Autobahn

Audi TT heeft nieuw jasje

Audi's kapstermobiel die iedereen eigenlijk toch wel mooi vindt, heeft zojuist een nieuw jasje aangetrokken. Ook komt er, ter ere van zijn 20-jarig bestaan, een speciale 'TT 20 years' editie.

De Audi TT bestaat dit jaar precies twintig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden met een speciale editie. Dat is het minste dat we verwachten. Maar Audi doet er nog een schepje bovenop en komt met een nieuwe look en krachtigere motoren voor de kittige coupé. 

Laten we beginnen met de nieuwe looks. Audi heeft de lijnen van de auto wat strakker getrokken, de grille uit een stuk gemaakt en de luchtinlaten wat vergroot. Daarbij kunt u geen 16 inch velgen meer bestellen voor de nieuwe auto aangezien hij minimaal op 17 inchers rolt. 18 en 19 zijn natuurlijk nog wel optioneel evenals LED en Matrix-LED verlichting dat met allerlei animaties aangeeft dat u van richting wilt veranderen.

Op motorisch gebied deed de TT het eigenlijk nooit slecht, maar ook de Duitsers weten dat wij geen nee zullen zeggen tegen meer vermogen. De gewone TT krijgt dan ook de keuze uit twee tweeliter TFSI motoren die respectievelijk 197 (TT 40) en 245 pk (TT 45) produceren. Gaat u voor de TTS dan krijgt u eveneens een tweeliter TFSI-blok, maar heeft de rechtervoet ineens beschikking over 306 paarden. Daarmee raast het kekke karretje van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden.

Quattro

Opvallend is dat Audi's beroemde vierwielaandrijvingssysteem niet op alle TT's leverbaar is, het instapmodel moet het doen met aandrijving op de voorwielen. De iets krachtigere TT 45 heeft vierwielaandrijving wel als optie en de TTS wordt standaard geleverd met Quattro.

Aan de binnenkant kan elke toekomstige TT-eigenaar het volledige Audi-optiepakket verwachten. Hierbij hangt het niveau van het aantal technische snufjes alleen af van de diepte van de zakken. Wel krijgt elk model, of er nu voor gekozen wordt of niet, het nieuwe 12,3 inch virtual cockpit scherm achter het stuur.

Feest

Zoals we al aangaven is het feest bij de TT-afdeling van Audi, want de auto bestaat inmiddels twintig jaar. Het speciale model dat hiervoor in de markt gezet wordt, zal uiteindelijk maar 999 keer verkocht kunnen worden, want meer maken ze niet. Alle bijna duizend stuks zullen de geschiedenis van de auto eren met verschillende designelementen zoals fijnnappa-lederen bekleding in Mokassinbruin met Panuka-contraststiksels en een lederen afwerking wat geleverd werd in de eerste TT-modellen. 

Voor de rest wordt de 'TT 20 Years' vooral uitgedost met luxe elementen zoals een edelstalen uitlaat, matrix-OLED achterlichten en een mat Audi-logo boven de sideskirts. Natuurlijk kan de eigenaar overal zien dat hij in een speciale editie rijdt want hij wordt volgeladen met de nodige 'TT 20 Years' badges.

Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, dan kunt u ook gaan voor de TTS Competition. Deze heeft standaard 20 inch velgen in hoogglans zwart, rode remklauwen, een vaste vleugel en nog meer Audi-logo's op de zijkanten. Daarnaast heeft hij privacyglas zodat mensen het speciale two-tone lederen interieur van buiten niet kunnen bekijken.

De nieuwe TT wordt dit jaar nog op de Nederlandse markt verwacht. Welke prijzen Audi ervoor vraagt, is nog niet duidelijk. Daar komt de automaker nog op terug tegen de tijd van de lancering.

Reacties

John McClane 18-07-18 | 12:41

Jaaaja, "Audi" en "nieuw", sorry, ik trap er niet meer in.

klapgat 18-07-18 | 13:03

Het blijft een auto voor mensen met teveel vrouwelijke hormonen.

newray 18-07-18 | 13:05

wijffenbak

XaleX_2 18-07-18 | 13:42

Interieur is oké, buitenkant is een mislukking. De ronde lijnen hebben ze vervangen voor scherpe lijnen en hoeken wat de oorspronkelijke charme van de TT weghaalt.

two ball cane 18-07-18 | 13:59 | 1

Ik mis wel even de update over de monsterlijke TT RS. 400 pk uit een 2.5L 5(!) cilinder. Motortje wordt geloof ik alleen ook nog in de RS3 gebruikt.

Johnny66 18-07-18 | 18:56

donkervoort

lekkeraustralie 18-07-18 | 14:24

Koop nou een Donkervoort. Zit ook een leuk 5 cylinder Audi motortje in met extra peper. Tja, t'is niet voor de boodschappen en helaas in Nederland geen leuke berg en heuvelweggetjes.

klootviool123 18-07-18 | 15:08

Dat lijkt me meer aan A1-cabrio ipv een TT....

Johnny66 19-07-18 | 10:05

''We'' rijden massaal Golf , zoeken ons de blubber op de autosites naar een Golf (statistieken) , en dan is dit een wijfenauto. Het is me wat.

Karlena_Jeleusa 19-07-18 | 10:39

Audi tt doet mij ook beetje denken aan mijzelf. Ik ben ook mooi maar erg saai. :'(

Reageer