Autobahn

Recordbedrag voor bijna nieuwe Mercedes-Benz 300 SL

Mercedes-Benzen 300 SL Roadster uit 1963 met nog maar 1.372 km op de teller kom je niet dagelijks tegen. Zonder spoortje van roest en met de soft top nog in de doos is helemaal bijzonder. Als het wel gebeurt ben je miljoenen kwijt.

Het is een beetje een verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn. Een iconische Mercedes-Benz 300 SL Roadster uit 1963 die eruit ziet alsof hij net uit de fabriek komt rollen. Hij werd opgeduikeld in Zweden waar hij na 1.372 koude kilometers sinds 1972 in een *kuch* climate-controlled environment werd opgeslagen. Hij werd afgelopen weekend verkocht tijdens een Le Mans Classic op het Circuit de la Sarthe in Frankrijk. Opbrengst? Het dubbele van de verwachting: €3.143.000,-

Daarmee is het ook gelijk de duurste 300 SL ooit verkocht, en dat is niet gek, want een in vergelijkbare staat verkerende klassieker zal nooit meer gevonden worden. In de loop der jaren heeft de vorige eigenaar van de Merc de auto nog wel een keertje voorzien van een vers laagje verf, want die verkleurde ongetwijfeld in het meer dan 50-jarige bestaan van de auto een tikkeltje. Maar dat is dan ook alles wat er aan gedaan is. Het interieur oogt nog vrijwel ongebruikt, de pedalen zijn zelfs nog vrij van gebruikssporen, het gereedschapssetje is ongebruikt en het mooiste is dat zelfs de bijgeleverde softtop nog niet uit het krat waarin hij geleverd werd, verwijderd was.

Om hem nog specialer te maken gaat het hier om een van de laatste modellen van de 300 SL ooit gemaakt. Extreem specifiek: de op elf na laatste. En hoewel dat cijfertje de prijs niet heel erg omhoog hielp, betekent het wel dat we hier te maken hebben met de beste versie van de auto die Mercedes produceerde. Zo heeft deze versie achter elk wiel schijfremmen en is het motorblok van aluminium gemaakt.

Reacties

Lt-Kol Kilgore 11-07-18 | 09:09

Een echte klassieke schoonheid.

CamaroHans 11-07-18 | 10:04 | 2

Bijzonder hoge prijs inderdaad. De Gullwing versie is normaal gesproken duurder maar deze is wel erg origineel inderdaad. Eeuwig zonde van de nieuwe laklaag maar waarschijnlijk was daar wel iets catastrofaals mee aan de hand. Modellen in de originele lak, zelfs als daar tot op de grondverf doorheen is gepoetst in de loop de jaren, zijn meer waard dan opnieuw gespoten. De spuitbeurt is dus zeker niet een kleinigheidje, daar is heel goed over nagedacht.

owikzegmaarwat 11-07-18 | 13:55

ik snap je probleem niet, als ze een oud miljoenen kostend schilderij restaureren ga je toch ook niet zeggen "eeuwig zonde dat ze die laag eraf halen waar het eigenlijke schilderij onder verborgen zat"? Er staat in de text dat de lak wss aan het vergaan was dus ja soms moet je gewoon even wat noodzakelijk onderhoud plegen. Met jouw logica mogen ze barnfinds ook niet meer opknappen.

CamaroHans 11-07-18 | 23:46

Je mist het punt. Als de Mona Lisa een beetje craquelé wordt kan je die prima opknappen door er door een topschilder een nieuw laagje verf overheen te leggen, maar of dat door critici met gejuich ontvangen zal worden. Ik snap ook niet hoe je erbij komt dat ik het een probleem vind? Ik heb alleen een opmerking gemaakt dat het meestal zonde is, maar kan best bij deze auto noodzakelijk zijn geweest. Een paar jaar geleden stonden op de Techno Klassika in Essen een tweetal Porsche Spyders te koop, ik meen 550's. Eén echte barnfind met veel patina en flink gebruikt interieur, de andere een toprestauratie. De barnfind was bijna 2x zo duur als de gerestaureerde en ging voor 8 ton van de hand. Wat jij misschien noodzakelijk onderhoud vindt, is voor de anders het uitwissen van geschiedenis.

ZomaarEen 11-07-18 | 10:14 | 2

Als je nu naar buiten kijkt de straat in en al die eenheidsworsten langs de stoep ziet staan dan is een auto van deze schoonheid gewoon pure auto porno van het hoogst bereikbare high class niveau

owikzegmaarwat 11-07-18 | 13:50

ja ik snap ook niet waarom mercedes deze dingen niet gewoon weer gaat produceren. Then again, dan krijg je het ford gt verhaal, werd weer opnieuw gemaakt maar werd een onbetaalbare supercar. Maarja, de originele gt was ook eigenlijk nooit voor stervelingen gemaakt, maar voor le mans dus.

CamaroHans 11-07-18 | 23:49

Een poosje geleden zei ik hier dat het mij niet veel boeide dat de nieuwe Mustang een lage NCAP score had. Dat was vloeken in de kerk. Je moest je dus schamen om hier nog in te willen rijden!

Koning Willy 11-07-18 | 11:58

Jammer dat hier vrijwel nooit mee is of gaat worden gereden. Deze gaat ook de vitrine in als beleggingsobject, vermoed ik.

Tapioca pudding 11-07-18 | 18:46

Er zullen nog wel wat ongebruikte pareltjes bij verwende oliprinsen in de Arabische landen te vinden zijn.

Reageer