Autobahn

Bewijs: buitenlandse vrachtwagenchauffeur zorgt voor veel ongelukken

Ongelukken met vrachtwagens gebeuren regelmatig, maar extra regelmatig wanneer er een jolige Pool of dronken Bulgaar achter het stuur zit. Onderzoek heeft dit bewezen.

De Oost-Europese vrachtwagenbestuurders hebben geen goede naam in Nederland. Als er een ongeluk of incident gebeurt met een truck, dan gaan we er blindelings vanuit dat een het weer een MOE-landiër was. En in 40% van de gevallen hebben we blijkbaar gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Stimva (Stichting Incident Management Vrachtauto's).

Vooral Polen (9%) en Roemenen (5%) zijn de boosdoeners op het Nederlandse asfalt blijkt uit de cijfers die de Stimva vandaag publiceerde. Opvallend is dat de Duitsers het even slecht doen als de Roemenen. Het totaal aantal veroorzaakte ongelukken is volgens Transport & Logistiek Nederland (TLN) buitensporig veel, maar de cijfers zijn ook nog een beetje te vaag. Deze geven aan dat er een ongeval met de vrachtwagen is, maar de oorzaak ervan ontbreekt. Daardoor is het te makkelijk om de buitenlandse trucker als 'zwarte piet' aan te wijzen. Volgens TLN moet dus aanvullend onderzoek komen.

Realiteit

Als we verder kijken, dan lijken de cijfers prima te kloppen met de realiteit. De Nederlandse truckers klagen al tijden steen en been over de lage kwaliteit van het buitenlandse materieel en de nog lagere scholing en ervaring van de lui die het bestuurt. Tel daarbij op dat u vandaag nog een groot rijbewijs in Polen kunt kopen voor 170 euro, en het plaatje is compleet. 

En dan kunt u nu zeggen dat het wellicht allemaal wat overtrokken is omdat 60% van de ongevallen nog gewoon door Nederlandse vrachtwagenchauffeurs met mobiel in de hand veroorzaakt wordt, maar dan weet u waarschijnlijk niet dat van al het vrachtverkeer, maar 13% niet uit ons land komt. 

Natuurlijk wordt de beschuldigende vinger van het toenemende aantal ongelukken met vrachtwagens (+40% in 2017) naar het steeds drukker wordende verkeer gewezen. De andere meespelende factoren (mobiel gebruik, huftergedrag) worden voor het gemak maar helemaal niet genoemd. Wat dan weer wel genoemd wordt is dat het toenemende aantal files niet op het conto van de truckers mag komen te staan. Volgens Rijkswaterstaat veroorzaken ongelukken met de tientonners slechts 1,3% van alle files.

Reacties

politiekgemotiveerd 12-07-18 | 18:22

Het ontbreekt ook aan een uitleg waarom mobielgebruik en/of huftergedrag in een jaar ineens gestegen zou zijn? Las die claim gister ook maar zijn er ook feiten?

WanKwats 12-07-18 | 18:56 | 1

En dan vergeten we de ingevlogen figuren die op een wagen met Nederlands kenteken rondrijden. Daar ligt het niet aan het materiaal (over het algemeen), maar gewoon aan het feit dat ze niet kunnen rijden.

Sonja27 12-07-18 | 20:02

Uhm... voor de correcte beeldvorming; hoeveel % chauffeurs die nationaliteiten heeft zonder ongelukken te maken. Zo kun je bijvoorbeeld blind stellen: "bij 4 op de 5 aanrijdingen is een smartphone betrokken", maar zo'n stelling is dan weinig schokbarend als sowieso 4 van de 5 personen continue aan een smartphone zit te zitten.

loze stijl 12-07-18 | 19:37 | 3

Ok.. stel... ik heb nu een officieel Nederlandsch rijbewijs voor de categorieën A, B en T. ( jazeker, ik mag tractor rijden zonder er ooit op gereden te hebben) Dan koop ik voor €170 dat groot rijbewijs op een Poolse website.... Vermeldt dat rijbewijs dan ook de categorieën A, B en T die ik al had? En mocht dat zo zijn: is het dan zo dat ons eigen CBR buiten spel staat en bij brokken niet kan zeggen dat 'volgens hun gegevens' de betrokken sjoof dat C (E) onrechtmatig heeft verkregen? En hoe zit dat met die code95?

K. Letskoek 12-07-18 | 20:02

In Oost-Europa koop je die code 95 ook gewoon, evenals extra chauffeurskaarten voor in de digitale tacho.

alufoliegroothandel 12-07-18 | 20:06

Voor dat geld heb je een neprijbewijs, geen echt pools rijbewijs.. Word je aangehouden ben je de lul.

Atlantis-95 12-07-18 | 20:12

Ik las laatst iets van een chauffeur met twee rijbewijzen. Kon hij voor de tagograaf van rijder wisselen terwijl hij degene is die door rijd.

linkgrafzooi 12-07-18 | 20:08 | 1

Volgens Rijkswaterstaat veroorzaken ongelukken me de tientonners slechts 1,3% van alle files.
Rijkswaterstaat veroorzaakt 50% van de files door als er iemand een scheet laat alles rood af te kruizen.

RisdeK 13-07-18 | 09:11

Inderdaad. Als er iemand met een lekke band in de berm langs de weg staat worden met gemak 2 van de 3 naastgelegen rijbanen dichtgegooid tijdens de spits. En het liefst tot 3 uur nadat de auto weggesleept is.

maaktgeenbaIout 12-07-18 | 20:09

En immigranten? Want daar ben ik eerlijk gezegd ook wel erg nieuwsgierig naar (en dan het liefst ook de cijfers erbij van hoeveel er daadwerkelijk aangegeven wordt in plaats van dat ze snel weg rijden en net doen alsof zij er niets mee te maken hebben).

Atlantis-95 12-07-18 | 20:17 | 1

', maar dan weet u waarschijnlijk niet dat van al het vrachtverkeer, maar 13% niet uit ons land komt. '

Dan ben ik nieuwsgierig wat ze onder vrachtwagenverkeer noemen. Is dat ook het busje van Post NL, de bevoorrader van de Deen/AH, etc etc. Ik denk van wel. Maar feit is dat internationale transporteurs (core business vrachtwagenverkeer) wel Polen en Roemenen in dienst moeten nemen omdat anders de toko failliet zou gaan. Ik den dat een stukje onderzoek niet gek is. Sterker nog, dat had al lang moeten plaatsvinden. Dit is al veel langer bekend.

Menno1867 13-07-18 | 08:21

En wat te denken van buitenlandse chauffeurs die wel voor een Nederlands bedrijf rijden. Ik vind deze omschrijving heel vaag. Was er maar een bronvermelding zodat we konden nagaan hoe deze 13% tot stand is gekomen.

Als namelijk er echt maar 13% van de chauffeurs niet-Nederlands is, dan lopen de vrachtwagenchauffeur wel onterecht te klagen over het overspoelen van de arbeidsmarkt door buitenlandse chauffeurs. Bovendien is mijn beeld van de snelwegen, als ik alleen al naar de kentekens kijk, niet dat de vrachtwagens voor 87% Nederlands zijn. Zelfs 50-50 lijkt me in gevaar te komen.

owikzegmaarwat 12-07-18 | 21:01 | 1

ik heb genoeg dashcam filmpjes gezien dat die oostblokkers er niks van kunnen. hoe verder je naar het oosten gaat, hoe meer gevaar je loopt

Sonja27 13-07-18 | 19:00

Doet me denken aan "het ongeluk van Januari". Mevrouw klonk alsof het op het water hetzelfde is.

Sjappie4211 13-07-18 | 00:06

Grappig dat dit onderzoek eigenlijk niks zegt.
Dat komt omdat de afstand die deze truckers afleggen per nationaliteit niet is vastgelegd. Ja het kan zijn dat ze meer veel meer ongelukken veroorzaken percentueel , maar als zij veel meer kilometers maken dan zou het relatief gelijk zijn.

Maar goed ik geloof zeker dat het aantal buitenlandse chauffeurs veel vaker ongelukken veroorzaken d.m.v. drank, regelgeving niet kennen, oververmoeidheid en ga zo maar door.

elfenstein 13-07-18 | 08:54 | 1

En weer die bewering dat je vor 170 pop een groot rijbewijs kan kopen. Waar dan? Hoe dan? Van wie dan? Is dat ding bruikbaar of is het alleen een printje door de laminator?
Vragen.....

issieookweer 13-07-18 | 10:04

Als je regelmatig iets gelezen had, had je vorige week al antwoorden op die vragen gehad.

issieookweer 13-07-18 | 10:02

40% is buitenlander, dus 60% is Nederlandse chauffeur. De meerderheid van de ongelukken is dus veroorzaakt door NLers, maar dat wordt dus niet hardop gezegd. Alles nietszeggend, maar weer eens iets lekker ophitsend voor de onkritische meute.

Die percentages zeggen helemaal niets. Hoeveel buitenlandse chauffeurs rijden er in totaal en hoeveel van hen veroorzaken ongelukken? Zet die verhouding eens tegen NL chauffeurs/NL ongelukken en doe ook de kilometers in die berekening erbij; dan pas heb je iets waar je wat mee kunt doen.

MorgenEenAnder 13-07-18 | 18:48

Vraagje. Weet iemand hoe ik een Pools postadres kan regelen? Voor weinig al mijn rijbewijzen regelen en nog een mooie auto voor een normale prijs uitzoeken. En boetes voor paar kilometer te hard worden daar ook niet bezorgd hoorde ik. Polen heeft nog meer voordelen schijnt.

Reageer