Autobahn

Ferrari en Mercedes in staat van oorlog om crashes

De tik van Kimi Raikkonen op Lewis Hamilton zou wel eens opzettelijk geweest kunnen zijn. Dat is althans de gedachte die speelt bij Mercedes na de botsingen tussen de rode en de zilvergrijze auto's in de laatste races.

Mercedes' technisch directeur James Allison merkte gisteren op dat het wel heel opvallend is dat Sebastian Vettel in Frankrijk Valtteri Bottas van de baan tikte, terwijl Kimi Raikkonen gisteren Lewis Hamilton een duwtje de verkeerde kant op gaf. Volgens de techneut (vroeger in dienst van Ferrari) moet dat wel opzettelijk gebeurd zijn.

Ook Toto Wolff deed een duit in het zakje door bij Sky te stellen dat ze bij Mercedes nu wel nadachten over de incidenten in de openingsfase van Paul Ricard en Silverstone: "A racing incident. Unfortunate because Le Castellet first time we got taken out and now it is the second time we got taken out." Hij herhaalde de woorden van James Allison: "Do you think it is deliberate or incompetence?"

Om het helemaal af te maken liet ook Niki Lauda zich uit over de botsingen: "The accident was unfair basically, because it's the second time a Ferrari hits us in the first corner, and it's not funny. But that's the way it is."

Ziedend

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene reageerde niet heel blij op alle aantijging uit de richting van Mercedes. "Who is incompetent? Kimi? Who is he to judge what the drivers are doing in the car? If he really said something like that, he should be ashamed!"

Christian Horner mocht uiteraard ook zijn visie op het geheel geven en nam de gelegenheid om de boel een beetje te downplayen: "When you have that growing tension, speculation is unavoidable when these incidents occur. But I believe it's nothing more than a racing incident. I would be surprised if there was anything else or if Kimi is that kind of driver."

Gelukkig deelt ook Valtteri Bottas die mening over zijn landgenoot: "We are always racing closely with Ferrari and there can always be contact."

Mercedes

Het lijkt er vooral op dat Mercedes niet goed kan omgaan met de situatie dat ze niet meer de absolute alleenheerser zijn. Als Lewis Hamilton niet aan de kop van het veld rijdt, moeten de monteurs hem de hele tijd bemoedigende woorden influisteren om hem gemotiveerd te houden. Nu de Ferrari's duidelijk de Mercedessen kunnen bijhouden, zitten ze vaak vlak na de start al op de staart van de Zilverpijlen. Afgelopen seizoen ontmoeten de Red Bull-rijders en de Ferrari-rijders elkaar daar vaak, nu is het Mercedes dat niet meteen van het veld weg kan sprinten, waardoor ze de Ferrari's ontmoeten.

Reacties

Memek 09-07-18 | 11:57

Hamilton verprutste zijn start en werd meteen links en rechts door Vettel en Bottas om de oren gereden, met Kimi op het vinkentouw.
Wat Kimi veroorzaakte was niet fraai maar zeker niet opzettelijk, zo is hij niet/nooit. Hij heeft zijn straf uitgezeten. Evenals dat Vettel op Ricard alleen maar zichzelf in de kuiten bijt wanneer hij Bottas, die helemaal niet zijn grootste rivaal is, raakt. Mercedes kan niet ander dan vaststellen dat Ferrari op Silverstone de (iets) betere en snellere auto had en dat men het strategisch een keer voor elkaar had (safety cars).
Normaliter is Hamilton op zijn thuis circuit oppermachtig, maar de marge waarmee hij de quali beslechte was voor mij al een teken aan de wand. Hij reed het licht uit z'n ogen en maakte maar bitter weinig verschil. Zijn inhaalrace was ook imponerend maar hij kwam tekort.
Mercedes ga je auto verbeteren en stop met zeiken.

Dima Beeline 09-07-18 | 12:42

Mooi mooi, volgende race Bottas op Vettel laten rammen. Sensatie, modder gooien, boze gezichten. Actie, spanning. Kom op, niet technisch gaan analyseren. Meer olie op het vuur van deze oersaaie ingedutte sport. Ik wil lui zien die elkaar er af rijden om het kampioenschap te pakken. Prost/Senna all over again. Make it happen.

Reageer