Autobahn

Gaat daar de hoop op Assen 2019? Duitsland wil Formule 1 behouden

De terugkeer van de Formule 1 naar Hockenheim was dit jaar, na een stroperige start van de kaartverkoop, een groot succes. Zo groot, dat de organisatie eigenlijk volgend jaar alweer een nieuwe Grand Prix wil. Maar we hoopten juist op Assen volgend jaar.

Na een aantal jaar van afwezigheid was de Formule 1 afgelopen maand eindelijk weer eens in Duitsland te vinden. Hoewel onze oosterburen een eigen team hebben en verschillende rijders (hoog) in het kampioenschap, liepen ze niet meer warm voor de snelle racewagens. Reden om het land een paar jaar over te slaan. Nu waren de tribunes echter weer vol en dat smaakt meteen naar meer. 

Twintig procent

Het aantal bezoekers voor de race op het circuit van Hockenheim lag deze keer zelfs twintig procent hoger dan het gemiddelde van de laatste paar jaar. De Duitsers willen dat succes uiteraard consolideren en niet meteen in de vergetelheid zakken als de GP volgend jaar niet georganiseerd wordt.

"Natuurlijk onderhandelen we", zegt circuitbaas Georg Seiler tegen Motorsport. "We hebben de Formule 1 nog helemaal niet afgeschreven. We willen de Formule 1 behouden." Slim natuurlijk, want de tweede Grand Prix in Amerika -in Miami- is minimaal een jaar vertraagd naar 2020 en de (door Heineken graag geziene) race in Vietnam lijkt alweer op losse schroeven te staan. De Duitsers hebben dus een goede positie om de race volgend jaar terug te laten keren. Er is een maar: "Het is niet onze bedoeling om in het gat te springen omdat er toevallig in 2019 een plekje overblijft in de kalender. We willen een langetermijnoplossing."

Assen

Voor Assen is dat een jammere gedachte. Al is een komst naar Drenthe in 2019 wel een erg optimistische voorstelling van zaken. Aan de andere kant, de officials daar zeggen alles op zijn plek te hebben staan voor een Formule 1 Grand Prix volgend jaar

Hoe dan ook lijkt Liberty media in zijn opzet geslaagd te zijn, doordat er nu veel meer circuits in 'normale' landen vechten om een plekje op de F1-kalender. Zo kunnen ze geld verdienen zonder steeds naar dubieuze staten af te reizen.

Reacties

Movvy 08-08-18 | 16:46 | 3

hoezo bestond die hoop er ooit dan? ik heb nog steeds geen enkel goed plan van nederland gezien om een GP te organiseren.de wil is er,belangstelling is er,de thuis rijder is er.. maar geschikt circuit is er gewoon weg niet.en das toch een belangrijk detail. als belg gun ik het jullie van harte (zolang het niet ten koste gaan van spa) maar begin gewoon een nieuw circuit aan te leggen voor max verstappen de 30 voorbij is.want voor paar jaar moet je geen nieuw circuit gaan bouwen natuurlijk.

Donnie Brasco 08-08-18 | 17:19

Spa, met de belachelijke prijzen, slechte voorzieningen, voor een paar honderd euro letterlijk het bos in gestuurd worden , slechte parkeervoorzieningen zonder controle en veel diefstallen, enorme file's, omleidingen zodat je langer onderweg naar huis bent dan naar Hockenheim en weer terug.....

Spa ... prachtig maar onbereikbaar en veeeeeels te duur.

CamaroHans 08-08-18 | 17:23

@Movvy: Het gaat al ten koste van Spa als je de krant hebt gelezen. Nederlanders rijden liever naar Oostenrijk en terug omdat dat sneller is dan naar Spa, je hebt er schone toiletten en lekker eten tegen normale prijzen. Alles wat Spa ontbeert.

Movvy 08-08-18 | 17:44

@Donnie Brasco duur is het zeker wel.filles? jah als je om 10-12 u aankomt wel ja. maar als je om 7 u zoals ik kom dan heb je daar amper last van.parking was duur maar niet slecht (ook weer als je op tijd komt vermoed ik) en de filles: spa 250.000+ toeschouwers hockenheim zit ergens onder de 150.000 geloof ik? tjah dat het wat drukker is is niet moeilijk.ook lijken deze cijfers jou argument tegen te spreken dat mensen liever naar hockenheim gaan. spa zit nu eenmaal in de top 3van mooiste f1 circuits en de mensen (incl ik) lijken die hoge prijzen en drukte er graag bij te nemen.of denk je dat het toeval is dat spa al zo lang een grote naam is in de F1?

Isflicka 08-08-18 | 16:46

Dat is toch een hopeloze onderneming.

2voor12 08-08-18 | 16:48 | 2

Zodra Max geschiedenis is valt de interesse van het grote publiek meteen weg en zitten we met een heel duur rondje asfalt in ons maag.

CamaroHans 08-08-18 | 17:26

@2voor12: Dat rondje asfalt ligt er al een tijdje... zodra het publiek wegblijft (als dat al gebeurd) kunnen we weer gewoon verder gaan met motorracen. Maar Max kan ook zomaar een jaartje of 10 mee blijven doen.

infamousbastard 09-08-18 | 09:41

ligt er aan, ook zonder max denk ik dat een f1 race in Nl wel ca 100.000 toeschouwers trekt. neem aan dat de maximale capaciteit van Assen niet boven de 125k toeschouwers uitgaat komen. vraag is vooral of liberty het voor elkaar krijgt meer spektakel in de F1 krijgt. dan komende mensen wel kijken. Hoeveel toeschouwers heeft assen nodig om geen verlies te draaien.

KapiteinKlein 08-08-18 | 17:42

Aantal jaar afwezig? De Duitse GP is in de afgelopen 6 jaar 2x niet geweest, namelijk in 2015 en 2017. Dus een aantal jaar afwezig is een beetje krom.

GoodOldDays 08-08-18 | 20:41

Tja, het zo u leuk zijn de F1 in Nederland, maar ik ben zeer sceptisch. Het positieve van Nederland is de enorme fanschare van Max. Assen is een op en top TT circuit voor motoren, maar voor de F1 minder interessant zonder rigoureuze aanpassingen. Het circuit van Zandvoort is een oude zooi, slecht bereikbaar, gebrekkige parkeergelegenheid en het ziet er gewoon niet uit. De F1 kalender is al vol en onze buurlanden hebben meer te bieden en hebben ook coureurs die het goed doen. Laten we hopen dat er eens flink geïnvesteerd gaat worden zodat Nederland ook echt interessant wordt voor Liberty Media.

Alsulinkskijkt 08-08-18 | 21:26

Beter gooien ze bahrein eruit. Achterlijke saaie zandbak en veel te warm.

Reageer