Autobahn

Kwart meer ongelukken dankzij hufterige automobilisten

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er een kwart meer ongelukken gebeurt dan in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak: hufterig gedrag

Uit navraag van BNR bij de ANWB blijkt dat het aantal ongelukken op de snelweg dramatisch is toegenomen. De eerste helft van vorig jaar deden we het met ongeveer 10.000 ongelukken, dit jaar is dat aantal gestegen naar 12.800. De oorzaken zijn te vinden in de toegenomen drukte, mobiel gebruik en vooral het toenemende hufterige gedrag dat vertoond wordt.

De ANWB weet zelf helaas niet te vertellen hoe het kan dat er steeds meer schadegevallen op de snelweg zijn. Een woordvoerder geeft aan dat het wellicht komt door het toegenomen aantal files en de navigatiesystemen die we gebruiken. Volgens hem zijn deze extreem goed in het laat aangeven van een afslag waardoor mensen te laat anticiperen en roekeloos rijgedrag gaan vertonen.

Psychologie

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het daar maar helemaal niet mee eens. Hij leeft wel in 2018 en zegt dat mensen ondertussen wel gewend zijn aan navigatiesystemen en dat deze niet als schuldige aangewezen kunnen worden.  Daarnaast durft hij wel direct de schuld te geven aan het toenemende mobielgebruik in de auto. Hij beweert dat dit een extreem groot en groeiend probleem is. Eén op de acht mensen geeft aan dat ze met hun mobieltje kloten tijdens het rijden, waarbij nieuwe automobilisten van 18 tot 35 jaar het nog vaker doen (23%). En dit zijn cijfers afkomstig van mensen die het mobielgebruik zelf toegeven. Het werkelijke aantal ligt dus vele malen hoger. Ook geeft hij aan dat de maatregelen die tot nu toe getroffen worden vooral leuk zijn, maar dat er niets mee gedaan wordt. Een gevangenisstraf zetten op appen achter het stuur zegt niet veel als deze straf nooit uitgedeeld wordt. 

De psycholoog komt overigens ook met de stelling dat Nederlanders steeds grotere klootzakken zijn op het asfalt. We eisen allemaal onze eigen plek op de weg en dwingen die zelfs af waar we nodig vinden. Dat stukje voor ons, daar mag niemand rijden en die verdedigen tot het bittere eind. Zeker in het geval van een file op een warme dag. Dan zijn we sneller gestrest en gaan we veel sneller geïrriteerd handelen. Helaas gaat dit hand in hand met het veroorzaken van een ongeluk. 

Reacties

Memek 11-07-18 | 18:53

Gek toch dat de verzekeringspremies blijven stijgen, en vrijwel geen maatschappij nog een rederende auto portefeuille heeft.

2voor12 11-07-18 | 19:10 | 1

Rijd eens op de ring rond Amsterdam en je ziet de lichtgetintiërs de meest waanzinnige acties uitvoeren alsof ze in Marrakesh of Istanboel rondracen.

alufoliegroothandel 11-07-18 | 19:27

Hier niet anders. Ze zouden mensen die pas na 5 keer examen of meer hun rijbewijs halen. Gewoon minder punten moeten geven. Kun je niet rijden en doe je assosiaal. Gewoon inleveren en nooit meer terug geven.

kloopindeslootjijook 11-07-18 | 20:17

Allemaal een Trabant en de wegen niet meer onderhouden.
Het rijdt niet lekker door, dat niet, maar het houdt je wel bij de les.

Venckelino 11-07-18 | 20:58

Smartfoonlinksplakkers. Stikt ervan.

Zou je wel willen we 11-07-18 | 21:13 | 1

Oorzaak?

Vrijwel geen enkele controle. Wie heeft de laatste jaren nog weleens politie op de weg gezien? Enige wat je ziet zijn slapende ambtenaren die volautomatisch flitsen.

berkenboom 12-07-18 | 18:58

gewoon goede camera's boven de weg ophangen, als ze kunnen zien of je een gordel draagt moet het vasthouden van een smarthone ook wel lukken.

politiekgemotiveerd 11-07-18 | 21:48 | 1

Smartphones zijn er ook al jaren, Roemeense, Bulgaarse en andere 'beroepschauffeurs' uit dat soort landen dat is relatief nieuw. Gek dat die helemaal niet genoemd worden.

Menno1867 12-07-18 | 09:47

Volgens mij is het juist andersom. Die truckers uit Roemenië, Bulgarije en Polen zijn er al jaren, pas in de afgelopen jaren zie ik twintigers die met hun telefoon vergroeid zijn op de snelweg.

matatwork 11-07-18 | 22:00

Oorzaak? Combinatie van toegenomen drukte, geloer op smartphones, machogedrag, zogenaamde beroepschauffeurs met het verkeersinzicht van een bos worteltjes.

Ben-Bataaf 12-07-18 | 01:10

Asociaal tuig slaagt gewoon de eerste keer, de examinators hebben er geen zin in om hun werk mee naar huis te nemen.

Op de snelwegen gaat het veel te vaak mis met PL, RO en SLO truckers die voor een paar tientjes een code 95 aantekening kunnen kopen..

Maar de grootste boosdoener is ongetwijfeld de smartphone.
Daar maken de aso's, de truckers en de "nette" mensen zich massaal schuldig aan.

Der Rudolf 12-07-18 | 16:04 | 1

Misschien iemand er eens aan gedacht sinds dat het hier en daar 130 km/h is toegestaan, steeds meer misgaat? Groter snelheidsverschil met overige verkeer, zoals vrachtauto's en zo. Met daarbij dan een leasebak-rijdende zich alleen op de wereld wanende leipo die ten koste van alles eerder dan alle anderen ergens wil zijn... dat is dan iedere keer weer boem en sinds we/ze sneller mogen een hardere boem.!

Ben-Bataaf 12-07-18 | 23:52

Nee nee, 130 is niet te hard.
Maar de truckers zouden rechts moeten blijven.

Reageer