Autobahn

Formule 1-banden moeten weer sneller kapotgaan

De laatste jaren zijn de banden in de Formule 1 eigenlijk te goed geworden, wat toch wat minder spanning op de baan brengt. Daarom komt het snel verslechterende zachte compound uit 2011 en 2012 terug.

Niet alleen moeten de bandenwarmers het veld gaan ruimen en komen er in de toekomst grotere velgen, ook de rubbersamenstellingen gaan veranderen. In de seizoenen 2011 en 2012 waren er banden die maar tien procent van de race meegingen, maar in die tijd aanvankelijk heel snel waren en dan ineens zeer rap degradeerden. Het verval werd dan twee seconden per ronde, wat dan weer noopte tot pitstops.

Pirelli moest de banden samenstellen voor hun terugkeer in de Formule 1 in 2011, twee seizoenen later moesten ze toch weer wat duurzamer rubber hebben. Nu denken de FIA en de FOM weer aan een terugkeer naar de snel aftakelbanden.

Pirelli analyseert op dit moment de gegevens van tests met een nieuwe zachte compound op de verslechtering van de banden.  "Pure degradation, a different thing is degradation during the race. Because during the race, the teams have it in all their interests to manage degradation and reduce it without reducing too much the pace in order to achieve the best result. They are in competition, so they have to do that." Het is natuurlijk niet moeilijk om een band te maken die meteen uit elkaar valt als je hem erom doet, maar dat is niet leuk; hij moet eerst een paar rondes fantastisch zijn, voordat het verval intreedt.

Doel

De FIA wil dat er toch wat vaker gestopt wordt tijdens races. Het is de bedoeling dat de banden ongeveer volgens dit schema werken:
Hard compound: 2s degradation achieved at 22% race distance. Base lap time;
• Medium compound: 2s degradation achieved at 18% race distance. 1.2s/lap quicker than Hard compound;
• Soft compound: 2s degradation achieved at 10% race distance. 2.2s/lap quicker than Hard compound.

Naast Pirelli lijkt ook Michelin zich klaar te maken om een gooi te doen naar het bandenleverancierschap voor de Formule 1. Voor de Fransen kleeft er echter een nadeel aan. Ze moeten ook een band gaan ontwikkelen die maar één seizoen gebruikt wordt. In 2020 rijden de F1-wagens nog met de kleine velgen en hoge banden van nu, terwijl in 2021 de grote velgen met lage banden komen. Pirelli heeft die banden al klaarliggen omdat ze jaren leveringen aan de Formule 1 doen.

Reacties

Kiwi45 06-08-18 | 13:22 | 1

Wat een onzin. Ik wil de snelste auto's met de nieuwste hightech.

je postbode 06-08-18 | 17:35

Kijk nog eens een hele race uit het seizoen 2004, waar alle toeters en bellen erop zaten, inclusief TC en ABS. Haal dan ook nog het tanken eruit en dan krijg je waar je om vraagt. Te saai. Ik wil ook niet meteen zeggen dat 2011-bandjes het beste is wat de F1 is overkomen hoor.

Techtalent 06-08-18 | 13:54

Dus de fia wil dat er meer gestopt word tijdens een race maar een team verplichten 2 of zelfs 3 pitstops te maken is te ingewikkeld?

TheEgg 06-08-18 | 14:18

De FIA zegt: We hebben meer pistops nodig omdat de race anders te saai is.
Beste FIA. Ik kijk naar een race. Dat gaat om de snelste coureur/auto combinatie. Niet om het snelste pitstop team, en niet om de beste strateeg(dan kijk ik wel naar het schaken).

FIA, je faalt.

Alsulinkskijkt 06-08-18 | 14:33

Volgens mij rijd iedereen dan nog steeds ongeveer op dezelfde plaats.

lekkeraustralie 06-08-18 | 15:37

Maar dan ook weer tanken!

m0nkm0nk 06-08-18 | 15:41

Het is inderdaad vrij debiel dat je op een setje ultrasofts 30 laps buiten kan blijven :')

loze stijl 06-08-18 | 19:55

Het zal toch niet zo zijn dat Liberty Media meer klapbanden ( en dus crashes en spektake) wil zien?
Wie herinnert zich nog de verplichte introductie van 4 groeven op de achter-, en 3 op de voor
banden? De bedoeling was om de bochtsnelheden onderuit te schoffelen maar het resultaat was dat die alleen maar omhoog gingen. Dat lag niet zozeer aan de banden maar aan de verdere ontwikkelingen aan de auto's.
Nu rijden ze weer op slicks ( behalve de intermediates en full wets) en willen 'ze' dat de banden minder lang meegaan. Echt slecht, heeeel slecht...

Reageer