Autobahn

Zwitserse rechter schopt buitenlandse wegmisbruiker land uit

Fopstraffen voor ernstige verkeerszondaars, die kennen ze in Zwitserland niet. Ga je daar zwaar over de schreef, dan is de rechter genadeloos. Zoals bij een coked up Italiaan die door vier kantons spookreed, gelukkig zonder brokken.

De Italiaan, een werkloze schilder die in het kanton Zürich woont, bracht in april onder invloed van cocaïne een bezoek aan zijn broer in het nabijgelegen vorstendom Liechtenstein. Zonder geldig rijbewijs, want dit was hem afgenomen wegens te hard rijden. Naast de nasale versnaperingen werd er bij zijn broer ook nog wat drank soldaat gemaakt, en om 2 uur 's nachts aanvaardde de man de terugreis.

Door zijn benevelde toestand - naderhand werd 1,5 promille gemeten - had hij niet door dat hij een afrit in plaats van een oprit nam. Integendeel: hij was ervan overtuigd dat de dertig auto's die hij passeerde allemaal aan de verkeerde kant van de weg reden. Tijdens zijn spookrit, die hem door vier kantons en over bijna 100 kilometer door Zwitserland voerde, haalde hij in zijn Audi A4 een gemiddelde snelheid van 142 km/u. Dit ondanks tunnels, wegwerkzaamheden en een bochtige weg. Als door een wonder legde hij de weg af zonder te botsen, waar we toch een beetje bewondering voor op moeten brengen. 

3 jaar cel, 10 jaar persona non grata

Helaas voor de Italiaan ontbrak elke vorm van bewondering bij de rechter, zo schrijft de Tagesanzeiger. Hij veroordeelde de man - met inachtname van de antecedenten en wellicht het lulkoekverhaal dat hij alleen twee bier en twee grappa had gedronken - tot drie jaar celstraf, waarvan en deel voorwaardelijk. Daarnaast wordt de Italiaan voor een periode van tien jaar de toegang tot Zwitserland ontzegd. Onduidelijk is of hij hiervoor eerst de drie jaar celstraf 'uitgezeten' moet hebben, maar dit lijkt wel logisch.

Hem resteert dus weinig anders dan bij zijn broer in Liechtenstein in te trekken, of terug te keren naar bella Italia, waar zijn vrouw en dochters nog wonen. Kijken we even mee, Nederlandse rechters?

Reacties

Gomezlopez 26-07-18 | 11:23 | 2

In Zwitserland doen ze inderdaad niet zielig. Had er ook een boete, die komen ze zowat bij je voordeur afhalen.

2voor12 26-07-18 | 11:47

De verkeersboetemachine hier in Nederland is ook geheel perfect georganiseerd dit in tegenstelling tot de rest van justitie en politie.

Gomezlopez 26-07-18 | 15:06

Klopt. Maar daar is het nog wat dringender.

Menno1867 26-07-18 | 11:25 | 1

In Nederland is de maximale straf voor iemand doodrijden 3 jaar. Deze man heeft nog niet eens iemand geraakt, laat staan dat er verwondingen of dood bij kwam kijken, en hij krijgt al drie jaar celstraf. Volledig terecht! Ik vind dat we onze straffen moeten optrekken naar de Zwitserse regels. Als jij achter het stuur gaat zitten met je zatte kop, wéét je dat je niet goed kunt rijden en mag je wat mij betreft 10 jaar niet meer rijden, waarvan een jaar of 3 in de gevangenis. Iemand doodrijden is levenslang voor de hele familie, dus ook voor de doodrijder.

Hier een goed voorbeeld van de Nederlandse rechters: www.omroepbrabant.nl/?news/220304422/P...

Menno1867 26-07-18 | 11:28

Hier nog een beter voorbeeld: www.geenstijl.nl/2690671/doodrijden_m...

Johnny66 26-07-18 | 11:39

d66

guinnessdude 26-07-18 | 11:44

Heb een keer te hard gereden in een tunnel in Zwitserland. 450 Euro boete en drie maanden rijontzegging in CH.

TuurlijkNiet 26-07-18 | 14:16

Straffen uitgesproken door een rechter in dezelfde strafzaak gaan op hetzelfde moment in. Ofwel zodra meneer uit de gevangenis komt, mag hij tot 2028 niet meer in Zwitserland komen..

Psychmaus 26-07-18 | 21:41

Even goed lezen in het Duits is moeilijk. De man hoeft maar 6 maanden de cel in en de overige 30 maanden gelden als voorwaardelijk. Hij zat al in de cel sinds april en die tijd telt mee. Maar als inwoner van Zwitserland kan ik je aanraden: te hard rijden doe je beter niet in CH...

Ronnie uit Helmond 27-07-18 | 08:16

De Zwitsers moeten eens in eigen nest kijken. Daar rijden veel meer artikel 5 totaalidioten rond dan in Nederland.

Reageer