Autobahn

Belgen verprutsen eigen Grand Prix: zelfs Max-fans komen niet

Vorig jaar was het een oranje gekkenhuis in Spa tijdens de Grand Prix van België, maar het lijkt dit jaar een stuk minder gekleurd te worden. De kaarten lopen veel minder hard dan de Belgen hoopten en dat om de hoek bij Max Verstappenland.

In Oostenrijk was het één groot gekkenhuis met Nederlandse Formule 1-fans en ook in Hongarije en Duitsland waren veel Nederlanders langs de kant te zien. Volgens de Telegraaf kan dat in België nog eens gaan tegenvallen, er zijn vrij veel kaarten te koop. Vreemd, want het kost veel meer moeite om helemaal in Zuid-Duitsland en Oostenrijk te komen, om maar niet te spreken over de afstand tot Boedapest.

Volgens een van de ticketverkopers ligt het waarschijnlijk aan de Belgen zelf. Tegen de Telegraaf zegt de woordvoerder: "Mensen reizen blijkbaar probleemloos naar de verder weg gelegen circuits, maar laten het Belgische circuit dit jaar links liggen." Het circuit heeft te weinig tribuneplaatsen en de sanitaire voorzieningen zijn beneden peil: "Francorchamps kent wat uitdagingen." Ook de prijzen van eten en drinken rondom de baan worden als een obstakel gezien. 

De kers op de baaltaart is echter de infrastructuur rondom het circuit. Het duurt uren om er te komen en wegkomen is helemaal een drama. Soms staan de coureurs zelf in de file, waardoor ze bijna hun eigen race missen omdat het schitterende asfaltlint in de Ardennen bijna niet te bereiken is.

Wellicht valt het uiteindelijk allemaal wel mee. De organisatie van de Duitse Grand Prix klaagde ook dat de kaartverkoop achterbleef, maar uiteindelijk zaten alle tribunes vol tijdens de Grote Prijs van Duitsland. En anders volgend jaar de eventuele GP van Nederland in Assen.

Reacties

StevenQ 06-08-18 | 09:24 | 1

De prijzen voor België zijn ook behoorlijk voor wat je er voor krijgt, 125 euro voor een bronze ticket waarmee je letterlijk het bos in word gestuurd, en dan komen de auto's ook maar 44 keer langs(het minste van alle ciruits)

Radium 06-08-18 | 14:06

Met 125 ben je er nog niet, dan komen er nog service kosten en verzendkosten bovenop en je zit zo op 140 euro +. Ik ga wel dit jaar, voor het eerst. Ik bereid me voor op het ergste, misschien dat het dan mee valt.

Memek 06-08-18 | 09:35

Ik heb er zelf ooit (2001) meegedaan met een (club) race. Op het moment dat ik het Waalse gedeelte van België inreed leek het net alsof je de beschaving achter je liet. De toegang tot het circuit verliep via een soort knollenland, dat was een droevige bende. Een bijzonder circuit om op te racen dat wel, zeer uitdagend, snel en best moeilijk om een vloeiende lijn te vinden naar de (toenmalige) busstop chicane. Het lijkt op beeld allemaal wel gladjes maar dat is het niet. En dan nog het verschil in weersomstandigheden, nat en droog in de zelfde ronde en zelfs af en toe mist.
Spa is "daunting".

maaktgeenbaIout 06-08-18 | 09:38

Dan hebben ze daar zeker ook last van GroenLinks

mr.Cam 06-08-18 | 10:02 | 2

Als echt niet alle kaarten verkocht worden dan is dat een mooie les voor Spa-Fracorchamps. Wat een slecht geregelde bende is het daar rond een F1 race. Zonder helicopter is het echt behelpen. Het kon vroeger nog erger door naar Magny Cours te gaan, maar die staat niet meer op de agenda. Walen haten toeristen nog iets intenser dan Fransen lijkt het.

OG_Cracker 06-08-18 | 11:03

"Zonder helikopter is het echt behelpen." Haha.. Rijke stinkerdt.

N3uk33nd 06-08-18 | 15:52

Het enige wat daar in Waals België goed werkt en geregeld is de opkomst en ondergang van de zon, voor de rest is een stukje 3e wereldland binnen EU.

stekkel 06-08-18 | 10:13

Juist. In 2016 in Spa geweest en dacht gelijk, nooit meer SPA. In plaats van uren in de file te staan kan je net zo goed naar de Red Bull ring rijden waar de camping op orde is, de sanitaire voorzieningen goed zijn, het bier betaalbaar is, een broodje hamburger geen 18 euro kost zoals in Spa en het uitzicht op het circuit fantastisch is. Dus voortaan ieder jaar naar Oostenrijk met 2018 als hoogtepunt.

Isflicka 06-08-18 | 10:14 | 1

Vergeet ook niet de boefjes op de parkeerplaats niet. Onder goedkeuring van de toezichthouder worden auto's rij na rij leeggehaald.

Techtalent 06-08-18 | 13:48

Onder toeziend oog zelf. Beveiligingsdame vooraan de poort ziet verderop de nektasjes bij motoren de navigatie afgeschroeven en zegt doodleuk moeten ze de politie maar bellen.

Johan_Voorhaar 06-08-18 | 12:54

Het enige wat je moet meemaken dat is de nacht van Spa. De race volg je beter in de kroeg daar.

ztervkreng 06-08-18 | 13:05

Vorig jaar nog geweest. Na de lange files op zaterdag ben ik zondags op de motor naar het circuit gegaan. Ideaal! Alle verkeersregelaars laten je door en je parkeert voor de ingang van het circuit. Nadat de race was afgelopen spring je weer op de fiets en 2 uur later zat ik thuis aan een biertje. Ik hoorde wel dat de laatste mensen pas rond 22:00 van de modderige boerenvelden af konden.

Swingray 06-08-18 | 15:14 | 2

Oostenrijk was idd helemaal top.
Totaal geen moeite om op het circuit te komen met de auto op vrijdag tm zondag.
Klopt ook dat het nog goed betaalbaar is hier. En ook dat de toiletten schoon waren..
We zaten in een prachtig pension 75 km ten oosten van het circuit. En ook hier weer zeer aangename prijzen voor eten en slapen.
Enige nadeel was toch wel de reis van ongeveer 1200 km, vooral de wegen door Duitsland zijn erg slecht te doen.

MatthijsB 06-08-18 | 17:13

Heb ik hier een gouden tip voor je: koop een Zwitserland vignet. Rijd door België, Frankrijk en Zwitserland. Alleen het stukje België zijn slechte wegen, je rijdt vrijwel niet om en zelfs als het hartje zomervakantie is heb je weinig tot geen last van files/stau en wegwerkzaamheden/baustelle.

Swingray 07-08-18 | 10:59

Hoi Matthijs
Dank voor de tip.
Kun je de route voor me aangeven?

Sander015 06-08-18 | 16:14

Vorig jaar zelf naar Spa geweest. Heenweg ging helemaal goed (donderdag op vrijdag nacht) leuk weekend gehad, wel is het eten en drinken duur maar in zo een weekend maakt dat niet veel uit. Na de race terug gelopen naar de auto en het duurde al 3 uur om van het campingterein af te komen en later mochten we niet naar de snelweg maar werden we over een paar bergen naar het zuiden geleid. Weer 3 uur later reden we op een snelweg terug naar NL en kwamen we toen pas op een snelweg en na een tijd rijden langs Spa. Daarna omgelijd naar aachen(duitsland) en toen door naar limburg. Spa is leuk maar wel veel gedoe.

Deos 06-08-18 | 21:51

Spa isbeen regelrecht drama, ze verkopen maar wetende dat er misschien wel duizenden zijn die werkelijk geen schimp van de wedstrijd opvangen, heb vorig jaar alleen de spoiler van iedereen gezien, nig nooit zo een slecht georganiseerde zooi meegemaakt, schandalig en was 350 euro lichter, dan pak ik lekker het vliegtuis naar italie of spanje

Barkey 07-08-18 | 12:56

Waar men Frans spreekt is het duur en ongastvrij......

Reageer