Autobahn

Formule 1-baas Ross Brawn: 'Formule E is gewoon slaapverwekkend'

Voorlopig hoeven we niet te vrezen voor volledig elektrische auto's in de Formule 1, volgens Ross Brawn. De sportdirecteur van de F1 respecteert de pogingen om een elektrische sport op te zetten, maar ziet de klasse nog niet als een concurrent.

Sportbaas Ross Brawn van de Formule 1 ziet totaal geen bedreiging in de Formule E. De elektrische auto's hebben alleen in naam een sterke overeenkomst met de benzineverbrandende hoofdklasse van de autosport, maar verder niets. Het is mooi dat er aan elektrisch racen wordt gewerkt, maar voorlopig kunnen de twee naast elkaar leven.

"If you look at the magnitude of the two they’re not really comparable in the number of fans we have, the appeal of Formula 1. Formula E is still very junior in that respect," aldus Brawn tegen F1 Fan Voice. De voormalig teambaas van Ferrari, Brawn GP en Mercedes heeft overigens geen bezwaar tegen een uiteindelijke overstap naar batterijracen: "I think Formula 1 will evolve in the direction that has the right balance of sport and relevance and engagement with the fans. If in five years’ time or 10 years’ time or whenever there is a need, desire, wish to have a different type of power unit in Formula 1, we’ll do it."

Meer elektrisch rijden dan slechts de hybridesystemen is dus mogelijk, maar het gaat niet meteen gebeuren. Voorlopig zijn de batterijbolides nog tamme autootjes volgens Brawn: "With all due respect it’s a pretty junior category of road racing. it’s a great event in terms of all the stuff that’s going on around it but the race itself is pretty tame compared to a Formula 1 event. The cars are not particularly fast. They don’t have the personalities involved. It’s a smaller, junior formula."

Hij sluit af met de mededeling dat niemand kan voorspellen hoe de Formule 1 er over tien jaar uit zal zien. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in, maar als er nou iemand is die weet wat er gaat gebeuren, dan is het de maker van de regels. Volgens ons heet die Ross Brawn (want hij fluistert ze bij Jean Todt in de oren).

Reacties

SuperDruif 09-08-18 | 16:36

Ja, dan de Formule één, met continu spanning op de baan, inhaalacties links en rechts, elke wedstrijd weer een andere winnaar, halverwege de wedstrijd nog niet kunnen zeggen wie er gaat winnen.. en.. oh... wacht.

The2Amendment 09-08-18 | 16:52

Ben ik het niet mee eens. Ik zie een grote toekomst in de verkoop van electrische formule e auto’s. Elke greenkerper op elke golfbaan ter wereld wil er een om supersnel naar de 18e hole te kunnen rijden

Ben-Bataaf 09-08-18 | 17:17

Formule E is zeker saai, waarom maken ze de baan niet smaller?

Jostifiel 09-08-18 | 17:51

Formula E zeker nu is wel saai. Ik vond het nog leuk om te zien toen ze nog moesten schakelen. Nu is dat niet meer en zit je alleen maar naar een paar aerodynamische golfkarretjes te kijken.

Joffri 09-08-18 | 19:42

Sad but true. Het goede nieuws is dat we klimaatneutraal op waterstofverbrandingsmotoren zouden kunnen gaan racen. Op alle vlakken WIN.

owikzegmaarwat 10-08-18 | 01:56

A1 GP haalde het al niet dus waarom zou FE het halen?

Reageer