Autobahn

Formule E: 'F1-baas Ross Brawn kletst uit zijn nek'

Afgelopen week vertelde Ross Brawn de wereld dat hij helemaal niet tegen elektrisch racen is en dat de Formule 1 ook een switch kan maken. Volgens de organisatie achter de Formule E is dat volstrekte nonsens en hebben zij de exclusieve licentie.

De gedachte dat de Formule 1 over tien jaar best wel eens elektrisch kan rijden is onzinnig. Dat vindt althans Alejandro Agag, CEO van Formule E. De elektrische formuleklasse heeft van FIA een exclusieve licentie voor elektrisch racen gekregen voor vijfentwintig seizoenen. "And we've only done four," aldus Agag tegen Autosport

Het zal dus op zijn minst 21 jaar duren voordat de verbrandingsmotor de deur uit gaat in de F1. Een opluchting voor de liefhebbers van de geur van brandstof.  Agag vervolgt: "So the earliest Formula 1 could go electric is 2039, if we don't renew our agreement with the FIA then, but I don't see any reason why we shouldn't renew for longer."

Met zijn uitspraken zet hij Ross Brawn in zijn hemd. De Britse sportdirecteur van de Formule 1 zei van de week "If in five years' time or 10 years' time or whenever there is a need, desire, wish to have a different type of power unit in Formula 1, we'll do it." Het lijkt er overigens op dat Brawn de Formule E niet als een concurrent ziet, hij noemde de races slaapverwekkend.

Agag staat intussen wel open voor gesprekken, als Brawn echt heel graag elektrisch wil gaan rijden: "If they want to talk to me then of course that's a different question - I'm always open to talk to people. But without talking to me there is no way they can do anything fully electric."

Hoewel de Formule 1 de laatste jaren wat minder spannend is geworden, lijkt de spanning bij Formule E alleen in de accu's te zitten. Op de baan komt het er nog niet uit. Gelukkig dat we tot 2039 verzekerd zijn van dinosaurusverbrandende racewagens in de F1. Nu nog de V12 terugbrengen.

Reacties

politiekgemotiveerd 11-08-18 | 16:13 | 1

Hij (Brawn) spreekt van een ''different'' type of power unit dat hij daarmee een elektromotor bedoeld is creatief in zijn mond gelegd maar niet wat hij letterlijk gezegd heeft. Maar onder de streep hebben ze beiden weer wat aandacht, dus is het doel toch weer bereikt

alexbl 12-08-18 | 11:21

Die electro-suffies willen zo graag relevant gevonden worden dat ze de woorden van de echt invloedrijke jongens richting hun straatje interpreteren.

Racen is niet alleen maar hard rijden, en zelfs al mochten die Philipshaves ooit de prestaties van een F1 evenaren (zal echt wel een keer gebeuren), dan nog is het geen substitutie voor verbrandingsmotoren en de mechaniek die daarbij komt kijken.

Bytemaster 11-08-18 | 16:29

De vraag is wat zo'n contract waard is in een wereld die als een kip zonder kop, overhaast van de verbrandingsmotor af wil.

Mather 11-08-18 | 16:47 | 3

Waterstof, anyone?

loze stijl 11-08-18 | 17:35

Waterstof wordt middels een brandstofcel gebruikt om aan boord elektriciteit op te wekken voor de aandrijving en dus niet om werkelijk als brandstof te dienen in een otto motor Mogelijk zou het kunnen helpen bij het temperatuurprobleem van de huidige accu's want dat lijkt nog niet goed ontwikkeld te zijn.

Alexander des Burgus 11-08-18 | 18:13

Waterstof kan ook in een verbrandingsmotor indien nodig. Zie de legendarische BMW H2R bijvoorbeeld. Ik denk dat met de huidige technologie wel wat meer mogelijk is dan toen. 285 pk met een 12-cilinder is tegenwoordig nogal kansloos te noemen. nl.wikipedia.org/wiki/BMW_H2R

politiekgemotiveerd 11-08-18 | 18:32

Waterstof met een verbrandingsmotor hebben we begin van deze eeuw veel gezien. Het heeft pas recent een reboot gekregen als waterstof en een electro generatorom de ev uiteindelijk aan te drijven. Maar helaas komt dat waterstof niet echt van de grond. Gezien de schadelijkheid van het produceren van accu's lijkt het mij een goed alternatief voor een groot accupakket. ook mbt range.

loze stijl 11-08-18 | 17:55 | 1

Formule-E heeft dus als doel om de wagens minstens net zo snel te krijgen als de F1 bolides.
Als je denkt aan de nieuwe Tesla Roadster die 0-96 km/uur in minder dan 2 seconden af raffelt en 'normaal' gebruik 1000 km op een lading doet dan kun je er op rekenen dat de ontwikkelingen hard gaan, heel hard.
Met andere woorden: F-1 moet zich op termijn zorgen gaan maken om niet het slome broertje van de F-E te worden.
Let wel: ook ik ben een soort van verslaafd aan het motorgejank en de geur van uitlaatgassen maar de mensheid is zich continu aan het ontwikkelen en 'we' hebben 'met zijn allen' besloten dat de mens minder moet gaan vervuilen. So be it...

HA, BIER!1! 11-08-18 | 19:11

‘We’ zijn wij, hier in het westen. De rest van de wereld doet nog niet mee met de totale afschaffing van alles. Daar zit uiteindelijk naturlijk ook het grote probleem. En die ontwikkelingen die hard gaan vind ik wel mee valle. Het is alweer ruim 10jaar geleden dat de Prius er kwam, de trendsetter, kijk eens waar we nu pas zijn. Dat is bedroevend te noemen.

Rest In Privacy 11-08-18 | 20:07

Raar contrast: "F1 is minder spannend geworden de laatste jaren." Alleen in Nederland is het de afgelopen jaren alleen F1, wat de klokt slaat. Internationaal is het de afgelopen jaren ook weer beter, vermoedelijk dankzij de jonge garde en een zekere M. Verstappen. Dus de afgelopen jaren is het helemaal niet slechter, maar beter juist. De afgelopen 15 jaar zijn saaier dan daarvoor. Klopt. Maar ik zie alleen een stijgende lijn. Al helemaal met de nieuwe motoren, gok ik.

Klassenfeind 12-08-18 | 10:11

"Uit zijn nek kletsen," schijnt in het e-car wereldje vaker voor te komen... (@elonmusk)

www.zerohedge.com/news/2018-08-11/elo...

Reageer