Autobahn

BMW: volledig autonome auto's nooit realiteit

De tijd dat we honderd procent autonome auto's over alle wegen zien rijden gaat misschien nooit komen. Volgens BMW is het technisch wel mogelijk, maar kan het publiek nog wel eens dwars gaan liggen.

Volledig autonome  auto's zijn volgens sommige experts nooit haalbaar, maar zelfs al dat wel het geval is, dan denkt Ian Robertson van BMW dat de bestuurderloze-auto er nooit zal komen. Onlangs vertelde Robertson dat de volledig autonome auto wellicht nooit geaccepteerd zal worden omdat wij mensen de keuze tussen leven en dood niet over willen laten aan een machine.

Daarmee doelt de BMW-topman op de keuze die de auto moet maken als hij niet anders kan dan één van twee mensen dood te rijden. Toegegeven, het is een zeer onwaarschijnlijke situatie, maar hij wist het zelf nog een beetje kleurrijker te brengen: "Imagine a scenario where the car has to decide between hitting one person or the other — to choose whether to cause this death or that death, what’s it going to do? Access the diary of one and ascertain they are terminally ill and so should be hit? I don’t think that situation will ever be allowed."

Ver gevorderd

Topman Robertson gaf daarnaast aan dat BMW erg ver is met de ontwikkeling van de autonome auto. Op dit moment heeft het bedrijf veertig auto's die regelmatig een rit van duizend kilometer maken. Deze verlopen doorgaans zonder problemen, maar de engineer die achter het stuur zit moet nog wel gemiddeld drie keer per rit ingrijpen. Dat is niet slecht, maar voordat het echt de auto's echt autonoom kunnen zijn, moet het perfect zijn.

Autonome auto's kunnen volgens Robertson uiteindelijk wel op straat verschijnen, maar hiervoor zullen overheden moeten bepalen waar de grenzen liggen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de autonomie alleen aangezet mag worden op snelwegen, of alleen in bepaalde delen van steden waar minder voetgangers lopen.

Reacties

poiuytrewq 10-08-18 | 18:03 | 2

Wie gaat er betalen bij een ongeluk tijdens een echte autonome rit? Wie is verantwoordelijk?
Dat dilemma mag men onderhand ook wel eens uitwerken.

Maar waarom nemen de mensen die zo graag 'autonoom' willen rijden geen taxi, bus of trein?

Jan Slot 10-08-18 | 18:24

Op dat laatste: omdat die het "deur tot deur" probleem niet oplossen, een autonoom rijdende auto wel. Het manco van openbaar vervoer is dat het je heel efficient kan brengen van daar waar je niet bent naar daar waar je niet moet zijn. Een taxi is in de meeste gevallen eenvoudigweg erg duur, er is geen mens die een taxi neemt om ze zaterdagse boodschappen te doen.

Johnny66 10-08-18 | 18:43

en een autonome auto zal niet veel kosten ....... maar goed , het gaat niet door .

Johnny66 10-08-18 | 18:08 | 5

Zeg ik met mijn bescheiden ego al langer .

SanderVreibik 10-08-18 | 18:34

Pas op,zometeen komt iemand je vertellen dat je het fout hebt en een hater bent. Of iets dergelijks in elk geval.

Johnny66 10-08-18 | 18:42

Goede opmerking . Ja dat gebeurt hier nogal eens .

piprecies 10-08-18 | 23:36

Roep ik ook al jaren. En meer mensen met me.
En zoals een piloot vlieguren moet maken om zijn brevet te behouden, zo moet een automobilist blijven rijden om zijn rijvaardigheden te behouden.
Ik blijf er bij: assist ja, autonoom nee.

harry21 11-08-18 | 09:30

Het zou, eventueel, met zware regelgeving, enz heel misschien wel kunnen. In de praktijk is het niet de wens van de consument, i.i.g. niet die van mij. En ik ben daar vast niet alleen in.

Johnny66 11-08-18 | 10:11

Een piloot wordt adequaat opgeleid om te vliegen , een rijbewijshouder heeft ooit geleerd van A naar B te gaan . Voertuigbeheersing en co is deze vreemd .

Eddee 10-08-18 | 18:54

Leuk als nieuwe feature in China's sociale puntensysteem; collusion avoidance level.

"Imagine a scenario where the car has to decide between hitting one person or the other — to choose whether to cause this death or that death, what’s it going to do? Access the diary of one and ascertain they are terminally ill and so should be hit? I don’t think that situation will ever be allowed."

Johnny66 10-08-18 | 19:16 | 2

Toch is in deze het draagvlak van de consument wat telt en dat bedoelt BMW . Het is 2018 : we hebben een hoepel voor onze neus , we roeren mechanisch in een bak naast ons , we kijken naar naaldjes voor de snelheid en toeren. Jaren 80 ? Nee , maar toen heeft Fiat zich al eens vergaloppeerd met een digitaal dashboard . We zijn nu 35 jaar verder....................

harry21 11-08-18 | 09:22

Ik weet niet in wat voor oud hok jij rijdt, maar een beetje moderne automaat (DSG) heeft geen naaldjes en al jaren (!) adaptive cruise control, lane-assist, enz.

Johnny66 11-08-18 | 10:03

Een autoliefhebber zoals ik rijdt inderdaad in een wat ouder , vrij zeldzaam , exemplaar .Eentje die niet gedomineerd wordt door die rommel die jij noemt. Afgezien daarvan heb ik het niet over de naaldjes van de automaat (.....) maar de klokken , snelheid ed. , het gros kijkt nog naar naaldjes , heeft een stuur en schakelt zelf .

Slipsnifter 10-08-18 | 19:38 | 4

"nooit" kun je natuurlijk niet zeggen, slaat nergens op.

D-Fens_1963 10-08-18 | 20:28

"Nooit" kun je idd nooit hard maken, net zo min als je zegt dat iets nergens op slaat.
"Dat is gewoon zo" LOL

Slipsnifter 11-08-18 | 01:38

Dat het nergens op slaat is gewoon een feit.

Maurice63 11-08-18 | 15:06

In de jaren 80 zei men inderdaad ook dat "binnen enkele jaren nauwelijks nog papier zou worden gebruikt." Tot zo ver de feiten.

Slipsnifter 12-08-18 | 14:50

@Maurice63 11-08-18 | 15:06 In de jaren '80 zei men ook dat de olievoorraden rond het jaar 2000 helemaal op zouden zijn, en dat de alle huizen en gebouwen rond die tijd zwaar zouden zijn aangetast door de "zure regen".

lekkeraustralie 10-08-18 | 20:16 | 3

Vroeger liep er iemand met een rode vlag voor de auto. Wel zo handig..

D-Fens_1963 10-08-18 | 20:30

Ja, totdat de auto's sneller gingen dan 45 km/uur

loze stijl 11-08-18 | 02:42

Vroeger liep iemand met een rode vlag voor de auto uit? Ik wil graag geloven dat die vlag er was maar..... hoe is te bewijzen dat die rood was? De foto's en films uit die tijd zijn nog in zwart/wit..

harry21 11-08-18 | 09:31

@loze stijl 11-08-18 | 02:42: Het feit dat die wet "Red flag traffic law" heette zegt misschien iets over de kleur, maar je hebt gelijkt misschien was het wel een PSV vlag he

W_F 10-08-18 | 20:53 | 1

Gezien de (hopelijk uitzonderlijke) gevallen van mensen die een gewichtje aan het stuur van een niet-helemaal-autonome auto knopen om van/naar hun werk een power-nap te kunnen doen zijn er dus mensen die dit het sturen best aan een machine willen overlaten. Zolang die machine minder ongelukken veroorzaken dan mensen zie ik het ook niet als een probleem. Eigenaar van het voertuig blijft gewoon aansprakelijk, ook als er niemand in de auto zit, want zelf een parkeerplek zoeken is natuurlijk een van de mooiste toepassingen van een autonoom voertuig.

harry21 11-08-18 | 09:35

"zelf een parkeerplek zoeken is natuurlijk een van de mooiste toepassingen van een autonoom voertuig."

Lijkt me knap waardeloos, doe ik liever zelf. Ingeschat op, is dit een handige plek? Sta ik hier veilig (qua zichtbaarheid tegen diefstal o.a.). Is er genoeg ruimte op de plek zodat openzwaaiende portieren van hatchbacks geen deuken maken (extra minpunten voor kinderzitjes, die vermijd ik liever, die zwaaien de deuren altijd lomp open). Sta ik in de zon of schaduw? Is het gratis of schijf of irritante betaalpaal?

Al met al, ik denk liever zelf na. Maar ieder zijn ding he.

Pierre Tombal 10-08-18 | 21:25 | 1

Het dilemma dat Robertson aanhaalt gaat in NL wel ietsje verder. De wetgeving benoemt hier namelijk iedereen die zich in het verkeer niet met een auto verplaatst als "zwakkere verkeersdeelnemer" die een hogere mate van bescherming dient te genieten. Een overeenkomstig geprogrammeerde autonome auto dient dan ook op een onverwachte actie van een appende fietser te reageren door de eigen inzittende(n) op te offeren middels een confrontatie met een boom.

Zou jij daar instappen?

harry21 11-08-18 | 09:41

Op het moment (nu) is de bestuurder, met geldig rijbewijs, verantwoordelijk voor het motorvoertuig. Op het moment remmen veel moderne auto's ook al zelfstandig bij een appende fietser. Echter, de bestuurder als persoon blijft verantwoordelijk. Gaat de appende fietser harstikke dood, dan kan dat deels toch verweten worden aan de bestuurder, maar niet altijd (hangt af van de omstandigheden).

Terug naar de autonome 100% zelfrijdende auto. De bestuurder kan helemaal niets doen, want de auto is 100% zelfrijdend. Kan de bestuurder (die geen bestuurder is) dan wel iets verweten worden?

Misschien dat je in de toekomst in kan stellen; wilt u agressief rijgedrag (fietser platrijden), assertief rijgedrag (tegen de boom rijden) of (altijd 15km/u rijden). Wie zal het zeggen, maar als bestuurder zou ik nooit instappen, alleen als passagier. Kan toch niet sturen, waarom zou ik juridisch risico lopen?

Arjan 10-08-18 | 21:48

Stel, een menselijke chauffeur moet even komen uitleggen in de rechtszaal. Dat stel ik me zo voor.

Rechter: "U dacht toen niet: ik kan beter die hond doodrijden dan een kleuter? Dat lijkt me nou niet het grootste dilemma?"

Verdachte: "ik was in paniek, wist niet wat te doen, ik zag eerst die hond en dacht oh god gauw de stoep op en 1 seconde later dat kind met dat fietsje en ja toen had ik ook wel weer naar die hond kunnen sturen maar toen kon ik dus niet meer bedenken van ja nou die hond dan maar. Ja achteraf wel. Of 100 honden. Je blijft piekeren hoe het zo fout kon gaan" Zoiets.

Deze bizarre situatie komt nu al vrijwel nooit voor, en met de superveilige zelfrijdende auto's van 2030 al helemaal niet. Mocht het dan toch nog gebeuren, wat mij betreft gewoon 50/50. Kop=links, munt=rechts. Zonde om daar alteveel gefilosofeer en ontwikkelingstijd in te steken die ook gebruikt had kunnen worden om te voorkomen dat zo'n situatie ontstaat.

mr.Cam 11-08-18 | 08:55

Misschien moeten we als mensen onszelf en het leven maar zoveel gaan haten dat we een matrix bouwen en er met zijn allen in ging liggen. Volgens mij moeten we niet alles willen automatiseren. Worden we alleen alleen maar lui en dom van.

harry21 11-08-18 | 09:20 | 1

Bij een volledig autonome auto zit er geen stuur meer in. Zo'n auto wil ik, en met mij meer mensen niet. Op de snelweg een beetje op de autopilot lijkt me heerlijk, maar een auto is meer dan alleen een taxi. 3 use cases: #1. bedrijfsmatig gebruik met aanhanger, zou ik liever niet aan een computer overlaten, of krijgt de computer dan een E-rijbewijs? #2. kan een 100% autonome auto eigenlijk "off road"? bijv parkeren op een weiland of in een bos? kan hij dan ook door bijv. een stuk karrespoor rijden? zo niet, dan hoef ik hem niet, werkt niet in deze omgeving #3. Mag EN kan een 100% autonome auto overal in Europa komen? En er vlak buiten? zo nee; dan hoef ik hem niet.

Dat 100% autonome auto's een goed idee zijn en zelf rijden levensgevaarlijk en ongewenst is, is alleen de mening van mensen die geen auto hebben (of kinderen). Een echte auto is vrijheid.

Laat de haat maar komen.

W_F 11-08-18 | 09:41

In een volledig autonome auto mag best een stuur(tje) zitten, het hoeft alleen niet. Er zijn nu al auto's waar je bij lastige off-road stukjes uit kan stappen en met je telefoon kan manoeuvreren.

pedro300 11-08-18 | 09:42

Als alle auto`s autonoom rijden,is de economie in een klap kapot te maken ,door een hack in het centrale besturingssysteem ,alle auto even vol gas en bocht andere kant op dan gewenst.

Johnny66 11-08-18 | 10:05

Hebben we de context van dit artikel wel begrepen ?

Henk9730 11-08-18 | 13:18

Als je blijft denken in het huidige model (onafhankelijk wie of wat er stuurt) gaan we er inderdaad nooit komen. Er komt een punt dat we beseffen dat we mobiel willen blijven maar het niet nodig vinden zelf een voertuig te bezitten of een voertuig te besturen. We zoeken dan naar modellen waarbij de de behoeft invult naar de situatie. Dus wil je alleen jezelf verplaatsen of wil je goederen van A naar B krijgen. Voor het eerste zullen veel meer vormen van vervoer komen die je wel snel en tijdig van A naar B brengt zonder files te creeeren voor goederen als boodschappen zullen er meer en meer thuislevermodellen komen waarvan ik verwacht dat gemeenten meer en meer stadsdistributie zullen moeten gaan faciliteren en dit uit de commerciele hoek halen.

zuigendejoris 11-08-18 | 14:54

Ik acht de kans groot dat ze of onderling gaan communiceren en dus niet geheel autonoom zijn tenzij er in kilometers omtrek geen andere auto actief is, of dat ze met een algemene server gaan communiceren.
Dus enkel bij bijzonder stille wegen zal het misschien het geval zijn.
Maar dat laat ruimte voor allerlei problemen en fouten.
Om dat te voorkomen zullen er vast ook cameras of strips langs of in wegen zijn die helpen en of communiceren met de autos, dus nooit geheel autonoom nee.

owikzegmaarwat 12-08-18 | 02:16

"Imagine a scenario where the car has to decide between hitting one person or the other"

Ah, dus wanneer een mens die beslissing moet maken is alles weer goed in de wereld :)

Ik denk dat volledig autonoom alleen mogelijk wanneer kunstmatige intelligentie het niveau bereikt van menselijk denken, True AI noemen ze dat dachtik..

Want je kan een gewoon programma niet programmeren om helemaal zelfstandig auto te rijden

Reageer