Autobahn

Elon Musk stuurde zonder overleg beurstweet achter stuur Model S

Tien dagen na de vermaarde 'Tesla van de beurs'-tweet heeft Elon Musk toegegeven dat deze zonder overleg met de bedrijfsleiding is verstuurd, in een poging transparant te zijn. Ook spreekt de CEO van het zwaarste jaar in zijn leven ooit.

Wie beweert dat Elon Musk de afgelopen tijd teveel hooi op zijn vork heeft genomen, heeft gevoel voor understatement. Naast het runnen van Tesla en SpaceX, en het integreren van Solar City, bemoeit Musk zich ook met kinderen die in Thaise grotten vastzitten, dumpt hij allerlei ideetjes aangaande de Hyperloop en zijn Boring Company en ga zo maar door. Af en toe komt het door de werkdruk tot rare uitspattingen, zoals bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers over 2018, waarbij analisten werden geschoffeerd, en rondom de redding van de Thaise jongetjes, waarin een duiker zeer ongefundeerd als 'pedo' werd weggezet.

Nu geeft de enigmatische miljardair buitenstaanders een kijkje in zijn drukke schema en psyche. De New York Times vloog naar de westkust om de CEO een uur lang te interviewen. Het werd een bij vlagen emotioneel gesprek, waarin Musk niet alleen aangeeft zijn berichte tweet op eigen initiatief te hebben verzonden (no surprises there), maar ook dat er wordt gezocht naar een rechterhand die voor hem persoonlijk de druk van de ketel kan halen.

Musk heeft het afgelopen jaar praktisch de klok rond gewerkt, miste bijna de bruiloft van zijn eigen broer in Spanje, en vertrok meteen na de ceremonie weer om verder te werken aan de Model 3. Volgens twee bronnen rond de Raad van Bestuur zit Musk ook flink aan de Ambien, een slaapmiddel. Wellicht ook niet de weg naar een heel gezonde leefstijl.

$420

Over de voorgestelde prijs van $420, die werd getweet van achter het stuur van een Model S (met Autopilot, hopelijk): hij wilde 20 procent op de toenmalige prijs zetten, waarmee hij op $419 uitkwam. Uiteraard kon mr. Symbolism het niet laten om er een 420-dingetje van te maken. “It seemed like better karma at $420 than at $419. But I was not on weed, to be clear. Weed is not helpful for productivity." Een waarheid als een koe, en bovendien weet iedereen dat crack Elons drug van keuze is.

Minstens even belangrijk als deze tweet -en motivator voor het onderzoek van de SEC- was de opmerking 'funding secured'. Hierbij verwees Musk inderdaad naar het Saoedische staatsinvesteringsfonds, maar liep hij tevens op de zaken vooruit. De Arabieren hebben hem geen enkele garantie gegeven. Verder zegt Musk geen enkel boos telefoontje van de Raad gekregen te hebben na zijn tweets: “I don’t recall getting any communications from the board at all. “I definitely did not get calls from irate directors.

Bottom-line van het interview is dat Musk weken van 120 uur heeft gedraaid, sinds 2001 niet langer dan een week vakantie heeft genomen (toen hij geveld was door malaria) en dat de Raad van Bestuur naarstig op zoek is naar iemand die hem kan ondersteunen, zodat hij wat minder roofbouw op het eigen lijf hoeft te plegen. Dat lijkt ons een goed idee, de man is nodig eens aan wat vakantie toe. Echter, zoals dat gaat met control freaks, moet je de taken wel uit hun vingers wrikken. De afsluiter van het interview is hier een mooie illustratie van: “if you have anyone who can do a better job, please let me know. They can have the job. Is there someone who can do the job better? They can have the reins right now.” Gelooft u het zelf?

Reacties

Johnny66 17-08-18 | 10:16 | 2

Emoties en zaken doen , een dodelijke combinatie . Het ging met paypal zo makkelijk......

Nuchternederland 17-08-18 | 12:58

Paypal is eigenlijk ook 1 grote zwendel. Verkopers zijn vogelvrij, en paypal maakt goede sier met garanties voor geld terug, wat opgehoest wordt door de verkopers.
Als je 1 keer bent opgelicht mbv paypal, dan ben je daar redelijk klaar mee.
Zegt mij genoeg dat Musk ook daar achter zat, opportunist eerste klas.

Eagle0511 17-08-18 | 13:33

@Nuchternederland 17-08-18 | 12:58
En wat is er fout aan geld terug garantie als je door de verkopende partij bent opgelicht als ik vragen mag? Als de verkopende partij gewoon levert wat is afgesproken is hij niet vogelvrij volgens mij. Of mis ik iets?

bitflip 17-08-18 | 10:53 | 7

Mmm, zorgelijk dat hij zo overtuigd is dat niemand "het" beter zou kunnen. Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat er tienduizenden nerds zijn die alleen maar op de juiste plaats en tijd hoefden te zijn om iets soortgelijks te bereiken wat hij heeft bereikt.

Even los van de discussie wat "het" exact omvat, hij kan nog zat zaken delegeren, zie een Gwynne Shotwell en de vele andere talenten in z'n personeelsbestanden.

harry19612 17-08-18 | 11:39

Ik denk niet dat je "het" ergens los van kan gaan zien, omdat dat nu juist de crux is.
Je moet het niet alleen technisch allemaal kunnen, maar ook de wil hebben en daarbij de finaciele middelen.
Er zijn er wel meer die de financiele middelen hebben, maar die hebben allemaal andere prioriteiten (hun goed recht). Er zijn er wel met de technische kennis, maar die hebben weer geen geld. Verder ontbreekt het de meesten aan de wil en doorzettingsvermogen om de wereld substantieel te veranderen, omdat je van alle kanten wordt tegengewerkt.
Misschien is het inderdaad "tot hier en niet verder", maar ik zou het eeuwig zonde vinden.

SanderVreibik 17-08-18 | 13:09

Bitflip, ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat Musk de grootste bedreiging voor Tesla vormt.

bitflip 17-08-18 | 13:32

Musk kan prima meer delegeren en toch betrokken blijven.

Het is een hele andere tijd nu, EV's zijn doorgebroken en de vraag explodeert, de Falcon 9 en Falcon heavy landen zichzelf en worden hergebruikt terwijl de concurrentie nog vele jaren achterligt. Batterij productie technieken (en kosten) staan klaar om brandstof vervoer de genadeklap toe te brengen in de komende jaren en z'n stationaire opslag producten zijn begonnen met het omvertrekken van fossiele brandstof centrales die niet eens *kunnen* concurreren qua net stabilisatie diensten als ze het zouden willen.

Het is de juiste tijd om een iets andere werkhouding aan te gaan nemen.

Johnny66 17-08-18 | 15:03

Ev''s worden mondjesmaat verkocht en al helemaal niet aan particulieren . Als er geen subsidies , met name de zakelijke markt , zouden bestaan was waren er 5 in 5 jaar verkocht.

Johnny66 17-08-18 | 15:03

ps . musk is aan de drugs en andere pillen . Dat is geen basis voor een CEO , afgezien van zijn afwezige capaciteiten.

bitflip 17-08-18 | 15:08

Dat geld ben je gewoon kwijt hoor johnny. Hoe eerder je aan de acceptatie fase begint hoe beter.

bitflip 17-08-18 | 16:13

@SanderVreibik

Ja, maar dat zegt meer over de concurrentie dan over Musk.

Ps. Goed gespot:
“It seemed like better karma at $420 than at $419. But I was not on weed, to be clear. Weed is not helpful for productivity."

Johnny66 17-08-18 | 11:53 | 16

Ondernemer zijn / worden met een hele grote zak geld kun je veel bereiken en lang rekken , juist en ook zonder ondernemerskwaliteiten . Dan komt er een kantelpunt , daar zitten we nu . enne... met meneer Toyoda praten, al zal hij het willen , is ook al voorbij. Dat zal het ego (grootste hindernis van een ondernemer) van die ene ook niet toestaan.

bitflip 17-08-18 | 14:14

Musk en z'n broer begonnen in de VS met niets behalve wat kantoorruimte waar ze ook woonden, 1 pc en een instant noodles gebaseerd overlevingsplan qua voedsel.

Welke zak geld heb je het over?

Johnny66 17-08-18 | 15:01

dat bedoel ik met een zak geld , dat is nog geen ondernemen.

bitflip 17-08-18 | 15:08

Johnny gaat full johnny.

boterhamtevredenheid 17-08-18 | 15:24

Als iemand een ondernemer is dan is Musk het wel. Nare vent maar wel een briljante vogel.
Werkelijke probleem is dat het een ongecontrolleerde narcist is.

Johnny66 17-08-18 | 15:55

Ondernemers verdienen geld mijns insziens .

Reanuker 17-08-18 | 16:16

En hoe is hij aan die zak geld gekomen Johnny? Je lult jezelf behoorlijk klem hier

Johnny66 17-08-18 | 16:48

Omhooggevallen met internet , zonder risico en dat is nu juist een ondernemers eis.

bitflip 17-08-18 | 17:01

Feiten verwisselen met je mening gaat nog 's heel groot worden :)

Johnny66 17-08-18 | 18:20

Een zeker probleem is dat ik ondernemer ben.

bitflip 17-08-18 | 18:32

Dat was je eigen keuze toch?

harry19612 17-08-18 | 19:07

Johnny, ik was ook ondernemer maar tegelijkertijd ben ik me er wel van bewust dat wat ik deed, hoe succesvol ook, op gen enkele manier te vergelijken valt met dat wat Musk presteert. Nu ken ik jouw onderneming natuurlijk niet, maar ik gok dat voor jou hetzelfde geldt.

Johnny66 17-08-18 | 19:34

Musk presteert....., tot de zak met geld op is , je afhankelijk bent van krediet en aandeelhouders . En niet onbelangrijk...... nooit geen cent , 15 jaar , hebt verdient. Waar halen jullie toch vandaan het woord ''presteren'' ? Doe mij een miljard en ik ga heel lang ''ondernemen'' .

issieookweer 17-08-18 | 21:19

Hey, bitflip: www.rt.com/usa/436067-tesla-batteries...

johnny, wat Musk doet is toch echt een prestatie. Hij krijgt mensen zo ver in zijn tulpenbollenhysterie dat ze bereid zijn om hun hele hebben en houden te verkwanselen. Religies zijn daar niks bij.

Johnny66 18-08-18 | 09:24

Elke marketingcursus geeft hier gewoon antwoord op. Bewerken van de massa .......( de boef kan enkel bestaan bij de gratie van slachtoffers).

bitflip 18-08-18 | 21:13

Hoi issieookweer!

Apart dat je een RT artikel gaat linken met dat verhaal, dat helpt natuurlijk niet als het verhaal an sich ook al een aardig feitenvrij rijtje beschuldigingen is.

bitflip 18-08-18 | 21:15

@johnny
"Doe mij een miljard en ik ga heel lang ''ondernemen''."

Maar iemand hield je tegen om omhoog te vallen in de internetsector zeker? Vervelend hoor.

Johnny66 18-08-18 | 09:25

''Welke zak geld heb je het over?'' Ik zal dat later gaan vertellen .

Reageer