al op minimaal 40% en de technieken worden steeds beter. En dat mag dan misschien nog steeds niet indrukwekkend lijken, maar de overdracht van elektrisch vermogen én de opslag daarvan in de auto heeft eveneens geen 100% rendement. Als je de auto twee weken ongebruikt laat staan gaat dat rendement zelfs richting nul, want dan is alles weggelekt.

Reageer