Autobahn

Nieuwe Teslafabriek kan twee keer zoveel auto's bouwen

Elon Musk had er nogal wat moeite mee om de productie van de Model 3 op orde te krijgen. Nu het zover is, vliegen de nog grotere plannen ons om de oren. De nieuwe fabriek in Shanghai kan het dubbele aan.

President Donald Trump is als een olifant in een porseleinkast ruzie aan het zoeken met zo ongeveer elk land in de wereld. Belangrijkste slagveld is de autoindustrie. Omdat zijn eigen land alleen maar middeleeuwse auto's bouwt, kopen Amerikanen massaal Aziatische en Europese waar in plaats van de gietijzeren auto's uit Detroit. Dus zijn er allerhande importheffingen in stelling gebracht, waarop China en Europa ook gewoon heffingen hebben ingesteld.

Voor Tesla betekent het dat Elon Musk de prijs van zijn auto's in de hardst groeiende markt van de wereld plotsklaps twintig procent duurder moest maken. Alle reden om vaart te maken met een eigen fabriek in China. Dinsdag zet de autobouwer de handtekeningen onder een document dat moet leiden tot een fabriek met een capaciteit van 500.000 auto's per jaar in Shanghai.

Volgens Bloomberg zou Elon Musk daarbij zelf aanwezig zijn, maar dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien hij vanmorgen nog in Thailand was om de opgesloten voetballertjes uit de grot te redden. Aan de andere kant, je weet nooit wat deze real life Tony Stark kan als hij zich teleporteert naar China. Daarbij is het vanuit Thailand minder ver vliegen naar Shanghai dan vanuit San Francisco.

Om de Europese sancties tegen auto's uit de VS voor te zijn komt Tesla ook met een fabriek in Europa. Een aantal Nederlandse gemeentes hoopten de productiefaciliteit voor elektrische auto's binnen te hengelen, maar het heeft er alle schijn van dat Musk voorkeur heeft voor een fabriek in Duitsland.

Reacties

Steed 10-07-18 | 20:32 | 3

Iedereen lacht hem uit, maar Elon komt er wel!!!!

First They Ignore You, Then They Laugh at You, Then They Attack You, Then You Win

Steed 10-07-18 | 20:34

En jammer dat de autobouwfabriek niet in Nederland komt, maar autos van Duitse makelij heeft wat hogere status denk ik.

JaquesDeMolay 11-07-18 | 10:00

Duitse autos hebben inderdaad een hoge status bij Mocro's en wannabe's

ZomaarEen 11-07-18 | 10:24

Ach, is gewoon weer 1 van de fantasien van Musk om de aandelenkoers op te drijven. Hoezo wachtlijst an 400.000??

Er is inmiddels een flinke indicatie dat de vraag naar Model 3 zo erg tegenvalt dat de productie in de huidige fabriek ruimschoots voldoet:
www.cnbc.com/2018/07/10/tesla-model3-...

Tesla ditches reservations, opens up Model 3 car sales to all customers in North America
Tesla is taking orders for its Model 3 electric sedans in the U.S. and Canada.
Customers have to make a $2,500 deposit up front, which goes towards the overall cost of the car. Previously, would-be Model 3 owners put down a $1,000 "reservation" deposit to secure a place in line.
Tesla is taking orders for its Model 3 electric sedans throughout the U.S. and Canada, no reservations required.

Previously, would-be Model 3 owners had to put down a $1,000 deposit to secure a place in line to buy the car. Now, anyone in North America can order one via Tesla's website.
Reservation holders and new customers alike must pay a $2,500 deposit to move their Model 3 orders forward. The $2,500 to $3,500 total deposit becomes nonrefundable once Tesla assigns the customer a vehicle identification number, typically within a few days of their order

SanderVreibik 10-07-18 | 23:37

Eerst zien, dan geloven. Beloftes en verwachtingen van Tesla geloof ik nooit zomaar.

Haringkoning 11-07-18 | 00:32 | 1

‘Kan’ twee keer zoveel auto’s bouwen. Of het ook daadwerkelijk gebeurt, dan is vers twee.

ZomaarEen 11-07-18 | 10:16

Tegenwoordig moet daar bij of Musk op de werkvloer aanwezig is.

Want nu is het maar de vraag wat bedoeld wordt:
1. De fabriek produceert net zoveel auto's als de eerste en 2x zoveel als Musk alle medewerkers in de fabriek gijzelt totdat het gewenste aantal auto's is gemaakt.
2. De fabriek produceert 2x zoveel auto's als de eerste en 3x zoveel als Musk alle medewerkers in de fabriek gijzelt totdat het gewenste aantal auto's is gemaakt.

TilburgDeGekste 11-07-18 | 05:54 | 1

Nog meer geld verbranden. Hoezo bouw je 2 fabrieken? Je kan toch beter paar op transport zetten naar EU?

WatMoetJeNu 11-07-18 | 07:44

Dat staat toch in het artikel?
Trump is heftig bezig met importheffingen op Aziatische en Europese auto's, dus doen Europa en Azie hetzelfde naar de USA. Daarom fabrieken buiten de USA.
Waarom dan 2, dat is dus simpel, omdat Europa dus ook flinke importheffingen op auto's gefabriceerd in China heeft ingesteld.

loze stijl 11-07-18 | 06:31 | 3

Mijn eerst gedachte was: Chinezen en auto's bouwen is tot nu toe geen daverend succes. Quantitatief lukt het wel maar de kwaliteit is bedroevend, om het over veiligheid nog even niet te hebben.
Aan de andere kant: iPhones en andere Apple spullen worden er ook in elkaar gezet dus zolang er maar westerse supervisie is hoeft het geen probleem te zijn.

Johnny66 11-07-18 | 09:26

De chinezen zijn op dit moment het verst met E mobielen . De grondstoffen zijn in China aanwezig (itt tot in de EU) en in wezen wordt alles in licentie gebouwd . Met Europese merken dus . Orienteer u !

loze stijl 11-07-18 | 18:24

Beste Johnny66, Ik probeer me te oriënteren maar kunt u me een chinees automerk noemen dat niet alleen EV's bouwt maar ze ook buiten het eigen grondgebied verkoopt?
Voor auto's in het algemeen geldt dat de Chinezen idd lokaal auto's van westerse merken assembleert, soms zelfs volledig bouwen in licentie. En dan hebben we het uiteraard niet over de regelrechte plagiaat van bv de BMW X5 en Mercedes S die er geproduceerd worden maar technisch zwaar afgekeurd zouden worden bij onze RDW.
Ik refereer even ook even naar de befaamde JiangLing Landwind van jaren terug. ( kopie van Opels Fronterra) en beloond met 0 ( nul) sterren in de NCAP.

SanderVreibik 11-07-18 | 19:50

@loze stijl: NEVS is in wezen een Chinees merk.

Johnny66 11-07-18 | 09:28 | 1

oh en de japanners zijn nr. 1 met een model die de titel draagt ''meest verkochte E mobiel''.

loze stijl 11-07-18 | 18:27

Heeft u een merk en type voor ons? Hopelijk heeft u meer kennis van zaken de onze kameraad de adjudant.. Die riep namelijk van alles maar kwam nooit met merknamen en harde, te verifiëren details..

elfenstein 11-07-18 | 11:22

Trump heeft alle gelijk van de wereld om importheffingen op buitenlandse auto's te heffen.
Doen wij al heel lang, heet bpm en maakt het totaal onaantrekkelijk om zo'n leuke, goedkope en toch best aardige amerikaanse bak te kopen. Voor nederland al helemaal belachelijk omdat we zelf helemaal geen eigen auto's maken, hooguit wat assemblage voor andere merken.
Wie of wat beschermen we eigenlijk met onze idiote importtaxen? DAF?

Reageer