Autobahn

Renault wil dat FIA motorregels eindelijk vaststelt

In 2021 komen er nieuwe regels voor de motoren van Formule 1-wagens. De FIA doet alleen een beetje lang over het bedenken ervan. Renault wil niet weer achterlopen in de ontwikkeling en zou graag al beginnen met de nieuwe motor. Dus er is haast.

Cyril Abiteboul is niet de man die we kennen van zijn vrolijke verhalen. Doorgaans komt er een hoop gegrom en 'ge-momf' (je weet wel dat Franse geluid als ze het even niet weten) uit zijn mond. Ook nu is het weer geen gezellig praatje van de Renaultbaas. Hij waarschuwt de race-officials dat ze eens vaart moeten gaan maken met die nieuwe regels als ze willen dat hij meedoet in 2021.

Aanvankelijk was het plan om de motoren te versimpelen en de MGU-H (die de warmte uit de uitlaat omzet naar stroom) af te schaffen. Het lijkt erop dat het allemaal niet gaat gebeuren want de vier huidige motorleveranciers willen liever niet teveel vernieuwen, dat is duur voor hen. Het gevolg daarvan is dat ook geen andere fabrikanten zullen instappen, wat voor de huidige leveranciers meer kans biedt om hun investering terug te verdienen bij klantenteams.

Klok tik door

Abiteboul wil nou wel eens weten wat het definitieve plan is: "The clock is ticking if we want it to have a completely different engine for 2021." Het is logisch dat ze zoveel mogelijk tijd willen hebben om nieuwe motoren te ontwikkelen en anders liever doorgaan met wat ze hebben. Dat biedt Renault ook meteen de kans om bij Ferrari en Mercedes langszij te komen. De Italianen en Duitsers hebben immers de motoren inmiddels wel bijna uitontwikkeld.

Volgens Cyril zijn er een paar dingen veranderd, waardoor het eigenlijk in een stroomversnelling zou moeten komen. Volgens de Fransman was Red Bull de aanjager voor de nieuwe motorregels. "Certainly summer break this year would be the red line. I think it’s no secret that two of the main drivers for that change of regulation were a) the possibility of a new entrant and b) the situation at Red Bull."

Nu het er sterk op lijkt dat er geen nieuwe toetreders voor het motorleverancierschap zijn, én Red Bull heeft gekozen om blij te zijn met Honda, is het volgens de Renaultchef tijd om beslissingen te nemen. Volgens hem betekent dat: "I think we are talking about details right now but I think in general we agree on the target, we agree it is better to keep the existing platform, and we agree that we can make a better job with the existing platform." Doorgaan met dezelfde motoren dus. Hij wil zelfs de MGU-H behouden: "It would be silly to have used the MGU-H for a number of years and actually do the opposite of what the car makers will be doing."

Reacties

Scarfie 10-08-18 | 21:38

- gefixt -

Zoloft 10-08-18 | 21:41

- gefixt -

Theo2552 10-08-18 | 21:47

- gefixt -

The2Amendment 10-08-18 | 21:49 | 2

Ach jeetje. Renault en motoren. Maskt het nou echt iets uit, die regels? Is niks, was niks rn zal nooit iets worden. Waarom gooien ze de handdoek niet in de ring en laten ze haas en force india en zo achteraan rijden.

CamaroHans 10-08-18 | 21:53

Als iedereen zo dacht zou het veel leuker worden.

Bytemaster 11-08-18 | 12:14

Was niks? Renault is één van de succesvolste motorenbouwers in de geschiedenis van de F1.

Tobberd 10-08-18 | 22:46

Wat een artikel dit. Naast bovengenoemde fouten ook inhoudelijk heel raar. "De Italianen en Duitsers hebben immers de motoren inmiddels wel bijna uitontwikkeld". Goes, ooit gehoord van je werk proeflezen voor het posten?

Hasj_en_Wietje 11-08-18 | 00:42

Waarom willen die vier huidige motorleveranciers ook alweer niet teveel vernieuwen? Godskolere, alsof je een theelepeltje superaids ingegoten krijgt. Ook als je haast hebt gewoon even kijken nadat je op "publiceren" hebt geklikt, damn. Dat gezegd hebbende: Succes aan Renault voor 2021, maar ik acht de kans klein dat ze zonder een geniaal aeropakket zoals de Red Bull het niet voor elkaar gaan krijgen; ook niet in 2021 ALS ze eindelijk na 7 jaar weer eens een fatsoenlijke motor weten te bouwen.

loze stijl 11-08-18 | 03:11

Hmzzzzz, dus als de officials geen haast gaan maken met de nieuwe regels dan is er kans dat Renault niet ( meer) meedoet in 2021?
Lekker statement voor Riciardo, dat schept vast heel veel vertrouwen.

pedro300 11-08-18 | 10:07 | 1

er waren tijden dat renault met zijn turbo f1 onverslaanbaar waren,maar de regels werden veranderd .

Bytemaster 11-08-18 | 12:16

De tijd dat Renault onverslaanbaar was, was juist zonder turbo. Ik neem aan dat je de jaren 1992 - pakweg 2000 bedoelt.

lekkeraustralie 12-08-18 | 16:38

Formule 1 was ooit bedoeld om te racen en ook vernieuwingen in de techniek te promoten en implementeren in de dagelijkse auto. Nu kan alles en dus is het echte formule 1 niet meer nodig. het werk is gedaan. En hulde aan iedereen die de laatste 100 jaar aan de auto's heeft gewerkt. Dus Introduceer een een formule a (ancient) 12, 10, 8, ongeblazen mooie herrie met de veiligheid van nu. maar ik begrijp het helemaal niet.

Reageer