Autobahn

Ferrari komt met viercilinder hybridemotor

Italiaanse supercarbouwer Ferrari voelt waarschijnlijk de hete adem van steeds strenger wordende regelgeving in z'n nek, want de ontwikkelaars uit Maranello hebben een unieke viercilinder hybridemotor ontworpen.

Als je aan Ferrari denkt, dan denk je aan twaalf cilinders die in een hoek van zestig graden geplaatst zijn. Ook hebben ze nog wat auto's die het met acht cilinders moeten doen, maar met minder werken ze niet in Maranello. Of beter gezegd: werkten ze niet. Het bedrijf heeft namelijk een vierpittertje met een aparte hybride-aandrijving ontworpen. 

Het nieuwe motorblok is iets dat nog niet eerder is gedaan. Hij heeft namelijk een turbine in de uitlaatpijp, waarbij deze niet is aangesloten aan een compressor die de lucht met extra druk de motor in werkt, een turbo dus. Deze turbine is aangesloten op een soort dynamo die een accu van stroom voorziet. Deze accu is dan weer aangesloten op een elektromotor die de wielen kan laten rollen, maar ook de turbo, die ook op het blok zit, een extra steuntje in de rug kan geven. U herkent waarschijnlijk de MGU-H uit de F1 in dit principe.

Geluid

Daarmee is het blok extreem veelzijdig inzetbaar en wordt elke vorm van een turbogat op verschillende manieren opgevangen. Maar belangrijker voor Ferrari is dat het geluid uit de vierpitter goed is. Het patent dat de fabrikant heeft weten te krijgen op hun nieuwe brommertje, geeft dit specifiek aan. In plaats van het werken met een klep in de uitlaatpijp, doet ook hier de eerder genoemde turbine zijn werk. Volgens Ferrari kan het geluid dat uit de pijpen komt aangepast worden naarmate de draaisnelheid van de turbine af- of toeneemt. Door dit specifiek aan te sturen kan de fabrikant erg nauwkeurig bepalen wat voor geluid er uit de auto komt.

Maar dan blijft er nog steeds de vraag of we dit kleine motorblok ooit in een volwaardige Ferrari tegen zullen komen. Is een Ferrari wel een Ferrari als er zo weinig cilinders in zitten? Het patent geeft dit niet aan, waardoor het ook zomaar kan zijn dat het blok uiteindelijk in een Maserati of een Alfa Romeo tegen zullen komen. Dat is immers al eerder gedaan met de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, die in essentie een Ferrari V8 heeft waar twee cilinders afgehakt zijn.

Reacties

Johnny66 22-07-18 | 14:03

Zo is het , voor alfa en maser.

SanderVreibik 22-07-18 | 14:27 | 2

Dit soort ontwikkelingen binnen de Fiatgroep hadden mooi bij Lancia uit kunnen worden getest. Leuk eigenzinnig merk was dat.

Dick Head 22-07-18 | 16:14

Uit kunnen worden geprobeerd of getest, één van die twee. Maar het was zeker een leuk en eigenzinnig merk met een zeer interessante historie.

SanderVreibik 22-07-18 | 20:45

@Dick Head: Ik las het zelf ook nadat ik het postte en hoopte nog dat het niemand op zou vallen...

geenspam 22-07-18 | 15:04 | 3

het geluid is belangrijker. juist ja, want een motor is een muziekinstrument voor mid-life crisis figuren die het over "beleving" hebben.

2voor12 22-07-18 | 15:35

Heb ooit een 15 jaar oude Ford Escort 1,1L gehad. Machtig mooi racegeluid gaf ie als de uitlaat er weer onderuit gedonderd was.

CamaroHans 22-07-18 | 18:33

Een Suzuki GT750 met expansiepijpen maakt het mooiste geluid dat er is.

Sportschoenen 22-07-18 | 19:22

Wat geenspam zegt. Dat geëmmer over geluid ook altijd. Snelle boys als ik willen vooral een machine die zo hard mogelijk over de baan dendert.

voldemort 22-07-18 | 18:23

Toch blijven de 6 cilinders van Alfa mooier dan de 4 cilinders. Zelfs Toyota stopt nog een zes cilinder hybride in zijn duurdere auto's

Tazio 22-07-18 | 19:42

Hebben al eerder 4 cilinders gebouwd. Onder andere de Ferrari 500 Mondial en TR. Best wat succesjes gehaald in de 50's.

lekkeraustralie 23-07-18 | 16:23

Het is toch wel een beetje vloeken in de kerk. Maar dat hoort bij vooruitgang. Maar ik heb de mooie tijden meegemaakt en dat neemt niemand mij meer af.

Reageer