Autobahn

Porsche Taycan specificaties: dit weten we over de Tesladoder

Het duurt nog even totdat Porsche's eerste volledig elektrische auto op de markt komt, maar dat weerhoudt de Duitsers niet om steeds wat informatie te drip feeden. Over het ongeëvenaarde accupakket in de Taycan bijvoorbeeld.

Porsche heeft nog geen officiële introductiedatum gegeven van de auto die in 2015 als Mission E debuteerde, maar reken er niet op dat u hem voor de tweede helft van 2019 ziet. Achter de schermen is het ding grotendeels af, we sommen even op wat we erover weten:

  • Drie varianten, waarvan de sterkste minimaal 600 pk levert
  • Twee elektromotoren, op elke as één
  • 500 km WLTP-bereik
  • 350 kW laadcapaciteit, met een 800V-systeem
  • Accudichtheid van 270 Wh/kg, dus 333 kg voor 90 kWh

Vooral dit laatste is prettig, want hoe dichter je de energie in de cellen op elkaar kunt proppen, hoe lichter en kleiner je accupakket wordt (we zien in onderstaande foto dat het accupakket mooi binnen de wielbasis past. De vier modules in de Tesla Model 3 long range wegen met elkaar 367 kg, om tot een totaal van 80,5 kWh te komen (topic daarover hier). De Taycan belooft nog een stukje efficiënter te worden, met de voetnoot dat een goede batterij ook wordt gedefinieerd op basis van hoe uitgebalanceerd de cellen zijn. Tesla doet dit werkelijk uitmuntend, het niveau van Porsche's skills kennen we pas zodra de eerste exemplaren door de batterijfreaks uit elkaar worden geschroefd.

Geen oververhitting

Een troef van de Taycan ten opzichte van Tesla gaat worden dat je de auto flink de sporen kunt geven, zonder dat de auto direct in een safe modus springt omdat de essentiële onderdelen te heet worden. We citeren een anonieme ingenieur, twee jaar geleden: "The thing about [Tesla’s] Ludicrous mode is that it’s a façade. Two launches saps the whole battery. That won’t be the case with the Mission E. You’ll be able to run it hard, over and over; the battery will not overheat, the power control module will not overheat, and the seats will not suck.

Daarnaast experimenteert Porsche achter de schermen met modellen waarbij de Taycan over the air van meer vermogen voorzien kan worden: uw 400 pk-model zou bijvoorbeeld desgewenst tegen betaling een upgrade kunnen krijgen naar 500 pk. Dit is hetzelfde principe als Tesla, waarbij de klant zijn 60 kWh-model  softwarematig kon upgraden naar 75 kWh. Een voorwaarde hiervoor is dat een auto overdesigned is, dus dat alles qua onderdelen is ingesteld op een groter vermogen dan geleverd wordt.

Tot 2022 wordt door Porsche zes miljard euro geïnvesteerd in elektromobiliteit. Een deel van deze investeringen kunnen ze waarschijnlijk terugverdienen door hun tech te verkopen aan andere groepleden, vooral Bentley en Audi. Laatstegnoemde presenteert later deze maand op Pebble Beach een elektrische concept-supercar genaamd PB18. Daarnaast komt het in 2020 met een e-tron GT. Het eerste elektrische productiemodel van Audi zien we echter komende maand: op 17 september wordt de e-tron quattro onthuld.

Reacties

Unleashed 01-08-18 | 11:19

Echt een hele mooie auto en heel goed voor de acceptatie en ontwikkeling van de electrische auto in het algemeen als een merk als Porsche zich op deze manier in de strijd mengt.

Dima Beeline 01-08-18 | 11:34 | 2

Mooi, staat die straks dan ook voor 50k in het schap?

Koning Willy 01-08-18 | 11:56

Kijk eerst eens naar de huidige prijslijst van Porsche voor je deze vraag stelt.

CamaroHans 01-08-18 | 12:06

Wat kost de goedkoopste Tesla met Ludicrous mode?

Johnny66 01-08-18 | 11:44

De echte concurrentie voor Tesla komt nog . Van de chinese merken als MIni , Volkswagen , Volvo , Borgward en co.

MonsantoSucks 01-08-18 | 11:57 | 3

Jullie hebben een abonnement op Tesla-bash-artikelen. Wel leuk dat Porsche Tesla probeert af te troeven maar voorlopig is het nog concept. De batterijdichtheid kan bij Tesla ook zomaar ineens verbeteren waardoor die troef weer achterhaald is. Ik doe een kleine gok dat de Porsche prijstechnisch niet goedkoper zal zijn dan een vergelijkbare Tesla, ze willen hun merknaam wel in ere houden ;-)

CamaroHans 01-08-18 | 12:09

Ik gok er wel op dat de kwaliteit en afwerking van de Porsche straatlengtes op de Tesla voor zal liggen. En wat kost een vergelijkbare Tesla? De dikste Model S kost 150k, Porsche kan het zich wel veroorloven daar wat boven te gaan zitten.

TuurlijkNiet 01-08-18 | 13:44

@Hans: Je bedoelt zoals Volkswagen (moederbedrijf van Porsche) omdat ze 124.000 auto's moeten terug halen omdat er het verboden cadmium is gebruikt. Hetzelfde bedrijf dat inmiddels complete parkeerplaatsen vol heeft staan omdat ze nog steeds de WLTP test procedure niet hebben voltooid (lees: ze weten (nog) niet onder de maximale waardes te komen)..

Toch is de Model S niet echt een concurrent voor de Taycan. De Model S is een zaken auto waar de Taycan een sport auto is en boren daarom verschillende doelgroepen aan. Maar laten we het hopen dat er nu eindelijk eens een Tesla killer opstaat. Want voorlopig heeft Tesla geen concurrentie en daarnaast betwijfel ik of Porsche 100.000 Taycans in 2020 van de band gaat laten rollen.. De Testa GigaFactory 1 is nu al de grootste accuc fabriek ter wereld (in vermogens output - electrek.co/2018/07/02/panasonic-open...).

Porsche heeft nog minder ervaring in het massa bouwen van accu's, dan Tesla heeft in het opzetten van auto fabrieken..

Overigens heeft Tesla gisteren bekend gemaakt dat het 5 miljard gaan investeren in een enkele fabriek in China welke 500.000 auto's per jaar voor de Chinese (Aziatische) markt gaat produceren. Dan valt die 6 miljard van Porsche toch wel een beetje tegen..

CamaroHans 01-08-18 | 23:27

124.000 auto's is voor VAG een kleine onvolkomenheid. Het cadmium verhaal boeit werkelijk geen hond. Die Tesla killen zal voor Porsche geen probleem zijn. Tesla's zijn niet tot grote prestaties die er toe doen zonder dat alles in noodloop gaat omdat ie anders afbrand. Tesla gaat ook helemaal niks investeren in China, die Chinezen gaan investeren. VAG heeft vorig jaar al 4 miljoen auto's aan de Chinezen gesleten, daar staat die 5 miljard investering wel erg magertjes tegenover. Als blijkt dat het noodzakelijk is kan VAG van die 6 miljard wel 60 miljard maken. Omzet van VAG is rond de 230 miljard per jaar.

lekkeraustralie 02-08-18 | 15:15

Als ik toevallig eens in de stad ben ga ik met de tram. Ook elektrisch en geen parkeren. (toegegeven dat is maar 2 keer per jaar)

Reageer