Autobahn

Te koop: 1 van de 25 Mercedes-Benz AMG CLK GTRs

Mercedes wilde meedoen in de hoogste GT-klasse die de FIA in de jaren 90 wilde opzetten. Daarvoor moest een auto komen die het kon opnemen tegen de McLaren F1. Dit 6,9 liter V12-aangedreven monster is die auto, en hij staat te koop.

In de jaren 90 begon de FIA het een nieuwe GT-klasse. Een klasse die alleen geschikt was voor de dikste bakken. Mercedes had wel oren naar de hoogste groep binnen die klasse (GT1), maar moest daarvoor nog wel een auto hebben die het tegen een Porsche GT1 en een McLaren F1 kon opnemen. Ze schakelden AMG in en gaven ze vier maanden de tijd om een auto te bouwen die niet alleen kon winnen, maar dit ook meerdere keren kon doen.

Waar andere fabrikanten een bestaande auto namen en deze ombouwden tot racewagen, pakte AMG het helemaal anders aan. Ze begonnen met potlood en papier en tekenden hun idee van een GT1-racewagen. Ze konden niet helemaal losgaan, want om mee te mogen doen in FIA's nieuwe raceklasse moesten er uiteindelijk minimaal 25 exemplaren worden verkocht die ook op de straat bruikbaar waren. Gelukkig was er één ding wel duidelijk: het motorblok werd de 6,9 liter V12 die AMG al aan het testen was.

Homologatie

Na vier maanden tekenen, bouwen en testen, kwam AMG met niet één, maar twee raceklare CLK GTRs aan. Ook hadden ze alvast een gehomologeerde versie in elkaar gezet. Zes dagen voor de eerste race wist coureur Bernd Schneider het snelste rondje op de Hockenheimring neer te zetten en hij pakte ook gelijk pole voor de start van dat weekend. Hoewel die race niet gewonnen werd, reden ze op de A-1 Ring (nu de Red Bull Ring), Suzuka, Donington, Sebring, en Laguna Seca de Porsches en McLarens helemaal zoek. Mercedes-AMG won dat seizoen met de rijders, maar ook met het team. Het seizoen erna flikten ze hetzelfde trucje weer, waarna Porsche en McLaren afhaakten. Ze zagen blijkbaar in dat ze kansloos waren en hadden geen zin om het volgende seizoen weer te verliezen. Hierdoor werd de FIA GT1 stopgezet. De CLK GTR werd niet meer gebruikt, maar was wel de voorbode voor de CLR waarmee Mercedes z'n laatste Le Mans ooit reed.

Voordat Mercedes al deze winsten op naam wist te zetten, moest het nog wel 25 gehomologeerde CLK GTRs verkopen. Niet dat dit een probleem was aangezien er ruim 300 mensen zich hadden gemeld om een van deze racewagens voor de straat op de kop te tikken. de 25 Uitverkorenen kregen ook precies dat: een racewagen die geschikt gemaakt was voor de straat. De GTR's werden geleverd met een uiterst spartaans interieur om de bestuurder een zo authentiek mogelijke ervaring te geven. Voor een beetje comfort en veiligheid werden er airconditioning en ABS geïnstalleerd. En om de auto toch nog enigszins praktisch te maken, bouwde AMG twee kleine opbergruimtes onder elke deur.

Motorisch veranderde AMG dan weer helemaal niets aan de auto. Daardoor kreeg elk van de 25 kopers een debiel hard schreeuwende V12 achter zijn of haar hoofd. Ook de versnellingsbak bleef onaangepast want schakelen gebeurde door een zes verzetten tellende sequentiële handbak met flippers achter het stuur.

CLK GTR 09/25

De CLK GTR die nu te koop staat is de negende die geproduceerd werd. Hij heeft ondertussen drie eigenaren gehad, die er in totaal maar 1.439 km mee reden. Dat is extreem weinig gezien de auto uit 1998 stamt. In de tussentijd heeft hij ongeveer de halve wereld gezien, maar is hij al die tijd in vrijwel originele staat gebleven. Monteurs hebben alleen een koolstofvezel paneel aan de onderkant vervangen voor een plastic versie om slijtage aan het originele onderdeel te voorkomen. Deze wordt dan ook netjes meegeleverd. Daarnaast zijn de fuel bladder en verschillende filters vervangen omdat deze door het vele langdurige stilstaan waarschijnlijk in slechte staat waren.

Veilinghuis RM Sotheby's biedt de auto aan, maar u kunt niet zomaar een bod plaatsen. Hiervoor moet u zich eerst aanmelden en geselecteerd worden. Pas daarna mag u waarschijnlijk tussen de $4.250.000 en $5.250.000 uitgeven voor deze zeldzame auto. Voor dat geld wordt de Mercedes-Benz AMG CLK GTR geleverd met zijn eigen gereedschapset en extra onderdelen. 

Reacties

mr.Cam 28-07-18 | 12:33

Lelijk is ie wel!

Akiron 28-07-18 | 12:59 | 1

Geef je zo'n bak geld uit, zit je nog steeds tegen veredelde taxi-achterlichten aan te kijken.

loze stijl 28-07-18 | 13:42

Yup, en niet te vergeten de koplampen, de deurklinken, ster op de motorkap en een groot deel van het dashboard.
Niets mis met de V-12 overigens maar dat is mi dan ook het enige dat me aantrekt.

NeedIsaymore? 28-07-18 | 13:28 | 2

Mooi van lelijkheid! Tech porno in optima forma. Net als de MG SV-R.

loze stijl 28-07-18 | 13:51

Ho wacht ff... de MG SV-R. is een beauty die naast bruikbaarder ook veel mooier is dan de taxi uit dit artikel.

CamaroHans 29-07-18 | 09:36

De MG is zeker een aparte auto, maar kan natuurlijk niet in de schaduw staan van deze Benz qua historie, prestaties en ook prijs.

B&W 28-07-18 | 14:13

Van bovenaf nog wel mooi. Van alle andere kanten erg lelijk.

Bastiat 28-07-18 | 14:17 | 2

Heerlijk die lachwekkend afgunstige drogredenen. Dat een model vaak als taxi wordt gebruikt is natuurlijk geen diskwalificatie, hoogstens een verwijt dat het uitzicht op de weg wat eentonig wordt, maar dan sta je volgens mij sterker door te fulmineren tegen VAG. Alsof iemand hier een gratis nieuwe E-Klasse Combi zou afslaan. Ik in ieder geval niet. Overigens heb ik nog nooit een CLK of überhaupt een coupe als taxi gezien.

aghasee 28-07-18 | 16:10

Afgunst inderdaad. Deze bolide is volgestouwd met het summum wat de techniek eind vorige eeuw aankon. En lelijk? Welnee, gewoon form follows function naar goede (helaas vervlogen) Mercedes-traditie.

exqueeseme 28-07-18 | 16:55

Je moet wat als je dagelijks in een Corsa van rijdt.
OT: als, let wel als ik het geld zou hebben is dit een van de jeugdiconen naast de f40 die ik graag in mijn garage zou willen zetten.

Glurinamer 28-07-18 | 16:11 | 1

Niks lelijk. Te gek ding. Heb ooit een exemplaar op foto gezet. Hij stond toen geparkeerd bij het Leeuwarder station. Dik geluid uit dat ding toen de eigenaar ermee wegreed. Dat was in 2004 of 2005. Denk alleen niet dat die man er toentertijd 5 miljoen voor had betaald 😁

CamaroHans 28-07-18 | 23:23

Nee maar ook niet veel minder: "Der Kaufpreis lag bei 2.650.000 DM (inklusive deutscher Mehrwertsteuer 3.074.000 DM; 1.571.711 €). Mit diesem Preis war der CLK GTR seinerzeit der teuerste Serienwagen der Welt." Bron: de.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_C...

Doctor Honoris Causa 28-07-18 | 21:59

Mag er wel een flinke caravan achter ?

Psychmaus 29-07-18 | 00:37 | 1

Lijkt wel de Duitse versie van die Franse film Taxi, waar uit zo'n Peugeot ineens ook allerlei vreemde uitsteeksels groeiden. Wat een lelijke bak. Puik dat ie al die races gewonnen heeft, maar het doet pijn aan mn ogen.

CamaroHans 29-07-18 | 08:04

Die film is dan ook voor kleine kinderen en die kijken inderdaad anders naar auto's. Vorm volgt functie zoals al gezegd en als de functie zo goed is, dan is de vorm heel mooi! Het gaat er namelijk om dat ie 17 van de 22 races waarin hij aantrad gewonnen heeft.

StevenQ 29-07-18 | 10:33

krijg je er vliegles bij?

www.youtube.com/watch?v=ZXZaAuyuYmQ

Reageer