Autobahn

Fransman in Formule 1 vindt dat ie te hard werkt

Renault Sport Formula 1-baas Cyril Abiteboul denkt dat het aantal van 21 Formule 1-races per seizoen de sport meer kwaad dan goed doet. Volgens hem werkt hij teveel en zou hij liever vijftien tot achttien races per jaar zien.

De Formule 1 heeft dit jaar het grootste aantal races in een seizoen ooit, en dat lijken er alleen maar meer te gaan worden met de komst van nieuwe circuits in de Verenigde Staten en hopelijk ook in Nederland. Over de toename hebben al meerdere teams zich niet zo positief uitgelaten, omdat de monteurs dan overbelast zouden raken. Fransman en -dus altijd overwerkte- Renault-baas Cyril Abiteboul vindt zelfs het huidige aantal teveel. Hij denkt dat vijftien tot achttien races meer dan genoeg zijn.

Als excuus voor zijn bevinding geeft hij aan dat de grote hoeveelheid races de koningsklasse simpelweg verpest. Volgens hem gaat het speciale er vanaf en dat kan alleen verbeteren als er minder geracet wordt. Ook stagneert het enthousiasme van de teams als ze bijna elk weekend aan de bak moeten en de halve wereld afreizen. 

"We need to convey a message of pride, of motivation, of energy. With the calendar that we have now, the enthusiasm is not the same as when we were only traveling 15 times per year," verklaarde de oververmoeide Fransoos tegenover Motorsport. Maar Abiteboul was nog niet klaar met zijn tirade. Hij vond namelijk ook nog dat de routine er teveel in begon te sluipen. Daardoor begint het teveel op werk te lijken en daar moeten we volgens de Fransman voor waken: "It is almost becoming routine. It should not be a day-to-day job. We've tipped that balance, so we need to be extremely careful."

Less is more

Het vooruitzicht van meer en meer races omdat er meer en meer omzet gedraaid moet worden, snapt Abiteboul best, maar hij denkt dat je ook de andere kant op kan. Als je minder races doet, worden deze per stuk meer waard waardoor je ook meer omzet gaat draaien. Voorbeelden van een goede uitkomst van deze strategie toonde hij niet, en hij gaf direct toe dat het wel een gigantische gok was, mocht de F1 zijn plannetje uitvoeren.

Haas-teambaas Gunther Steiner denkt er anders over. Hij vindt meerdere races prima zolang de teams maar niet zelf opdraaien voor de extra kosten die ze moeten maken. Volgens hem is het voor de teams in dat geval volledig nutteloos om daaraan mee te werken als het ze financieel niets oplevert. 

Force India-eigenaar Vijay Mallya gaat nog verder. Hij ziet meer races als meer poen op zijn bankrekening. Als de Formule 1 de teams compenseert voor hun uitgaven, dan zou hij misschien nog wel meer teams willen starten. Hij plaatste wel de kanttekening dat er iets gedaan moet worden aan de werkdruk van de monteurs. Met drie races in drie weekenden achter elkaar gaan ze er bijna aan onderdoor. 

Reacties

Goldenduckie 16-07-18 | 18:23

Ach anders ga je toch lekker met je 50e met pensioen. Dat is heel normaal in Frankrijk

Venckelino 16-07-18 | 18:33 | 1

15 races scheelt weer een paar motorwissels per seizoen

WanKwats 16-07-18 | 19:48

Ongeveer 6.

CynicalBastard 16-07-18 | 18:41

Ga lekker staken voor een betere cao zou ik zeggen!

Sinclair 16-07-18 | 18:57 | 1

Wat werken? Hij verkoopt alleen maar onzin dat zijn motoren sneller worden en een party knop krijgen. Maar ik snap het wel, met 15 races kan die weer voldoen aan de betrouwbaarheid van 3 motoren per seizoen.

TuurlijkNiet 16-07-18 | 21:08

Ik denk dat Max en Ricciardo direct zouden tekenen als de Renault motor 5 races mee gaat. Ricciardo krijgt in Duitsland al zijn derde motor en Max hoopt dat uit te kunnen stellen tot Belgie of Italie, want daar hebben de Red Bulls minder kans op een overwinning..

The2Amendment 16-07-18 | 19:30 | 1

Voltijd werken is 35 uur per week. Deze man wil in plaats van 21 weken nog maar 15 weken per jaar 35 uur niks doen. Logisch dat Renault never nooit meer iets gaat winnen.

rayman2510 17-07-18 | 09:25

minder races =/= minder uren werken. De tijd dat die gasten niet op t circuit staan zijn ze bezig die auto te verbeteren... alleen in t geval van Renault zijn andere teams daar net iets beter in

Jan-Joris-Jaap-Joop 16-07-18 | 21:20

Nou dan gaat 'ie toch staken? Je bent Fransman of niet immers.

Patatter 16-07-18 | 21:24

Goed idee! Als ze nou eens veel minder gaan doen zullen ze vast veel meer resultaat halen.

Freeez 16-07-18 | 22:29

Als we dan de Franse GP eruit gooien en de Nederlandse erin ?

rolandet 16-07-18 | 22:42

Laat ze bij F1 eerst eens wat logischer plannen qua locatie-volgorde.

Scheelt enorm veel reistijd en kosten.

TP 1984 17-07-18 | 02:00

Zonder goede monteurs geen goede auto's. Die lui zijn het fundament van de hele sport. Die moeten zekers te weten voldoende rust en ruimte hebben om te kunnen leveren anders gaat het snel bergafwaarts.

Onderbuik 17-07-18 | 06:47

Een mens heeft gewoon recht om minimaal elke 14 dagen naar een GP te kijken.

Dima Beeline 17-07-18 | 08:57

Gezien de prestaties van zijn team werkt hij nog niet hard genoeg.

The Ugly 17-07-18 | 15:46

Hij is echt niet de enige die dit zegt.

Reageer