Autobahn

VIDEO. Autonome Ford Mustang bewijst dat autonomie ongelooflijk stom is

Siemens en Cranfield University lieten deze week vol trots weten dat ze een een Ford Mustang uit 1965 volledig autonoom de hillclimb van Goodwood lieten doen. Ondertussen is het gebeurd, maar of de partijen nog trots zijn op hun dronken technologie?

Gisteren was de eerste dag van het Goodwood Festival of Speed. Op die dag doken er allerlei dikke auto's met nog dikkere motoren de berg op om voor wat spektakel te zorgen. Siemens en Cranfield University wilden dat ook doen met hun Mustang, maar uiteindelijk kunnen we niet anders zeggen dat ze waarschijnlijk vooral uitgelachen zijn.

Zoals we eerder al schreven is de technologie in de Mustang een soort halfbakken vorm van autonomie en zit er altijd iemand achter het stuur die ingrijpt als het misgaat. En tijdens de poging had die beste man zijn handen vol. Sterker nog, hij moest na enkele meters al ingrijpen omdat de Ford zijn zinnen had gezet op de muur van strobalen. De computers die de auto de berg op moesten sturen hadden blijkbaar nog last van de kater van het feestje van de dag ervoor, want zelden hebben een auto zo zien slingeren.

En daarmee bewijst dit project overduidelijk dat autonome-technologie onmogelijk stom is, en dat we nog jaren van ontwikkeling moeten doorlopen voordat het een keer een beetje interessant begint te worden. Vergelijk het met die prachtige 3D-televisie die u heeft staan. U moest en zou het hebben want 3D in de huiskamer was het helemaal. Maar de technologie was er nog niet, dus zat u met een zware bril naar mislukt 3D-beeld te loeren. Na twee pogingen flikkerde u het brilletje in een kast en heeft u de optie nooit meer gebruikt. Huidige TV's worden niet eens meer geleverd met een 3D-optie. 

Iedereen wil nu meedoen met de autonome-hype, maar telkens bewijzen de pogingen weer dat de technologie nog niet op het niveau is en dat het nog niet nuttig is. Of dat punt ooit behaald wordt, valt nog maar te bezien. Tot die tijd vinden wij (en Rolls-Royce) alle openbare uitingen ongelooflijk stom, en vragen we iedereen die ermee bezig is om hun pogingen voor 'autonome auto's' voor zich te houden. Dank u.

Reacties

bitflip 13-07-18 | 13:46 | 3

Waarom dat gekunstelde bashen van autonoom rijden op basis van een grappige demo van partijen die helemaal niet claimen dat je naar een eindproduct zit te kijken?

ZomaarEen 13-07-18 | 15:49

Buiten dat, herrinner me nog een BMW van jaren geleden die autonoom het Top Gear circuit reed met Jeremy volgens mij op de bijrijders stoel. En dat ging meer dan uitstekend op een bekend parkour

rexmundi666 13-07-18 | 18:05

Voorlopig hebben de autonome profeten zichzelf weer eens in de voet geschoten met deze mislukte test.

bitflip 14-07-18 | 10:48

Siemens en het uni team zijn gewoon blij met de data gok ik.

Maar leuk dat je er wat van vind verder.

2voor12 13-07-18 | 14:39 | 1

Autonoom tijden word pas wat als de infrastructuur daarop is aangepast. Waarom bijvoorbeeld camera's naar stoplichten en verkeersborden laten zoeken als je ook gewoon sensoren in de weg zelf kan inbouwen die die informatie veel betrouwbaarder doorgeven.
Stop met het proberen de mens te imiteren met computers.

bitflip 14-07-18 | 11:09

Waarom infrastructuur dubbelop aanleggen en onderhouden als moderne camera's en software prima in staat zijn om de bestaande borden te interpreteren?

Ook creeer je nieuwe aanvals vectoren op nationale infra. Hoe ga je checken of een grapjas e.e.a. namaakt of bestaande middelen heeft herschikt zonder dat mensen dat kunnen herkennen, en hun voertuig doodleuk een sloot in rijd?

Nee geen onzichtbare verassingen graag, dat is bijna net zo'n slecht & naief idee als electronisch stemmen tot nu toe.

klootviool123 13-07-18 | 15:55

Wat op 1:12 op de achtergrond te zien is, is veel interessanter!

maaktgeenbaIout 13-07-18 | 15:57

Dat is net zoiets als zeggen "Ik kan geen auto rijden, dus jij kan het ook niet!"

Memek 13-07-18 | 16:01

Ik wordt al wagenziek van het filmpje.

rexmundi666 13-07-18 | 18:06

Ik maak 50K kilometer per jaar. Naar wat ik om mij heen zie, en dan laat ik de weersomstandigheden nog buiten beschouwing) zet ik nooit en te nimmer een voet in een autonome auto.

dr.andus 13-07-18 | 18:39

Als ik ooit met een autonoom rijdend voertuig zou willen rijden, dan ga ik wel met de trein.

Reageer