Autobahn

VIDEO. VW I.D. R verpulvert Goodwood record niet

Eerder dit jaar ramde de Volkswagen I.D. R met Romain Dumas achter het stuur het record op de hillclimb op Pikes Peak aan flinters. Iedereen verwachtte dat hij dat ook zou doen op Goodwood, maar dat liep iets anders dan verwacht.

Volkswagen Group is lekker bezig met het binnenharken van allerlei records. Met I.D. R pakte het twee records op Pikes Peak, één voor de allround snelste tijd en nog één voor snelste EV ooit, en met Porsche klapte het de 919 Tribute in recordtijd over de Nürburgring en Spa. Maar omdat Porsche vriendelijk bedankte voor de eer om met de 919 Goodwood ook te domineren, moest dit maar gebeuren met de volledig elektrische bergbeklimauto van VW.

Van te voren leek het allemaal in kannen en kruiken: de I.D. R is sneller dan een Formule 1-wagen, dus ook sneller dan de recordhouder en hij is speciaal gemaakt voor hillclimbs, iets wat Goodwood ook is. In theorie zou de tijd (41,6 seconden) van Nick Heidfeld na bijna twintig jaar een keer verpulverd moeten worden. Maar dat gebeurde niet. Tijdens een van de eerste tests klapte Dumas zelfs vol het gras in en kreeg hij zijn specialistische wagen amper terug de weg op. Geen goed begin om een recordpoging te doen.

Op het moment dat het erop aankwam, leek het allemaal perfect te verlopen. In de eerste paar sectoren zat Dumas een halve seconde onder de tijd van Heidfeld, maar op het laatste stuk moest hij deze winst toch weer inleveren. Uiteindelijk pakte VW met 43.86 seconden de derde plek op het lijstje van snelste ooit en won het de shootout van dit jaar. 

Reacties

maaktgeenbaIout 16-07-18 | 10:36

Max had het in 32 seconden gedaan

CamaroHans 16-07-18 | 11:43

Sinds wanneer is deze VW sneller dan een F1 wagen? Die Porsche is dat wel en hadden ze ook gewoon in moeten zetten.

FW Ta-183 Huckebein 16-07-18 | 11:46 | 1

Gelukkig heeft VAG nog wel andere records in handen:

- de meest smerige auto ooit: Audi A8 Tdi bijtemperaturen onder de +15 of boven de +33: 1420 gram NOx/km ipv de wettelijke limiet van 80 !
- slechtste Automatic Emergency Braking: de nieuwste Audi A8: werkt slechts tot 45 km/u (een Kia Picanto overklast de A8 met 60 km/u, vele anderen ook)
- grootste oliezuiper: de Audi 2.0 TFSi
- versnellingsbak welke het meeste een reparatie nodig heeft: de DSG
- de auto waar altijd een rechter aandrijfas kapot gaat omdat ie droog loopt: de VW T5/6

wegmetons 16-07-18 | 12:13

Je vergeet het record voor kortste levensduur van een ketting. 50% van de kettingen van TSI motoren is voor de 100000 kilometer vervangen. En natuurlijk geen sprake van coulance of iets dergelijks om hun eigen clusterfuck op te lossen.

Duffe 16-07-18 | 17:41

De ID R sneller dan een F1 wagen? Misschien van 0-100 dankzij de vierwielaandrijving maar meer ook echt niet. Dat ding weegt bijna twee keer zoveel als een F1 wagen en heeft een derde minder PK's.

Reageer