Autobahn

Formule 1 stelt monteurs gerust: volgend jaar geen race-drieluik

Voor de fans mag het dan leuk zijn om drie weekends achter elkaar een race te kunnen kijken, maar voor de Formule 1-teams is het geen feest. Volgend jaar heeft de kalender hoogstwaarschijnlijk meer ruimte om bij te komen.

De werknemers van de Formule 1-teams hebben het zwaar gehad in de afgelopen drie weken. Na Frankrijk moest het hele circus in een keer door naar Oostenrijk en de afgelopen week verhuisde alles weer door naar Engeland. Door het volcontinuwerk zijn ze inmiddels helemaal uitgeput. 

Volgend jaar zit er voorlopig gaan 'triple header', zoals de Engelsen het race-drieluik noemen in de kalender. Volgens Otmar Szafnauer, teambaas bij Force India begint de kalender van 2019 eerder, waardoor er meer ruimte is om rustweekenden te hebben. Een van de aanwijzingen daarvoor is het vervroegen van de Grand Prix van Australië. Die race is in 2019 een week eerder gepland. 

De teambaas vertelde aan verschillende media dat hij de inspanning voor een drieluik nogal had onderschat: "The people who transport this motorhome, for example, they don’t go home. The people who serve us the food, they don’t go home. There’s about 70. That’s a significant number for us, we’re only 400 people, so it’s almost a quarter of the people that experience that extra load. It’s quite a bit."

Hoewel het voor de fans leuk is, gaat zo'n drieweeks racefestijn er niet meer komen. Ook de families van de F1-teamleden willen hun vaders/moeders/geliefden wel eens thuis zien.

Autobahn F1 Show: gaat Max ook in de Grand Prix van Groot-Brittannië verrassen?

Zondag start de laatste van drie back-to-back raceweekends, en onze studiocrew draait overuren. Dit weekend: traditiecircuit Silverstone, waar in 1950 de eerste F1-race ooit gereden werd. Sylvana en Steijn duiden de kansen van Max. Pip-pip, cheerio!

Lees verder