Autobahn

Lewis Hamilton wint chaotische F1 Grand Prix van Duitsland, drama voor Sebastian Vettel

Miracles do happen, dat waren de woorden waarmee Mercedes hun racewinnaar Lewis Hamilton binnenhaalde.

Een betere samenvatting van de Grand Prix van Duitsland is er niet, want waar Sebastian Vettel op weg was om zijn thuisrace te winnen, was het uiteindelijk Hamilton die vanaf P14 aan het langste eind trok.

Het leek lange tijd een vrij zaaddodende Grand Prix te worden, om het voorzichtig uit te drukken. Geen rondvliegende brokstukken in de openingsfase, geen positiewisselingen aan de kop van het veld en geen acties om je vingers bij af te likken. Ja, Hamilton stormde als een dolle door het veld heen, maar dat had zelfs de grootste F1-leek kunnen voorspellen. In ronde 13 meldde hij zich alweer op P5, op dat moment achter Vettel, Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen en Max Verstappen.

Raikkonen stuurde zijn Ferrari als eerste de pits in en dat bleek al snel een heel goede beslissing. Hij kwam namelijk niet alleen terug op de baan voor Hamilton, maar kon vervolgens ook lekker doortrappen. Waar de concurrentie op de baan bleef, reed de Fin op zijn zachte rubber de ene na de andere snelste rondetijd. Zo verkleinde hij het gat op teamgenoot Vettel en Bottas en dat zou later nog een staartje krijgen.

Dat staartje liet niet lang op zich wachten, want in ronde 25 kwam ook koploper Vettel binnen voor vers rubber. Raikkonen won dankzij die serie snelle rondjes een plek ten opzichte van zijn teamgenoot en mocht zich zo na de stops van Bottas en Verstappen zelfs koploper noemen op de Hockenheimring. Vettel zat hem echter op de hielen, maar kon er niet op eigen kracht voorbij komen. 

De Duitser wendde zich dan ook tot de teamleiding om zijn beklag te doen. Hij meende wel een seconde per ronde harder te kunnen dan Raikkonen en wilde de Fin dus voorbij. Ferrari gehoorzaamde en vroeg Raikkonen met een tactisch lulverhaal om plaats te maken. De Fin reageerde zoals alleen de Fin dat kan: zeg me gewoon wat je wilt, dan doe ik dat. En zo geschiede, want niet lang daarna nam Vettel de koppositie over.

De beloofde regenbui meldde zich in ronde 44 boven de Hockenheimring, maar niet op de manier die we verwacht hadden. De weergoden dropten hun druppels telkens op verschillende plekken, maar hielden zich verder koest. Verstappen was de grootste naam die een gokje waagde met de switch naar intermediates, maar dat bleek geen goede keuze, want het bleef simpelweg te droog. Niet dat het hem echt pijn deed: de voorsprong op de nummer 6 was groot genoeg om te wisselen naar intermediates en vervolgens weer ultrasofts te monteren.

Daarmee leek Vettel zijn eerste zege op Hockenheim binnen te gaan halen, maar het venijn zat 'm zoals wel vaker bij Duitsers in de staart. De Ferrari-coureur verloor in het stadion kort de controle over zijn bolide en dat had 'm op geen slechter punt kunnen gebeuren, want hij schoof opeens rechtdoor de muur in. Over en sluiten, tot grote frustratie van de coureur zelf. Hij veroorzaakte daarmee wel een safety car-situatie en de nodige chaos in de pits.

Bekijk hieronder de crash van Vettel:

Bottas besloot als eerste binnen te komen voor vers rubber. Hamilton werd ook naar binnen geroepen door Mercedes, maar stuurde op het laatste moment het gras op en reed vervolgens 'gewoon' door. Raikkonen wachtte wat langer, maar gaf uiteindelijk toch zijn koppositie uit handen om te kunnen wisselen naar nieuwe banden. Kortom: opeens reed Hamilton op kop, gevolgd door Bottas, Raikkonen en Verstappen.

Na de herstart was het Bottas die kortstondig de aanval opende op zijn teamgenoot, maar na een teamorder van Mercedes besloot hij wat afstand te houden. Het leek na zaterdag ondenkbaar, maar daarmee was Hamilton dus de winnaar van de Grote Prijs van Duitsland. Bottas maakte de 1-2 voor Mercedes compleet en zal daarmee zijn werkgever meer dan tevreden stellen. Raikkonen kwam als derde over de streep en zal zich toch afvragen of die tweede stop wel zo verstandig was.

Verstappen kwam als vierde aan de finish na een foutloze wedstrijd. Ja, die switch naar intermediates kostte hem tijd, maar uiteindelijk was zijn Red Bull simpelweg niet snel genoeg om mee te kunnen strijden om de podiumplaatsen. De plek achter Verstappen had voor Daniel Ricciardo moeten zijn, maar de Australiër viel halverwege de wedstrijd uit, nadat zijn RB14 andermaal de geest gaf.

Nico Hülkenberg profiteerde voor eigen publiek en legde beslag op die vijfde plaats. Romain Grosjean reed ook weer een sterke wedstrijd, goed voor de zesde plek. Sergio Perez en Esteban Ocon deden goede zaken voor Force India door als zevende en achtste aan de finish te komen. Marcus Ericsson bezorgde Sauber de nodige punten met P9 en Brendon Hartley maakte de top 10 compleet in de Toro Rosso.

Social

Reacties

TheEgg 22-07-18 | 17:05

En nu zeikt het van de regen. Het leven is soms niet eerlijk.

Memek 22-07-18 | 17:36 | 3

Uiteindelijk was het RAI die Ferrari vroeg: "Do you want me to let him (VET) go? Just tell me". Is het nu zo moeilijk Scuderia? Om 8 ronden te wachten met de beslissing van de pit wall om de leider in het kampioenschap, met versere banden en op ca. 1 seconden achter RAI, voor te laten gaan? Op dat moment verloren BOT en HAM vrijwel geen tijd op de Scuderia. Ik blijf het zeggen de strategie van Ferrari is vaak shaky.

CamaroHans 23-07-18 | 09:09

In principe zijn teamorders, ook al zijn ze te begrijpen, wel gewoon een zwaktebod, dat begrijpt Kimi als geen ander. Hij wist donders goed wat ze van hem wilden, maar hij liet het ze hardop zeggen.

Memek 23-07-18 | 10:03

Ik mag toch aannemen dat een team als Ferrari voor de wedstrijd de strategie heeft bepaald. Het kan toch niet zo zijn dat de linker garage niet weet wat de rechter doet. De bandenwissel van RAI was vrij vroeg, nadat VET had gewisseld zat hij op DRS afstand van RAI. Dat is toch even heel, heel kort van het gas, of iets vroeger remmen en VET is weg.
Dat bespaart een hoop gekanker van VET ( my tires are getting hot) en dan hoeft RAI niets te vragen. Maar zoals Martin Brundle er in zijn commentaar al op wees, de Scuderia heeft moeite met het nemen van beslissingen. Ferrari verloor de wedstrijd toen ze hun beslissing uitstelde.

CamaroHans 23-07-18 | 15:35

Strategie bepalen voor de wedstrijd is leuk, maar zelden toereikend. Het verloop van vrijwel elke wedstrijd is zo grillig daar is niet tegenop te bepalen. Gedurende de wedstrijd pas je continu de strategie aan. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer, en zelfs de besten laten steekjes vallen. Dat maakt het juist interessant.

Memek 22-07-18 | 17:41

Mc Laren, wat een drama team. Ze bakken er helemaal niets meer van.

voldemort 22-07-18 | 18:30 | 1

Voordat Verstappen naar intermediates wisselde reed hij nog voor Hamilton. Heeft hem toch een plaatsje gekost althans ik neem niet aan dat hij Hamilton wel makkelijk voorbij laat gaan.

CamaroHans 23-07-18 | 15:36

Max moest toch nog wisselen van banden en hij dad Hamilton niet achter zich kunnen houden anders, het verschil was echt te groot.

hier openen 22-07-18 | 18:35 | 4

ho ho, het stukje gras wat Hamilton nam vanuit de pitlane naar de racetrack is under investigation kwese.espn.com/f1/story/_/id/24165729/...

Sinclair 22-07-18 | 18:53

En is er niet voor bestraft....

hier openen 22-07-18 | 18:57

@Sinclair
bron?

Sinclair 22-07-18 | 19:41

Ik zag deze foto voorbij komen
pbs.twimg.com/media/DiugUAyXkAI_YkT.j...
Dus een dikke foei en niet meer doen he!

hier openen 22-07-18 | 19:54

Ja die zag je om 19:31 pas voorbij komen en niet om 18:57 ;-p
Maar was idd te verwachten.

Atlantis-95 22-07-18 | 18:50 | 1

Hamilton moet - as we speak - verantwoording afleggen. een penalty van 10 sec lijkt reeel, dan zou VERSTAPPEN DERDE WORDEN. Hamilton heeft de lijnen van de pitlane en track overschreden die elk ged zijn voor 5 sec per overtreding. En aan 10 sec heeft Verstappen voldoende..

Tapioca pudding 22-07-18 | 18:57

Hij had opdracht binnen te rijden en reed binnen. Omdat hij zelf vond dat het beter was niet te gaan, ivm RAI, beging hij de overtreding. Dus echt een overtreding om een voordeel te behalen. Dat zal hem wel iets moeten kosten.

Memek 22-07-18 | 19:02 | 1

Max kreeg vorig jaar in de GP van de US ook een straf omdat hij buiten de baan reed. Is de actie van Hamilton daarmee vergelijkbaar?

hier openen 22-07-18 | 19:08
Tapioca pudding 22-07-18 | 22:15

Hamilton krijgt reprimande maar houdt winst.

smirmoff 23-07-18 | 09:36

Wat is die F1 toch ontiegelijk kudt om naar te kijken, als 14de starten en winnen. Ik kijk alleen omdat da jong meerijd, maar wat is dit een saaie bedoeling zeg.

Reageer