Autobahn

Daniel Ricciardo weg bij Red Bull om te dominante Max Verstappen

Er is, na Ricciardo's bombshell dat hij naar Renault verkast, veel gespeculeerd over diens b€w€€gr€d€n€n. Teambaas Christian Horner doet zijn duit in het zakje: Dani Ric had er geen trek in tweede viool te spelen achter Max Verstappen.

Ricciardo's verrassingszet wordt door de racewereld met argusogen bekeken. Het gat tussen de topteams en de rest is nog steeds levensgroot, en gaat niet in één seizoen gedicht worden. Aan de andere hand zou je kunnen stellen dat de kans op een wereldkampioenschap met Red Bull op korte termijn ook niet hoog wordt ingeschaald, dus wat dat betreft is het lood om oud ijzer: de 29-jarige Ricciardo zal nog even (misschien wel altijd) op zijn eerste wereldtitel moeten wachten.

In de wandelgangen klinkt het dat Ricciardo, al tien jaar in trouwe dienst van de Red Bull-familie, en sinds 2014 een vaste waarde in de Red Bull-hoofdmacht, zich niet meer gewaardeerd voelde. Alle aandacht ging uit naar Max Verstappen, die bovendien een dikker contract kreeg en van het team de toezegging in de toekomst Red Bull om hem heen te bouwen. Toegegeven: Verstappen is acht jaar jonger, sneller in de kwalifictaie, en op lange termijn waardevoller dan Ricciardo, maar zo lang Dani Ric nog voor je team rijdt heb je rekening met hem te houden. Daarnaast: er is nog geen seizoen geweest waarin Max Verstappen meer kampioenschapspunten scoorde dan Ricciardo, en ook wist de Nederlandse belofte het aantal overwinningen van Ricciardo nooit te overtreffen.

Red Bull-teambaas Christian Horner onderschrijft deze lezing min of meer, door in een de officiële F1-podcast te stellen dat Ricciardo 'bang was tweede rijder te worden' achter Verstappen. Gezien het bovenstaande geen ongegronde vrees. Daarnaast weten we niet wat voor voorwaarden Red Bull Ricciardo heeft geboden voor verlenging, maar het zou kunnen dat ze dit hebben ge-lowball'd. Doordat Dani zo lang heeft gewacht waren alle goede stoeltjes al weg en was RBR wellicht van mening dat hij toch geen kant meer op kon. Maar dat is speculatie. Feit is wel dat ook Horner compleet verrast was door Ricciardo's zet, en zichzelf enkele dagen heeft gegund, alvorens -helemaal in control- met een quasi-openhartige verklaring te komen voor het vertrek van een coureur met een van de hoogste gunfactor- en pr-waardes in het veld.

Strategie

Feit is dat Renault een flinke zak met geld heeft geboden, volgens geruchten gaat het om €20 miljoen per jaar, en dat dit de ietwat gekrenkte Ricciardo over de streep heeft getrokken. Een andere reden is dat hij het volstrekt niet ziet zitten met Honda, wie zal het zeggen. Een andere optie is dat Ricciardo de long game speelt: wanneer zijn contract bij Renault over twee jaar afloopt is hij 31, en kan hij in theorie nog een jaar of 5 door. We weten dat het contract van Vettel bij Ferrari in 2020 afloopt, dus als hij niet verlengt komt daar in 2021 een zitje vrij. Maar dan moet Ricciardo zich wel het vuur uit de sloffen rijden met de Renault, en hopen dat de Fransen eindelijk een beetje kunnen bijspijkeren met hun krachtbron. Kortom: zijn zet is niet zonder risico, hij kan na twee jaar Renault ook in de obscuriteit verdwijnen. Maar in dat geval is hij wel goed gevuld, en soms moet je een gokje wagen, nietwaar? 

Bij veel banen is het niet goed om te lang bij dezelfde baas te zitten, ook in de racerij. We hadden niet het gevoel dat Ricciardo zijn mojo kwijt was, maar het zou kunnen dat hij zich gewoon niet meer helemaal senang voelde bij Red Bull Racing. Achteraf gezien - en dat is altijd lekker makkelijk - had je de eerste barstjes kunnen zien in Oostenrijk, toen Ricciardo tijdens de kwalificatie weigerde Verstappen een plekje in de windschaduw te geven. Ook de botsing in Azerbeidzjan zal de verhoudingen binnen het team weinig goed hebben gedaan.

Bij Renault krijgt hij met Hülkenberg een zeer sympathieke teamgenoot, alleen verwachten we nog steeds niet dat hij ook maar in de buurt kan komen van de top 3-teams. Het gat met de 'best of the rest' is op racetempo doorgaans minimaal 1 seconde per ronde, waardoor (afhankelijk van de lengte van het circuit) meestal alleen grofweg de eerste acht coureurs in dezelfde raceronde finishen. Maar wie weet kunnen we mooie gevechten met Haas en Force India verwachten. 

Voor de mensen die Ricciardo's overstap vergelijken met die van Hamilton van McLaren naar Mercedes destijds: die vlieger gaat niet helemaal op. Ross Brawn haalde Hamilton destijds in de wetenschap dat hij een zo goed als zekere topauto had, en de Brit haalde in zijn tweede seizoen voor Mercedes dan ook de titel binnen. Renault rijdt de komende twee jaar onder dezelfde reglementen, en weet dat het geen reuzesprongen mag verwachten.

Reacties

The Ugly 09-08-18 | 12:39 | 2

Zonder Verstappen was Ricciardo zeker bij RB gebleven. Ik denk dat RB Ricciardo minimaal een gelijkwaardig contract aangeboden heeft, maar misschien vond Ricciardo dat hij recht had op meer vanwege zijn leeftijd en ervaring en meer WK-punten. Ik denk wel dat Ricciardo hier spijt van gaat krijgen. Hij rijdt in een auto waarmee je wedstrijden kan winnen en het is maar de vraag of hij daar ooit weer in terecht komt. En als Mercedes en Ferrari hem nu niet willen, waarom dan wel over 2 jaar? Natuurlijk, ooit wordt de F1-pikorde weer anders maar wanneer? Komende 2 jaar nog niet in ieder geval mijns inziens..

TuurlijkNiet 09-08-18 | 14:24

Ricciardo heeft zeker niet hetzelfde contract aangeboden gekregen als Verstappen. Max heeft met zijn manager en vader een goede strategie. Hij is aan het begin van het seizoen (tot nog helemaal niets bekend was bij andere teams of welke motor gekozen zou worden) naar Red Bull gelopen en gevraagd waar hij kan bijtekenen tot 2021. Dat toont commitment en zal hem zeker extra geld hebben opgeleverd. Ricciardo hield zijn opties heel lang open om zeker te zijn dat er geen betere deal zou komen. En toen tekende Lewis bij, daarna Bottas, toen werd bekend dat RB van Honda motoren gebruik ging maken en toen verlengde Raikkonen zijn contract..

Als Ricciardo direct getekend zou hebben na Max had hij vast en zeker wel hetzelfde contract gekregen of beter. Ricciardo komt een beetje over als een gamer welke de nieuwste videokaart niet durft te kopen omdat volgend jaar alweer een betere uitkomt en daardoor in zijn computer nog steeds een 6 jaar oude heeft zitten..

The Ugly 09-08-18 | 14:29

Als je naar die podcast luistert hoor je dat Horner zegt dat ze Ricciardo alles gegeven hebben waar hij om vroeg, inclusief geld. Lijkt me sterk dat hij daarover gaat liegen maar goed, kijken wat Ricciardo daarover zegt.

The2Amendment 09-08-18 | 12:49 | 1

Leuk voor Max. Ik denk dat ie Riciardo als knechtje wel ern beetje zat was. Nu mag hij zelf een nieuwe 2e rijder uitzoeken, altijd fijn.

Harry Turtle 09-08-18 | 13:29

Nee hij komt naast Hulkenberg te zitten, ook geen pannenkoek, dus hij zal aan de bak moeten wil hij over twee jaar alsnog naar een topteam.

Equus africanus asin 09-08-18 | 13:31

Overigens loopt ook Verstappens contract in 2020 af, dus als RB tegen die tijd geen betere wagens levert, zou dat nog wel eens een leuke strijd kunnen worden om de Ferrari/RB stoeltjes.

XaleX_2 09-08-18 | 13:41

Was een goede lange podcast en het maakte best veel duidelijk. Het wordt dus een jonge 2e rijder in het stoeltje van Ric, dus Gasly. Ook goed nieuws voor Hartley, want die mag dan waarschijnlijk zijn Torro Rosso stoeltje behouden volgend jaar (als hij geen fuck ups maakt verder dit jaar).

lekkeraustralie 09-08-18 | 13:46 | 1

Wellicht doet ie een Alonzo'tje. Veel poen schrapen zodat je nooit meer hoeft te werken en daarna gewoon voor de lol in leukere klassen racen, toerwagens, Indy etc.

TuurlijkNiet 09-08-18 | 14:27

Zeker weten. Je weet dat je zowel bij Red Bull of Renault geen kampioen gaat worden. Dan blijft alleen de zak geld over..

Rest In Privacy 09-08-18 | 13:54 | 2

Wat niet is vermeld, en wat wel wordt vermeld op diverse andere media, is dat Ricciardo ook baalde dat hij véél minder betaalt krijgt dan Verstappen. Ik denk dat Dani het echt voor het geld doet. Voor prestaties hoeft hij het niet te doen. Immers weet hij zelf ook hoe vaak hij wel niet langs de kant staat van een race, dankzij Renault. Dus het zal waarschijnlijk een financiële zet zijn, in de hoop dat aan het eind van zijn contact hij kan aanschuiven bij Ferrari of Mercedes. Maar Max zal tegen die tijd ook vrij komen, dus mag Ricciardo het opnemen. Ricciardo naar Ferrari, en Max naar Mercedes, gok ik.

H.Feitsma 09-08-18 | 13:58

"Alle aandacht ging uit naar Max Verstappen, >>die bovendien een dikker contract kreeg<< en van het team de toezegging in de toekomst Red Bull om hem heen te bouwen"

The Ugly 09-08-18 | 14:32

Zoals gezegd, Horner zegt dus (podcast) dat ze Ricciardo alles wilden geven waar hij om vroeg inclusief geld. En hij zal toch zeker niet om minder gevraagd hebben dan Verstappen (moet hij natuurlijk wel weten hoeveel Verstappen krijgt).

CamaroHans 09-08-18 | 14:01

Ricciardo weet dat ie komend jaar ook geen kans op de titel heeft. Hij weet wel dat als ie bij Renault tekend zijn toekomst zeker is gesteld. Logische keus dus.

Verderkijkert 09-08-18 | 15:30

Tóch blijft Ric een sympathieke gast. En ik ken hem heel erg goed, van de tv.

SuperDruif 09-08-18 | 15:52 | 2

Ik begrijp niet wat men ouwehoert dat dit verrassend is. Het is alles behalve verrassend. Ik heb dit zowel op deze site als op youtube, al meer dan 3/4 jaar geleden voorspeld. Het is dan ook volstrekt logisch.

Max is dom geweest bij RB bij te tekenen. Renault redt het gewoon niet, en er zit geen progressie in. Ze zitten al zo lang als Max bij RB rijdt, op ongeveer hetzelfde gat tov Mercedes en Ferrari, zonder verbetering. Eerder met verslechtering, het materiaal is onbetrouwbaar geworden.

Dan komt nu Honda. Honda is zeker geen kleine partij en heeft zeker de resources en inzet om hoge ogen te gaan gooien in de F1. Maar nu nog niet. Honda is nog heel druk in ontwikkeling, vraag Alonso maar hoe dat gaat. Dat duurt nog wel 3-4 jaar voordat Honda serieus mee kan gaan doen.

RB gaat dit jaar geen WC worden, volgend jaar niet, en het jaar daarop ook zeker niet, enz.

Toen Renault zelf een team begon, was het al duidelijk dat de relatie met RB zou eindigen. Natuurlijk ga je je eigen team van alle ins- en outs en de laatste updates voorzien, en steek je niet die energie in een klantenteam wat ook nog eens voor je eindigt.

Voor Ricciardo was er bij RB niets te halen, want ondanks bovenstaande, zou Max sowieso eerste rijder blijven. Ferrari kon niet, Mercedes ook niet, dan blijft er nog maar één echt serieuze partij over.

Misterwolf 09-08-18 | 20:03

Het lijkt me juist wel een goede zet van Verstappen, ook op het moment dat hij de keuze maakte. Verstappen is nog jong, hij heeft nu de tijd om nog verder te rijpen in het derde team en te laten zien hoe goed hij kan racen. Over twee jaar, als zijn contract afloopt, kan ik me voorstellen dat hij kan kiezen of hij bij Ferrari of Mercedes eerste rijder wil worden (of dat Red Bull met Honda de beste combinatie heeft). Met Vettel en Hamilton redelijk zekere eerste rijders voor Ferrari en Mercedes voor de komende paar jaar, was dit een zeer slimme move.

Hopelijk pakt het voor Ricciardo ook goed uit, dat zou betekenen dat we volgend seizoen 4 teams en de rest hebben :)

Eagle0511 10-08-18 | 08:17

RB doet in 2019 nog geen gooi naar de titel, ben ik met je eens. Maar Renault geef ik nog minder kans. Niet alleen kan de motor niet mee (zelfs de RB komt in Hongarije 0,7 sec. te kort op het rechte stuk), maar het chassis van de fabrieks Renault komt op de RB al heel veel te kort. Laat staan op de Ferrari en de Mercedes.
Als RB ook in 2019 weer met een goed (het beste) chassis komt, wil ik nog wel zien hoe de Honda daarin presteert. Die Japanners zetten nu echt alles op alles en hun resources zijn echt niet gering.

kakketoe 09-08-18 | 16:20

Ricciardo is niet zo slim. Kan wel goed rijden, maar is geen durfal. Jaloezie heeft ongetwijfeld een hoofdrol gepeeld. Het zou me niet verbazen, als ook Horner zijn langste tijd bij RB gehad heeft, nu zijn lievelingetje is vertrokken.

gato 09-08-18 | 16:49 | 1

Riccardio het liefje van Horner, Dat geloof ik niet,. Max is dik met marko en heeft verkering met zijn nicht, dat alles en dan zijn contract niet hetzelfde is als die van max heeft hem doe vertrekken, Moet zeggen Riccardio valt me tegen, was ook nooit aardig tegen zijn technicie , een is al vertrokken, denk dat hij een man is met twee gezichten.
Max gaat naar mercedes, Lauda wilde hem al hebben, komt lauda te overlijden, gaat het toch door, Ferrari niet.
Geen van de partijen wilde Riccardio, dat zegt wel wat, ze willen wel max.
Alonso is ook arrogant, niet geliefd in Spanje en RB is ook niet gecharmeerd van hem. Sainz is ook te rijk, ook een kwal, vaak ruzie met Max, jaloers en een pa met teveel geld.
Minder als Stroll, maar dat is gewoon een lachertje op de baan,met geld, miljardair , als vader , maar nooit kunnen rijden. Een keer, dat was klasse.

kakketoe 10-08-18 | 15:26

Horner en riccardo samen in bed. Dat bedoel ik niet, maar Horner had duidelijk een voorkeur voor Ricci. Misschien logisch na zoveel jaar. Voor de rest ben ik het helemaal met je eens. Het blijft echter gissen. Dat maakt het ook leuker.

Guus Muisarm 09-08-18 | 19:57

Nou, veel geluk tegen hulkenberg volgend jaar. Die leveled up met die nieuwe rijders reglementen voor volgend jaar en nu rijdt ie al hard.

Umberto die trotzoni 10-08-18 | 14:27

Als hij geen 2de viool wilde spelen heeft hij op dit moment ook niks te zoeken bij zowel Mercedes als Ferrari zouden dat namelijk van hem verwachten omdat ze al een duidelijk eerste rijder hebben.
Bij Renault moet hij nu Hulkenberg overklassen, maar dat wordt een harde dobber daar die Sainz aardig onder controle houdt.

Reageer