Autobahn

Longtransplantatie voor Niki Lauda (69) na plotselinge ziekte

Racelegende Niki Lauda heeft donderdag in een Weens ziekenhuis een longtransplantatie moeten ondergaan. De operatie was noodzakelijk nadat de Oostenrijker plotseling ernstig ziek was geworden.

Veel details over Lauda's toestand zijn niet bekend, zijn familie wenst in verband met privacy dat er zo min mogelijk informatie naar buiten komt. Oostenrijkse media vonden wel uit dat Lauda abrupt een familievakantie op Ibiza moest afbreken, waarna hij terugvloog naar Wenen (naar verluidt zat hij zelf achter de stuurknuppel). Er zou sprake zijn van een zomergriep, die Lauda onderschat heeft. Hij heeft ruim een week in het ziekenhuis gelegen, en leek aan de beterende hand, tot zijn situatie plotseling verslechterde, en de transplantatie noodzakelijk werd. 

Gisteren werd de drievoudig wereldkampioen in het AKH Wien geopereerd. Het ziekenhuis laat in een verklaring weten dat Lauda 'wegens een zware ziekte een longtransplantatie moest ondergaan', en dat deze succesvol is verlopen. We blijven het opmerkelijk vinden, dat medische instituten dit soort dingen met de buitenwereld communiceren. Het gebeurde bij Sergio Marchionne ook al.

Lauda nog weken in het ziekenhuis

De verwachting is dat Lauda minimaal tot de GP van Spa in het ziekenhuis moet blijven: een jonge patiënt kan na een dergelijke ingreep binnen twee tot drie weken het ziekenhuis verlaten, bij iemand die bijna zeventig is zal het herstel wat langer duren, aldus Lauda's chirurg Walter Klepetko tegen nieuwszender ORF.

Het lijkt erop dat Mercedes-adviseur Lauda er helemaal bovenop komt, maar we durven geen verwachting uit te spreken dat we hem dit F1-seizoen nog in de paddock gaan zien. Lauda was het laatst bij een F1-race aanwezig in Silverstone, Hockenheim en de Hungaroring liet hij schieten.

Social

Reacties

BozeHenk 03-08-18 | 08:18 | 3

Zijn er normaal geen gruwlijk lange wachtlijsten voor een donor orgaan?

WatMoetJeNu 03-08-18 | 08:54

Dat is dus verschillend per land. Er is wel een Eurotransplant (organisatie die donor organen voor NL. BE, DE, LU, AUS en DK bij houdt), maar in >80% van de tijd is een donor van dezelfde nationaliteit als de ontvanger.
In NL is de wachttijd voor een transplantatielong gemiddeld > 2 jaar. Wat ik zo snel heb kunnen terugvinden met <insert favourite search engine here> is dat de wachttijd voor donor organen in Oostenrijk iets lager ligt dan in NL.
De kans is dus ook groot dat Niki al een tijdje op de lijst stond, maar dat hij nu, vanwege de meer ernstige problemen, hoger op de lijst is terecht gekomen, of dat er een long beschikbaar kwam die voor mensen hoger op de lijst niet geschikt was.

Hoe dan ook, sterkte voor Niki, zijn familie, vrienden en teamgenoten. Laten we hopen dat we je snel weer in geode gezondheid terug kunnen zien in de pitbox van de Mercs.

Klassenfeind 03-08-18 | 11:10

"Zijn er normaal geen gruwlijk lange wachtlijsten voor een donor orgaan?"

Money talks, zeker voor zo'n enorme egoïst als Lauda.

"... waarna hij terugvloog naar Wenen (naar verluidt zat hij zelf achter de stuurknuppel). Er zou sprake zijn van een zomergriep..."

Onverantwoord om met griep zélf terug te vliegen, zeker als je juist vanwege die "zomergriep" je vakantie (!) af moet breken. Ik ben zelf werkzaam in de luchtvaart en zoiets geldt als "unfit to fly."

dehandigesmeerlap 05-08-18 | 01:54

Lauda heeft naar verluid een week aan een longmachine gelegen.Dat mag maximaal 2 weken.Dat is dus of de stekker eruit of een transplantatie. Wat een negatief gezever over elite.De man is ziek en geholpen.Azijnpissers

Memek 03-08-18 | 08:21 | 1

Ik vrees dat de longen van Laua sowieso niet in top conditie zijn. Toen hij destijds uit zijn brandende Ferrari werd geplukt (Arturo Merzario en Guy Edwards), heeft nogal wat giftige dampen naar binnen gekregen welke wellicht wat kwetsbaarheid heeft veroorzaakt.

Harry Turtle 03-08-18 | 08:37

Die olie stokende Mercedessen zijn ook niet heel gezond

kapotte_stofzuiger 03-08-18 | 09:12 | 1

Voor de elite zijn donororganen per direct beschikbaar, dat is wel duidelijk (op basis van deze berichtgeving)

WatMoetJeNu 03-08-18 | 09:46

De longen van Niki zijn al 42 jaar in slechte staat. De kans is dus vrij groot dat hij al langer op een wachtlijst voor nieuwe longen stond. Daarnaast als er een set longen beschikbaar komt die voor 2 mensen geschikt zijn, wordt (naast de wachttijd) altijd gekeken wie de longen het hardst nodig heeft. Iemand die aan de beademing op de IC ligt, heeft de longen harder nodig dan iemand die nog zelfstandig kan ademen.

Diotima 03-08-18 | 10:56 | 2

Nu nog een donoroor en hij is af.

Klassenfeind 03-08-18 | 11:24

Misschien heeft de Duivel ook nog een leuk 2e hands zieltje te koop voor weinig, want Niki heeft zijn ziel al decennia geleden verkocht.

Ik ken genoeg mensen (piloten) die voor FlyNiki gevlogen hebben, bah wat een scrupuloze uitbuiter en een egoïst is die man!

dehandigesmeerlap 05-08-18 | 02:10

3 jaar voor dat FlyNiki onstond was Lauda uit het bestuur gezet.Heeft er dus niets mee te maken

Jo Yolo 03-08-18 | 10:56

Ja daar kan het zo snel omdat Oostenrijk ook een 'ja, tenzij'-systeem heeft betreft donor organen. Hier wordt er een hele hetze tegen dit systeem opgezet (ja ik kijk naar jouw geenstijl).

sparky07 03-08-18 | 11:09 | 1

@ Memek, je hebt gelijk door dat ongeluk zijn idd. zijn longen aangetast , maar zijn nieren, zijn huidige vrouw heeft voor Nikki een nier afgestaan, daardoor is longoperatie zeer riskant

loze stijl 03-08-18 | 17:41

Lees ik dat zijn eerste vrouw hem een rib ontfutseld heeft??
Oude Chinese wijsheid: Een 2e k*t kost je de hut.

lekkeraustralie 04-08-18 | 15:16

Ik heb een levertransplantatie. 9 maanden wachten. Maar ik weet van andere echte verhalen dat er mensen zijn die nog geen uur hoefden te wachten. Dus het kan. Overigens blijkt nu dat een beetje hete brandstof inademen tijdens een ongeluk op lange termijn niet gezond is.

Reageer