Autobahn

Oppassen: Fransen naaien u bij tolpoort

Na de 1-0 overwinning op België houden de Fransen niet op met hun greep op het goud. Ze blijken ook vele vakantiegangers van hun zuurverdiende vakantiegeld af te helpen door oneerlijk te doen bij de tolkassa's.

Een ritje naar de Côte d'Azur mag dan voordeliger worden door de tankstop in Luxemburg, je moet niet vergeten enkele tientjes bij de prijs op te tellen voor de rit over de Autoroute du Soleil. Daarbij is het wel zaak om goed op de tarieven op de betaalautomaat te letten.

Rijders met een imperiaal op het dak krijgen vaak een veel te hoge bedrag te zien op het schermpje. Als Fransoos ben je daar op voorbereid, maar de nuchtere Hollander betaalt gewoon. Doordat auto's met een dakdrager, met daarop bijvoorbeeld een racefiets, hoger zijn, worden ze door de automaat aangezien voor bestelbus. Die busjes betalen een hoger bedrag om over de weg te mogen. 

Het probleem is echter dat een toerist geen flauw idee heeft wat het normale bedrag is en dus gewoon genaaid wordt zonder het te weten. Heb je dus een imperiaal, druk dan altijd even op het informatieknopje van de tolkassa. De bediendes in het hulpcentrum zien meteen dat je geen busje hebt en zetten dan het goede bedrag op de betaalmachine.

Overigens helpt het ook om de bonnetjes te bewaren: je kunt dan achteraf geld terugvragen. Dan moet je wel heel erg graag je dubbeltjes terugwillen hebben, want het levert een hoop administratie op. De beste remedie is uiteraard: niet naar Frankrijk op vakantie gaan, dan ben je van al het gezeur af.

Reacties

Bytemaster 11-07-18 | 12:57

Flauwekul. Dit komt iedere jaar weer en terug en steeds krijgen we het filmpje te zien van de man die met een grote camper foutief als vrachtwagen wordt herkend. Dit wordt gewoon gecorrigeerd als je je daarover meldt. In 99,99% werkt de herkenning gewoon correct.

2voor12 11-07-18 | 13:48 | 2

Dat laatste dus, niet naar Frankrijk gaan. Zoals Jorritsma al zei: Frankrijk is een mooi land, jammer dat er fransen wonen

Bytemaster 11-07-18 | 15:59

Dacht ik vroeger ook, maar valt heel erg mee als je je aanpast: moeite doen om de taal te spreken en niet de taal daarbij belachelijk maken zoals veel Hollanders doen, geen Hollandse luidruchtigheid tentoonspreiden en je niet druk maken over het gedrag van anderen. Dan is het prima vertoeven in Frankrijk.

2voor12 11-07-18 | 16:18

Het is gewoon kutvolk in vergelijking met anderen. Ze proberen je altijd te belazeren, doen net alsof ze je niet verstaan en doen in het algemeen geen moeite voor je.
Hoe anders italianen, spanjaarden en grieken.

Publius 11-07-18 | 14:00

Sjeezes... met de imperiaal op het dak naar Frankrijk, lekker achter de meute aan. Dat lijkt me al straf genoeg.

Threesixty 11-07-18 | 14:27

Nog een tip; Betaal contant en neem (als een van de weinigen) de moeite om het wisselgeldbakje leeg te graaien. De meesten nemen daar de moeite niet voor ;-)

Deviant 11-07-18 | 14:46 | 1

Frankrijk is een van de weinige Europese landen waar ik nooit op vakantie ga. Als je naar Frankrijk wil kan je beter meteen een ticket naar Algerije of Marokko boeken.

Bytemaster 11-07-18 | 15:49

Het mooiste en grootste deel van frankrijk is gewoon dunbevolkt gebied en daar vind je geen Marokkanen en Algerijnen. Daar is namelijk niets te halen en dient iedereen voor zichzelf te zorgen. Dat is niet zo aantrekkelijk voor hen. Daar kun je heerlijk islamloos vakantie vieren. Niets mis mee.

minnenman 11-07-18 | 15:41 | 1

Ik vind een tolweg toch meestal een maatregel dat je het gevoel geeft een ontwikkelingsland binnen te rijden, helemaal als het met van die poorten zijn waar je moet betalen. Kansloos.

N3uk33nd 12-07-18 | 15:14

Het is voor mij juist andersom. Zodra ik eindelijk weer op dat mooi stuk strak asfalt komt (Frans tolweg) ben ik blij dat ik die paar honderd kilometer ontwikkelingsland (België) achter de rug heb.
Franse tolwegen zijn een betaalde luxe, je kunt ook prima de gratis D wegen nemen, die verder ook prima begaanbaar zijn.

Spanko 11-07-18 | 19:29 | 1

Ik heb zo'n tolbadge achter mijn raam. Tip van de eeuw...

poging7 11-07-18 | 21:35

Inderdaad. Nu inclusief Italië. (En Spanje, Portugal maar daar was ik niet.)

kwakindezak. 11-07-18 | 20:11

Die Fransen naaien ons overal, zelfs als je gewoon thuis blijft, iets met transferunie en zo.

elfenstein 12-07-18 | 08:16

Sowieso altijd op de "I" drukken en iets onverstaanbaars over classe uuhn brabbelen. Je blijft lachen met die fransen en hun onvermogen of onwil om engels of duits te lullen. Ze weten onderhand wel dat NL kentekens op de centen zijn en niet te beroerd om een potje te gaan schelden over een duppie dus je komt er altijd mee weg.
Dat je voor sommige stukken snelweg moet betalen is niet heel erg, bedenk heel goed dat als dat niet zo was geweest je tot aan de middelandse zee het idee zou hebben dat je in Belgie rijdt....

Reageer