Autobahn

Max Verstappen: Honda's straffen dit jaar schetsen een verkeerd beeld

Toro Rosso-Honda heeft de twijfelachtige eer er tot nu toe de meeste motoronderdelen doorheen gejaagd te hebben, wat het team op gridstraffen komt te staan. Maar dat heeft niets met Honda te maken, aldus aankomend Honda-coureur Max Verstappen.

Volgens de regels van 2018 mag elke auto slechts drie motoren gebruiken, en van sommige componenten zijn zelfs slechts twee stuks toegestaan. We zijn iets over de helft van het seizoen, en bij Brendon Hartley staat de teller al op zes motoren, teammaat Gasly zit hem op de hielen met vijf motoren en evenzoveel MGU-K's.

Heeft dit ervoor gezorgd dat Ricciardo gillend in de met bankbiljetten beklede armen van Renault is gerend? Lariekoek, meent Max Verstappen, die volgend jaar een Japanse krachtbron achter zich heeft. Het ligt deels aan de slechte crashbestendigheid van Hartley, die na twee afzonderlijke crashes in vrije trainingen nieuwe onderdelen nodig had, of een toch al slechte kwalificatie, waardoor een onderdelenwissel praktisch gratis is. Wat hij niet noemt, maar wat wel wordt vermoed, is dat Toro Rosso bovendien een beetje een Honda-proeftuin is, opdat Red Bull volgend jaar beter voor de dag kan komen. Tegen Motorsport zegt Verstappen:

I don't think they have had a lot of issues. Most of the time, maybe they had a bad qualifying so then it doesn't really make a lot of difference for them to take a new component, so that's what they are doing. I'm not too worried. And they still have quite a few races coming up to understand the package, and for next year it's going to be a new engine, it's different. They learn from their mistakes, which is good. It's happening on other brands, not only Honda. So, I'm not too worried.”

Kortom: niks aan het handje, aldus wij van WC-eend Max Verstappen. Maar eerlijk gezegd maakten we ons ook nog geen zorgen over de Hondablokken. Het 2019-seizoen begint pas over meer dan een half jaar, en Honda lijkt bovendien aardige vorderingen te hebben gemaakt na het McLaren-debacle.

Reacties

TheEgg 10-08-18 | 13:06

Ik denk vooral dat vermoeden: Proeftuin. Net als Torro Rosso de proeftuin is voor jong talent, (en waar dus wat gokjes genomen worden met nieuwe coureurs) zo is dat natuurlijk ook de proeftuin voor die nieuwe motor. Torro Rosso doet vooral mee om ervaring te verzamelen voor alle betrokkenen, niet om de titel. Dan kun je best wat gridstrafjes pakken om nieuwe dingen uit te proberen.

Harry Turtle 10-08-18 | 13:09 | 1

Precies, het gebrek aan testmogelijkheden oplossen door races als testen te gebruiken.

politiekgemotiveerd 10-08-18 | 15:57

De testervaring en data die je uit een echte race krijgt kan je niet simuleren op een test-setting je kan er dichtbij proberen te komen maar dat is het wel.

Gummibrösel 10-08-18 | 13:31 | 2

Maar als motorcomponenten snel en veel gewisseld worden om de ontwikkeling te versnellen, hoe weet men dan of zo'n onderdeel ok wel echt 7 of 8 races mee kan gaan?

Donnie Brasco 10-08-18 | 15:13

omdat deze in de fabriek getest kunnen worden, is het niet in een F1 bolide dan wel in een andere .

politiekgemotiveerd 10-08-18 | 15:59

Dat weten ze niet vraag maar aan Renault maar ik heb persoonlijk meer vertrouwen in Honda als Renault die gewoon zegt dat ze toch niet luisteren naar hun klant(Red Bull)

hetwerktniet 10-08-18 | 14:08

Meten is weten.Wel een dure grap .Geoogst wordt er in een later stadium.

FrankVeer 10-08-18 | 14:19

Mwaoh, zal allemaal wel loslopen. 20 jaar geleden had Jos nog wat te goed van Honda, na de afgebroken tests. Dus die tegoedbon zal volgend jaar wel verzilverd worden.

nieuwe_Deen 10-08-18 | 15:58 | 1

Lijkt me een dure proeftuin.

Atlantis-95 10-08-18 | 17:25

Misschien een goedkope als je opeens legaal wel kunt testen, wat anders vanwege regels niet mogelijk is. Ik vind het een mooie vinding.

Reageer