Autobahn
Max Verstappen op Zandvoort

'Zandvoort en Assen kunnen beter geen F1-race organiseren'

Een Grand Prix organiseren met de huidige eigenaren is geen feestje, Nederland zou er goed aan doen het niet te proberen. Dat is wat de organisator van de Duitse Grand Prix zegt. Volgens hem is het gewoon te duur geworden voor 'normale landen'.

Sinds een aantal jaar organiseren de circuits Hockenheim en de Nürburgring om en om de Duitse Grand Prix. Althans dat is de theorie, want in 2014 en 2016 was er geen GP op de Nürburgring. Het asfaltlint ging failliet en er is geen geld om de Formule 1 binnen te halen.

Dit jaar is er gelukkig weer wel een Formule 1-race in Duitsland, maar de vraag is of dat nog wel zo blijft. Volgend jaar kan de Nürburgring wederom niet betalen, dus dan worden de oosterburen weer overgeslagen. In 2020 zou Hockenheim weer aan de beurt kunnen zijn, als er tenminste een nieuw contract komt, want de huidige overeenkomst loopt in 2019 af. 

De organisatie heeft last van bijzondere concurrentie. Het gaat niet om de Grands Prix in België, Oostenrijk en Hongarije, maar er is een ander probleem: rijke dictaturen. Dat zegt directeur Jorn Teske niet direct, maar het komt er wel op neer: "Wij moeten concurreren met landen zonder autosporttraditie en zonder enorme interesse van de bevolking, maar ze zijn wel bereid veel geld te betalen. Daar kunnen wij niet in mee."

Geld

Liberty Media en daarvoor Bernie Ecclestone willen simpelweg teveel geld hebben om met hun circus langs te komen. Het is daardoor moeilijk om een sluitende begroting te maken. Teske vervolgt: "Een Formule 1-race is in mijn ogen niet alleen een kwestie van geld, maar ook van traditie en fans. Landen als Duitsland, Engeland en Italië zijn echte motor- en autosportlanden. Het is niet goed als dat soort plekken van de kalender verdwijnen, alleen maar omdat nieuwe landen simpelweg meer betalen."

Nederland

In Nederland moeten de circuits van Zandvoort en Assen zich nog maar een paar keer achter de oren krabben voordat ze de Formule 1 binnenhalen. "Als de kaartverkoop tegenvalt, kampen we met een miljoenenverlies," aldus Teske tegen de Telegraaf. Formule 1 kan nu wel in de lift zitten door Max Verstappen, maar je gaat een overeenkomst voor meerdere jaren aan, het kan zijn dat de populariteit niet lang genoeg aanhoudt, en dan zitten de circuits (en dus waarschijnlijk de gemeentes en provincies) met de gebakken peren: "Nederlandse circuits moeten niet alleen speculeren op de huidige populariteit van Verstappen. Niemand weet hoe de wereld er over tien jaar uitziet. Zelfs tijdens de hoogtijdagen van Michael Schumacher werd de interesse hier minder. Daarom zeg ik: denk er goed over na. Er zijn in het verleden meer landen geweest die zo’n fout hebben gemaakt."

Tja, dit is niet het nieuws waar we op zitten te wachten. Het is met de rekenmachines bij de hand echter moeilijk om een rooskleurige begroting te maken die op waarheid is gebaseerd.

Reacties

XaleX_2 22-07-18 | 12:11 | 3

Ik lees liever dit dan al die roze bril verhaaltjes over de GP van Nederland. Dit klinkt een stuk realistischer. De enige manier om het haalbaar te maken in NL is als een bedrijf dat ons land het een en ander verschuldigd is geld doneert om het mogelijk te maken.... en daar bedoel ik dus Shell mee. Laat Shell 50 miljoen neerleggen ipv alleen maar graaien en profiteren van het Nederlandse kroontje.

satoer 22-07-18 | 12:37

Misschien dat je een kans had als Shell hofleverancier was van alle teams. Maar ieder team heeft zijn eigen brandstofleverancier.

WanKwats 22-07-18 | 12:52

Ja, zou kunnen dat het realistischer is, maar het zou ook vanuit concurrentie oogpunt gedaan kunnen zijn: het zou namelijk fans weg kunnen houden bij de Duitse races.

sweedminder 23-07-18 | 00:22

of bijvoorbeeld Heineken.... of gezellig iets samen... exact houd de cijfers wel bij..

Atlantis-95 22-07-18 | 12:52

Dit is een beetje hetzelfde als beleggers die woningen in Amsterdam opkopen waardoor starters niet aan de bak komen.

CamaroHans 22-07-18 | 13:23

Nou als dezelfde mensen aan het rekenen slaan die ook de economische haalbaarheid van de nieuwe Kuip hebben onderzocht moet dat gewoon waterdicht zijn!

Frau Merkel 22-07-18 | 13:50

Zet een alternatief voor de F1 op. Met de te hoge prijzen werken ze zichzelf de markt uit. Alle F1 team doen gewoon met hun auto's van vorig jaar mee en kunnen daarmee hun rijders opleiden.

loze stijl 22-07-18 | 18:06 | 2

Lokale en landelijke overheden dienen zich verre te houden van financiële steun aan sportevenementen en individuele clubs.
Is er maatschappelijk draagvlak voor ? Heel mooi maar dan moeten de organisaties zelf maar zien hoe ze de begroting sluitend krijgen. Goed business plan, merchandise, sponsorgelden en opbrengsten uit kaartverkoop moeten de zaak rendabel en liefst succesvol maken. De enige taak die de overheden mogen hebben ligt op het vlak van openbare orde en veiligheid buiten de poorten van het betreffende evenement. En uiteraard mogen ze al dan niet druk zijn met het opstellen van regels en het wel of niet verlenen van de onvermijdelijke vergunningen.

Watmoetikhiertypen? 23-07-18 | 01:31

Dit. Sportsalarissen (in de top) en kosten van het halen van echt grote sportevenementen zijn in totale onbalans met de werkelijke waarde (die we hier in NL zouden kunnen hebben). Daarom niet doen.

Hiesjes 23-07-18 | 10:01

Dat is met de huidige prijzen dus nooit sluitend te krijgen. Alleen als een regering besluit het verschil bij te leggen ben je van het probleem af. Vandaar dat buiten europa de tribune's vaak leeg zijn. Inwoners kunnen de kaarten niet betalen of geven gewoon niks om autosport maar de regering of de dictator beslist gewoon dat die race er komt, als een prestige/promotie event. Iemand ondertussen al zin gehad naar Azerbedjan af te reizen na het zien van de GP daar?

meneerjan 22-07-18 | 20:00 | 1

Waarom zou een circuit geld moeten betalen om de F1 GP te mogen houden?

Een circuit heeft géén F1 nodig, maar de F1 heeft wél een circuit nodig.

Dat F1 circus zou moeten betalen om een circuit te huren

Watmoetikhiertypen? 23-07-18 | 01:28

Nooit gehoord van Vraag en Aanbod? Het WK moet ook ergens gehouden worden en daar betaal je de FIFA ook voor.

Fatabeestje 22-07-18 | 21:25

Als alle teams nou gewoon een X bedrag aan het circuit "doneert ".. iets van een bepaalde % van hun bestedingsbedrag kunnen ze toch zorgen dat er geen verlies word gedraaid.. 10 teams...19 races... tik maar uit wat ze waar per race betalen.. Sla zandvoort aub over want dat is qua bereikbaarheid niet haalbaar.. hoewel ik zelf "om de hoek" woon maar bij een beetje zon staand de hele badplaats in een file

Gazzerop 22-07-18 | 22:57

Tjonge jonge, potje open deuren daar in Duitsland. Alsof die contracten voor 30+ jaar afgesloten worden ofzo.... Er is niets verteld wat (nog) niet duidelijk was. Laten ze daar ook maar blij wezen, want zonder Max hadden ze heel wat meer lege stoelen.
Tegengeluidje: www.dvhn.nl/sport/Goede-berichten-uit-...

Reageer