Autobahn

Wat is de gouden combi? Verstappen-Honda of Ricciardo-Renault?

De switch die niemand zag aankomen gebeurde afgelopen vrijdag, toen Daniel Ricciardo zijn breuk met Red Bull Racing aankondigde. Team Max en Dan uit elkaar, maar het betekent ook dat we de Honda- en de Renault- eens echt met elkaar kunnen vergelijken.

Wat de reden voor de overstap van Daniel Ricciardo ook is, het was schokkend nieuws op vrijdagmiddag. Het bizarste van het geheel was dat Christian Horner toegaf dat hij dacht dat Ricciardo hem weer eens zat te dollen toen die hem belde met het nieuws. Het team had alle papieren en zelfs het filmpje van de contractsverlenging al klaarliggen en laten we nou niet zeggen dat iedereen bij Red Bull goed bevriend is met de Fransen.

Blijkbaar heeft Renault met een cheque van ongeveer €20 miljoen per jaar gezwaaid om de Australiër weg te krijgen. Dat is ongetwijfeld meer dan Red Bull Racing hem had voorgehouden, aangezien dat team met een lager basissalaris (en grote bonussen) werkt.

Eén van de barsten in het energiedrankbolwerk leek vanaf het begin al de overstap naar Honda-motoren. Daniel leek niet meteen enthousiast voor de Japanse krachtbron, waar Max Verstappen meteen verheugd reageerde en vertelde dat hij er alle vertrouwen in had dat de nieuwe motor beter zou zijn.

Red Bull Honda of Renault Renault?

In drie jaar Honda achterin de auto's van McLaren haalde het Japanse merk niet echt opzienbarende resultaten. Nou ja, eigenlijk wel, het was zo bar slecht dat dat wel opzien baarde. Toch lijken de Japanners na de switch Carlos Sainz, Renault, Honda afgelopen jaar de weg omhoog te hebben gevonden.

Volgens sommige insiders komt Honda inmiddels al behoorlijk dichtbij de motoren van Ferrari en Mercedes. De achterstand is nog wel 30 pk , wat ongeveer gelijkstaat aan 0,45 seconde per rondje, maar het gat wordt gedicht. Max Verstappen klaagde onlangs dat hij met zijn Renault ongeveer 70 pk gebrek voelde.

De vraag voor volgend jaar is dus -naast wie rijdt er naast Max Verstappen en wie stapt er in de Renault naast Daniel Ricciardo- zal de Honda met een Adrian Newey-chassis fantastisch werken, of wordt het de combinatie van Renaultonderdelen? Blijkbaar wilde Daniel Ricciardo die kans niet afwachten en koos voor geld en een -zo goed als zekere- bijrol in een kampioenschap. Team Verstappen lijkt met de meerjarige deal, die al vorig jaar beklonken werd, van de eigen kracht en de sterkte van Red Bull Racing uit te gaan.

Het leuke is dat we volgend jaar op een indirecte manier de kwaliteiten van Verstappen en Ricciardo kunnen gaan vergelijken.  Nu rijden de rijders regelmatig elkaar voor de voeten in hetzelfde materiaal, maar volgend jaar worden de kaarten opnieuw geschud en is het -appels en peren- vergelijken een leuk spelletje tijdens de weekends.

Silly season

Dan is er nog het silly season dat wellicht naar een kookpunt komt in de komende dagen en weken. McLaren lijkt hard te trekken aan Carlos Sainz. Dat zou betekenen dat bij Renault Nico Hulkenberg kan blijven, maar het betekent ook dat er een rijder bij McLaren wegmoet. Wordt dat de voor de hand liggende rijder Stoffel Vandoorne, of zegt Fernando Alonso de Formule 1 toch maar vaarwel. De komst van Fernando naar Red Bull lijkt uitgesloten: hij maakte Honda de afgelopen jaren aan de lopende band belachelijk. En uiteindelijk is er het gapende gat in de line-up bij Red Bull. Dit wordt een leuke, en hete zomer (plus tweede seizoenshelft).

Reacties

Deviant 06-08-18 | 18:13 | 3

Even lekker paar jaartjes cashen en dan op je 35e met pensioen, ik begrijp Daniel wel.

Techtalent 06-08-18 | 18:26

Denk niet dat dat je eerste gedachte is als topsporter. Ricciardo wil rijderskampioen worden en naar Renault was misschien niet zijn eerste keus maar met die Honda motor weet je het gewoon niet. En newey is goed maar geen god. Teveel grijze gebieden voor volgend jaar en RIC heeft niet lang meer te gaan. Dan maar Renault en een flinke financiele injectie in het team. Uiteindelijk wint bij F1 degene met de diepste zakken.

StevenQ 06-08-18 | 19:01

als hij kampioen wil worden kan hij beter bij Red Bull blijven, Renault ligt zowel op motoren als op chassis gebied ver achter

CamaroHans 06-08-18 | 19:59

Bij RB wordt ie ook geen kampioen komend jaar, Ik denk dat ie goed nagedacht heeft en het nu tijd vond zijn toekomst zeker te stellen. Kan hem geen ongelijk geven!

Beffel0Bill 06-08-18 | 18:17 | 4

Goh .....
Hoeveel krijg je betaald voor deze brij van letters Goes?
't één groot verhaal uit je dikke duim ......

CamaroHans 06-08-18 | 19:55

Wat had je liever gehad? Dat ie het ergens vandaan had overgetikt?

Techtalent 06-08-18 | 21:21

De contract bedragen en pk verschillen is 'van horen zeggen'.. telegraaf journalistiek. Voor de rest opsomming van gebeurtenissen en voer voor discussie.. wat mij betreft een goed gekozen brij van letters dus..

magikeenklinkerhans 07-08-18 | 09:13

Erg slecht geschreven, bijna niet te - lezen.

CamaroHans 07-08-18 | 09:18

Vreemd, bijna niemand anders last van

wattenstaafje 06-08-18 | 18:45 | 4

De gouden combi ? : Verstappen een dikke trap onder zijn verwende reet en geen aandacht meer aan geven !

StevenQ 06-08-18 | 19:02

ah, weer eens iemand die jaloers is dat een 20 jarige het beter voor elkaar heeft.................

CamaroHans 06-08-18 | 19:54

Hmmm, even denken wie we beter geen aandacht kunnen geven, wattenstaafje of Max Verstappen...

aero911 06-08-18 | 21:06

Wattenstaafje!? hahahahahahahaha

Pierre Lebon 06-08-18 | 22:00

Je hoofd boven het maaiveld in NL? Kan je beter niet doen..

XaleX_2 06-08-18 | 18:59 | 1

RB heeft best wel wat keus dus dat komt wel goed. En op zich zou ik zelfs van Doorne wel naast Max willen zien rijden, het zou zonde zijn als hij uit de F1 vertrekt. Zo'n sterk duo als Max en Ric samen dan kunnen ze wel op hun buik schrijven. Of Alonso moet nog een schuinbeweging willen maken en voor 1 jaartje willen stralen aan de top.

CamaroHans 06-08-18 | 19:58

Ik denk dat je van Gasly nog raar kan opkijken.

President Kennedy 06-08-18 | 19:23 | 1

Pierre Gasly lijkt mij de grootste kanshebber voor het stoeltje in de Red Bull: hij doet het nu goed in de Toro Rosso en heeft daarmee straks al een jaar ervaring met een Honda-motor. Ervaring die hij mee kan nemen naar Red Bull

CamaroHans 06-08-18 | 19:57

Daar zou ik ook mn geld op zetten.

Atlantis-95 06-08-18 | 20:18 | 1

Ik had niet de indruk dat Ricciardo de Honda fabriek heeft bezocht en geen inspraak heeft gehad in de keuze voor Honda. Of Renault gaat scoren is afhankelijk van de input die hij als coureur weet te leveren. Ik denk dat Max in staat is gerichter aan te geven waar een probleem zit, dan wel gezocht moet worden (ik mag het mis hebben).

Volgend jaar kan enerzijds als een tussenseizoen worden gezien voor RB, anderzijds kan RB ook juist verrassen. Echter, we weten ook dat RB tijdens de winterstop goed is met happy news terwijl het later iets blijkt tegen te vallen. We gaan het zien. Dat Honda een achterstand heeft van 30PK tegen 70 PK voor de RB kun je rustig roepen, daar geen partij met bewijzen komt. Daarbij is het de vraag hoe concurrenten zich komend winter verbeteren (chassis+motor).

CamaroHans 07-08-18 | 09:25

Het lijkt mij heel sterk dat zowel Max óf Ricciardo enige échte inspraak hebben gehad in de keuze voor Honda. De motoren kunnen heel goed ontwikkeld worden zonder enige input van een coureur en draaien ik weet niet hoe lang op een testbank. De achterstand zal hoe dan ook goedgemaakt moeten worden door een briljante ingeving want een beetje hier en daar heeft geen zin, dat doet de concurrentie namelijk ook.

Harry Turtle 06-08-18 | 20:33 | 1

Gasly en wellicht Hartley hebben alvast een klein vreugdedansje gedaan denk ik.
Hulkenberg ligt overigens al vast voor volgend jaar, kan ook een leuk duel worden tussen hem en Ric.

FrankVeer 06-08-18 | 21:06

Jammer, ik had Hulkenberg wel een plekje bij RBR gegund. Was voor hem ongetwijfeld een stapje omhoog.

Frau Merkel 06-08-18 | 23:23

Ik mis wel meer dan 70 pk. Eerste wereld probleem.

Wees_eens_creatief 07-08-18 | 08:53 | 1

Het is heel eenvoudig. Ricciardo weet dat er geen wereldkampioen waardig stoeltje in de komende 2 jaar beschikbaar zal zijn. Wat doe je dan? Ga je 2 jaar aanmodderen met een relatief gezien magere bankrekening of ga 2 jaar je een gokje wagen tegen 15 mln pj.
*
Iedereen zou het laatste doen. Baadt het niet, schaadt het absoluut niet

Guus Muisarm 07-08-18 | 20:23

Sterker nog, dit jaar verwachtte hij een telefoontje maar toto en arrivabene belden niet.

Unleashed 07-08-18 | 09:11 | 1

Misschien heeft Renault Ricciardo wel gewoon overtuigd door hem hun plannen voor de komende jaren te laten inzien. Net als Mercedes en Ferrari hebben ze tenslotte wel alles in één hand.

Guus Muisarm 07-08-18 | 20:25

Wat ik begrijp is het een noodsprong, hij wilde ff nog wat langer sudderen en meer geld van red bull proberen te verkrijgen, maar met die force india shit dreigde Ocon naar renault te verkassen (en peres vrije coureur). Hij MOEST ineens beslissen.

Reageer