Autobahn

Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Engeland, Max Verstappen valt uit

Sebastian Vettel heeft onder toeziend oog van duizenden Hamilton-fans zijn leiding in het WK verder uitgebreid. De Duitser klopte Valtteri Bottas in de slotfase en pakte zo de overwinning op Silverstone. Max Verstappen haalde de finish helaas niet.

Als je de race niet gezien hebt, dan vraag je je ongetwijfeld af hoe het kan dat Lewis Hamilton zijn thuisrace niet heeft gewonnen. Het antwoord is even simpel als ingewikkeld. Hamilton maakte het zichzelf bij de start niet makkelijk, want hij kwam slecht weg en zag hierdoor meteen Vettel voorbij komen. In bocht 3 ging het helemaal mis: De Brit liet voldoende ruimte voor Kimi Raikkonen, maar de Fin blokkeerde bij het aanremmen en tikte de Mercedes in de rondte.

Hamilton moest lijdzaam toezien hoe het hele veld hem voorbij kwam, maar leek schadetechnisch ongeschonden uit de strijd te komen. Ja, de Brit klaagde over de teamradio over problemen met zijn vloer, maar qua rondetijden was daar niets van te zien. Binnen 10 ronden reed Hamilton 'gewoon' weer zesde, op dat moment achter koploper Vettel, Bottas, Verstappen, Raikkonen en Ricciardo.

Raikkonen maakte in ronde 13 als eerste zijn pitstop, in de ronden daarna gevolgd door Verstappen (17), Ricciardo (18), Vettel (20) en Bottas (21). De slagvolgorde veranderde alleen omdat Raikkonen een tijdstraf van 10 seconden kreeg voor zijn aanvaring met Hamilton en omdat diezelfde Hamilton langer op de baan bleef dan zijn concurrenten. Dat leverde hem echter weinig op, want na zijn bandenwissel in ronde 25 reed de Mercedes-coureur weer zesde.

Marcus Ericsson bracht de spanning in de wedstrijd helemaal terug. Niet omdat hij zich opeens mengde in de strijd om de podiumplaatsen, maar omdat hij de controle zijn Sauber in Copse verloor. Hij parkeerde zijn bolide op hoge snelheid in de muur en veroorzaakte zo de eerste safety car-situatie van de race. 

In het tactische spel dat volgde kwamen de Ferrari's en de Red Bulls binnen voor vers rubber, Mercedes bleef op de baan. Bottas (op mediums) kon zo de koppositie overnemen en reed op dat moment voor Vettel (op softs) en Hamilton (ook op mediums). Kortom: Mercedes zou alles uit de kast moeten halen om Vettel te kloppen.  

Bekijk hieronder de geweldige strijd tussen Kimi en Max:

Dat perspectief leverde na de herstart niet meteen vuurwerk op, aangezien Carlos Sainz en Romain Grosjean elkaar meteen van de baan ramden. Sainz sneed in Copse iets te ver naar binnen, terwijl Grosjean overstuurde en geen kant meer op kon. De safety car kwam weer de baan op om hun wagens netjes op te ruimen en dus kwam het in de strijd om de zege echt op de laatste 15 ronden aan.

WK-leider Vettel leek daarbij als geen ander te beseffen wat er op het spel stond, want hij opende met een aantal serieuze aanvallen op Bottas. Toch duurde het even voor hij de Fin daadwerkelijk kon kloppen en de leiding over kon nemen. De manier waarop dat lukte was overigens fraai: onverwacht binnendoor in een van de snelle bochten die het circuit rijk is.

Het leidde helaas voor Bottas een vrije val in, want in de slotronden zag hij ook teamgenoot Hamilton en landgenoot Raikkonen voorbij komen. Daarmee eindigde hij net buiten het podium en kwam hij als vierde over de streep. Verstappen had het hem ook nog moeilijk kunnen maken, ware het niet dat hij (nadat Raikkonen hem inhaalde) stil viel met een defecte versnellingsbak. 

Ricciardo bleef uit de problemen en stelde zo de vijfde plaats veilig, gevolgd door Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Kevin Magnussen en Pierre Gasly. Hülkenberg legde de basis voor die uitstekende klassering in de openingsfase, toen hij om alle chaos heenstuurde en de ene na de andere plek won. Ook de andere rijders in de top 10 bleven slim uit de problemen en stelden zo de nodige punten veilig.

Social

Reacties

Goldenduckie 08-07-18 | 17:10 | 2

Zonde van Max. Reedt opzich weer een goede race. Bottas weer de gebeten hond, hij lijkt mij niet agressief genoeg.

Onderbuik 08-07-18 | 18:16

Zijn bandjes waren ouder. Om de een of andere reden ging hij geen pitstop maken, misschien had hij geen goede banden meer, anders lijkt het mij dom.

Bubske 08-07-18 | 19:37

Bottas werd genaaid ten faveure van Hamilton.

Deviant 08-07-18 | 17:22 | 6

Inmiddels een paar 100 euro verdient met het voorspellen van de crashes van Max met Max fans die met hun roze bril er van overtuigt zijn dat Max kampioensmateriaal is. Max heeft de skills ook wel maar heeft helaas het foute karakter van zijn vader overgeërfd, te weinig geduld, te impulsief. Met die karaktereigenschappen wordt je gewoon geen kampioen.

Goldenduckie 08-07-18 | 17:24

Hij viel uit, hij crashte niet...

Bubske 08-07-18 | 17:45

Lekker laten gaan die losers. Snappen niets van de sport.

Streamertje 08-07-18 | 17:55

Devieant doet hoer vaker een adjudantje en een gooi naar de nieuwe site trol. Als je het verschil tussen een crash en te hnis h defect niet kan onderscheiden kun je misschien beter een andere sport gaan bekijken.
Veel succes met de centen van je weddenschap, koop er zelf eens een mooie bril van?

2Alabama 08-07-18 | 18:30

also also, ook deviant heeft recht op een eigen mening, zelfs als 'ie 'm alleen maar gebruikt om te laten zien dat ie niks van formule 1 snapt.

rolandet 09-07-18 | 09:27

'overgeërfd' ............... jij bent af

Memek 08-07-18 | 18:15 | 1

Na de 2e safety car reden beide Mercs en Ferraris wel erg hard weg bij de Red Bulls, die op een power circuit als Silverstone het uiteindelijk niet kunnen bijsloffen, (totdat de banden van Bottas het begaven).
Het leek wel of beide teams de knop op 11 draaiden, holy smoke wat waren ze snel.
Jammer van Max z'n bak en Leclerc die weer een hele beste race reed.

Onderbuik 08-07-18 | 18:17

Ja het snelheidsverschil was erg groot, het was gewoon zielig.

The2Amendment 08-07-18 | 18:46 | 2

Fijn dat Lewis zich weer erns liet zien zoals hij echt is, een onsportieve huilebalk en een slechte verliezer. Als hij niet op 1 ligt begint het gezever over problemen met de auto. Volgens mij hebben ze bij MB een leger aan psychologen die verkleed als mechaniciens niks anders doen dan op Lewis inpraten op het moment dat hij weer in een depressie terechtkomt achter het stuur. Treurig.

SanderVreibik 08-07-18 | 20:24

Triest eigenlijk hè, het is zo'n goede coureur maar ik kan gewoon geen sympathie voor hem hebben op deze manier.

Memek 08-07-18 | 22:01

In de persoon Hamilton zie ik twee facetten. 1. hij is bloedje snel en heeft dat meermaals overtuigend laten zien, je wordt niet zomaar 4x wereldkampioen. 2. Een bling bling hip hop show figuur die van tijd tot tijd zijn hoofd verliest in allerlei bijzaken, waar het racen onder lijdt en dan begint het gezeur weer. Ik heb wel eens het idee dat hij zijn volwassenheid erg lang heeft uitgesteld.

owikzegmaarwat 08-07-18 | 20:40 | 2

Ah, max weer als vanouds uitgevallen, zal ook eens niet. Ja hij won in Oostenrijk, maar ook net als in Spanje toen hij voor de eerste keer won enkel en vooral omdat de mercedessen uitvielen.

Streamertje 08-07-18 | 20:49

Nog zon spuit 11. . Als vanouds? Volgens mij stond hij de laatste driee keer op het podium knul.. Het zit weer eens niet mee en ze komen meteen weer uit hun holletjes de pissebedjes

Nuchternederland 08-07-18 | 21:49

Oostenrijk had hij ook moeten crashen, net als in Frankrijk. Anders maakt hij jouw verwachtingen niet waar.
Vervelend voor je dat Max met een technisch defect uitviel.

Diepstrotje 08-07-18 | 21:50 | 2

Jammer voor Max hij had toch nog een puntje kunnen pakken, helaas niet gelukt. Motorisch gezien komt men veel te kort als je zag hoe de Ferrari maar ook de Mercedes enorm op hem maar ook zijn teamgenoot inliep. Ach, nieuwe ronde nieuwe kansen.

rolandet 09-07-18 | 09:28

Klopt. En tijd voor Honda wat mij betreft :)

Streamertje 09-07-18 | 11:38

Het verschil was echt wel heel duidelijk te zien in deze race. Honda lijkt nu een gok,maar hopelijk gebeuren daar positieve dingen achter de schermen waarvan wij nog niet weten en kunnen ze volgend jaar gewoon meedoen... fingers crossed. In andere klasses (en in het verleden) laten ze toch wel zien dat ze een fatsoenlijke race motor kunnen bouwen.

Reageer