Autobahn

Wolff: Red Bull-Honda is een serieuze titelkandidaat

De teambaas van Mercedes denkt dat Red Bull Racing een goede stap heeft gezet om met Honda te gaan samenwerken. Volgens hem brengt het ze in een positie om meerdere titels op hun naam te gaan zetten in de toekomst.

Red Bull heeft vorige maand het contract met hun motorleverancier Renault opgezegd. En hoewel de Fransen nu net alsof doen dat ze blij zijn om van Red Bull af te zijn en het team van Max Verstappen alleen maar spijt zal krijgen van de keuze, zijn andere partijen wel te spreken over de switch. Een daarvan is Mercedes teambaas Toto Wolff. Hij denkt dat de deal tussen de rode stieren en Honda niet alleen beter is voor beide partijen, maar ook nog eens voordelig zal zijn voor de Formule 1 in het algemeen.

Wolff denkt vooral dat Red Bull nu beter af is omdat het als een fabrieksteam kan fungeren. Daarmee hebben ze dus volledig zeggenschap over de auto en de motor omdat het laatstgenoemde niet gedeeld wordt met andere concurrerende teams. Dit zal volgens Toto vooral op de langere termijn een positieve uitwerking hebben. Hij denkt zelfs dat er uiteindelijk een wereldtitel uit te halen valt. Al zal er in het begin wellicht wat meer werk gedaan moeten worden om alles netjes op de rit te krijgen.

Concurrentie

Naast alle goede woorden van de teambaas van Mercedes, houdt hij de samenwerking wel heel goed in de gaten. Vooral op het gebied van technische know-how kunnen de twee partijen elkaar extra versterken waardoor het vuur aan de schenen van Mercedes gelegd kan worden. Iets wat Mercedes volgens Wolff met open armen verwelkomt. Iets wat natuurlijk makkelijk te zeggen is als je de afgelopen vier seizoenen gewonnen hebt.

"I have no doubt that they will be competitive. The collaboration will make another step between Toro Rosso, Honda and Red Bull for next year. And with Red Bull’s technical capabilities and resource they will certainly be of great assistance to make the power unit progress."

Wat de switch van motoren daadwerkelijk zal gaan betekenen voor coureurs Max en Daniel, valt natuurlijk nog maar te bezien. Een ding is zeker: de relatie tussen Renault en Red Bull is niet meer te redden aangezien het moddergooien al begonnen is. Nu moeten we alleen nog afwachten of Ricciardo zijn krabbel zet onder het nieuwe contract dat de renstal hem heeft geboden.

Reacties

cameraweg-nu 05-07-18 | 15:21 | 5

Het zou best wel eens kunnen zijn dat Toto Wolff hier gelijk in krijgt. Honda heeft in het verleden meerdere malen bewezen zeer competitief te kunnen zijn in de motorsport. Verder heeft Honda natuurlijk ook bewezen dat het gigantisch degelijke, makkelijk te tunen, snelle motoren kan bouwen. Ik heb eerlijk gezegd meer vertrouwen in Honda dan in Renault.

staples 05-07-18 | 15:31

Wolff lacht zich 10 slagen in de rondte zou je bedoelen; wat een vertoning.
Renault motor is de meest succesvolle F1 motor in de historie!
Dat RB dit echt doorzet is mij een raadsel, in het begin dacht ik nog dat RB Renault zo even onder druk zette maar de motor is nu al dik 6 grandprix prima in orde, stabiel snel en betrouwbaar gebleken. Dat ze nu voor een zeer onzekere toekomst kiezen is onbegrjipelijk. Anders even Alonso even vragen hoe hij de Honda ervoer. Knettergek!

Harry Turtle 05-07-18 | 15:34

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zeker niet als je een klantenteam bent van een fabrikant die zelf titel ambities heeft.

N3uk33nd 05-07-18 | 15:36

Tja, in het verleden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Renault motoren hebben ook heel wat wereldtitels titels op hun naam staan, 11 tegenover 5 van Honda (laatste wereldtitel van Honda was 27 jaar geleden in 1991).
Heb wel vertrouwen dat Honda geen slechte keuze zal worden, maar een Mercedes of Ferrari zoekrijden moet ik eerst nog zien gebeuren.

Ben-Bataaf 05-07-18 | 15:38

Tja, in de McLaren doet de Renooit het ook niet zo goed, dus het zal meer aan het chassis liggen.

MoamaGP 05-07-18 | 20:31

Ik heb alle vetrouwen in Honda. Ik ben het eens met Wolff.

Gualtiero 05-07-18 | 16:04

@staples
Renault de meest succesvolle F1 motor in de historie? Volgens mij is Ferrari het meest succesvol. 2 WCCs en 11 WDCs van Renault tegen 16 WCCs en 15 WDCs van Ferrari.

Bovendien zegt historie niet zo veel. Ferrari is nu niet het beste team, Renault al helemaal niet. Een team als Red Bull moet kijken naar de toekomst en niet het verleden, en ze zullen wel inzien dat het haast een zekerheid is dat ze met Renault de Mercs en Ferrari's nooit zullen inhalen, terwijl ze met Honda wel een kans zien.

Rest In Privacy 05-07-18 | 16:27

Ik vermoed dat Max een paar frustrerende jaren tegemoet gaat.

satoer 05-07-18 | 16:32

Als je grootste concurrent zegt dat je een goede keuze hebt gemaakt, zou ik toch flink gaan twijfelen of de keuze wel zo goed was.

Mather 05-07-18 | 17:28

Prima keuze, die Honda motoren zijn betrouwbaar, en volgend zeizoen een pak sneller dan Renault, zeker in het beste chassis van dit moment.
En Ricciardo heeft getekend.

Oberfeldwebel 05-07-18 | 19:53

Honda bewijst zich wel in andere raceklassen, zoals IndyCar - enigzins vergelijkbaar met F1 als het gaat om gevraagde power en betrouwbaarheid. Dus dat ze capabel zijn, staat vast. Probleem is eerder waar hun prioriteit ligt, en dit wordt voor een groot deel bepaald door geld. Nu wil ik McLaren zeker geen arm team noemen, maar Red Bull heeft (er) echt wel veel meer geld (voor over).
Bijkomend voordeel is dat ze nu direct betrokken zullen zijn bij het ontwikkelen van de motor. Verwacht voor volgend seizoen nog geen wonderen, maar het seizoen 2020 het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk voor Red Bull. Met de nadruk uiteraard wel op 'zou kunnen'.

Atlantis-95 05-07-18 | 20:49

Het valt mij op dat er wordt gerept over titelkandidaat in de toekomst. M.a.w. ze geloven niet zo in een kampioenschap volgend seizoen.

En daarnaast wordt er druk gezet op Riciardo. Dat vindt ik ook niet raar, immers Red Bull heeft laten weten waarmee volgend jaar te rijden en nu kan Riciardo een keuze maken.

Memek 05-07-18 | 22:34

Wat Ricciardo betreft. Als ik de baas van Ferrari was schopte ik zowel Vettel als Raikkonen eruit en nam Ricciardo en Leclerc in hun plaats.
Twee frisse jongens waar je een hoop plezier aan kunt beleven.
Kan Maranello wel goed gebruiken.

lekkeraustralie 06-07-18 | 14:39

Vroeger was er een verschil tussen woorden en daden. Maar dat was vroeger.

Reageer