Autobahn
Smug faced Elon

Elon Musk: Tesla is nu een echte autofabriek

Alle zeilen moesten ervoor worden bijgezet, maar het is Elon Musk eindelijk gelukt om 5.000 exemplaren van de Model 3 in een week te bouwen. Geen minuut te laat, want het eerste halfjaar van 2018 zit er alweer op.

Op twitter juicht Elon Musk vooral omdat zijn bedrijf 7.000 auto's wist te bouwen in zeven dagen tijd, maar in een interne mail is hij blij om iets anders. Dat is natuurlijk het feit dat zijn autobouwers ein-de-lijk de mijlpaal van vijfduizend geproduceerde Model 3's in een week hebben gehaald.

De geboren Zuid Afrikaan jubelt dat Tesla "just became a real car company". Want vijfduizend modellen bouwen in zeven dagen tijd is voor de meeste autoproducenten niet echt iets waar ze hun hand voor omdraaien. De productie van de Model 3 heeft echter nogal wat voeten in de aarde gehad. Eigenlijk was het de bedoeling dat de wekelijkse productie al in december 2017 op dit niveau zou liggen.

We did it!!

In zijn mail bedankt en feliciteert Musk al het personeel (en hij wijst niet een bijzondere reden aan waardoor de mijlpaal gehaald is): "We either found a way or, by will and inventiveness, created entirely new solutions that were thought impossible. Intense in tents. Transporting entire production lines across the world in massive cargo planes. Whatever. It worked."

Musk zou Musk niet zijn als hij niet meteen door was gegaan met overdrijven. Volgende maand kan de productie volgens de raketbouwende miljardair doorstijgen naar 6.000 exemplaren per week. Analisten hopen dat hij gelijk heeft: alleen een stabiele output van auto's kan de huidige marktwaarde van Tesla ($58,2 miljard) rechtvaardigen.

Waarschijnlijk volgen de officiele getallen van Tesla later vandaag. Dan wordt duidelijk wat de exacte productie was en hoeveel auto's er nog gereserveerd staan.

Reacties

bitflip 02-07-18 | 09:34 | 8

Onverwacht hoor, maar, wat zullen de shortsellers nu weer gaan bedenken om te voorkomen dat ze al hun geld kwijtraken?

ZomaarEen 02-07-18 | 10:02

Onverwacht?
Echt niet, kijk eens naar de andere deadlines rond Model 3, bijv "begin productie", waren er maar 30, met de hand gebnouwd want de productielijn stond daarna nog maanden stil, maar net op tijd voor de presentatie.
En zo werden alle zgn "deadlines" telkens net in de laatste week van het kwartaal "gehaald". Ja tussen aanhalingstekens, want er is geen enkel bewijs van welk productie doel dan ook dat gehaald werd behalve een tweet van Musk.

bitflip 02-07-18 | 10:16

Onverwacht was sarcastisch bedoeld. De voortgang van de productie uitbreidingen de laatste maanden was al duidelijk te merken, dus of het er nu 5000, 4500 of 5500 waren geweest doet er al niet eens meer toe.

Je weet dat Musk de baas is bij Tesla toch? Stel je nu daadwerkelijk dat Musk op twitter liegt en zodadelijk de aandeelhouders en analisten iets anders gaat vertellen? Heb je enig idee hoe een beursgenoteerde onderneming werkt of praat je altijd dergelijke onzin?

ZomaarEen 02-07-18 | 11:50

Hij kan binnen bepaalde grenzen gewoon liegen hoor.
Er is geen accountants verklaring nodig bij een productie aantal van een week. Elk getal dat Musk noemt is niet te verifieren dus of hij nu zegt dat het er afgelopen week 3.000, 5.000 of 7.000 waren, iedereen zal het moeten geloven totdat er weer een medewerker bij Tesla ontslagen wordt die "informatie steelt" om te bewijzen dat Tesla liegt over de echte productie aantallen:
www.autobahn.eu/9199/ontslagen-teslam...
Quote: "De data, die hij aan het verzamelen was, lieten zien dat Tesla onder andere kapotte accu's in Model 3's schroefde en keihard loog over het aantal daadwerkelijk geproduceerde auto's."

bitflip 02-07-18 | 13:15

Ok dan, ceo's liegen over productiecijfers die kort daarna officieel worden aangekondigt en in kwartaalrapportages geprint gaan worden, en, ontslagen medewerkers zijn de bron van waarheid.

Achterlijk redeneren is je hobby of krijg je daar geld voor?

TuurlijkNiet 02-07-18 | 13:44

@ZomaarEen: Er is geen accountsverklaring inderdaad bij de productie, maar de financiale cijfers worden officieel gedeponeerd bij de SEC en worden dan ook gecontroleerd door een accountant (en 7 miljard andere mensen). Als blijkt dat de omzet uit de verkoop van auto's niet overeenkomt met het aantal verkochte auto's, dan zal Musk binnen enkele maanden door de SEC veroordeeld worden wegens valsheid in geschifte, koersmanipulatie en andere aanklachten. De cijfers zullen inderdaad met kunst en vliegwerk behaald zijn. Daarnaast had bloomberg de productie vorige week op 4800 geschat. Misschien dat Tesla een Model X lijn heeft omgeruild voor een Model 3 lijn, want niemand kijkt naar de productie aantallen van de andere modellen..

Maar ik las gisteren dat Tesla ook in engeland een zonnepaneelpark gaat aanleggen. Benieuwd wat voor effect dat gaat hebben op de leveringen van de PowerWall2 en de solarroof panels voor de consument. Want die klagen nu al dat leveringen ontzettend lang duren..

bitflip 02-07-18 | 14:18

@TuurlijkNiet
Een oponthoud bij de model 3 productielijn was vanwege assemblage problemen van de batterypacks, niet de beschikbaarheid van cellen voor deze batterypacks.

De chemie van cellen in powerwalls en in de tesla ev's is ook anders.

ZomaarEen 02-07-18 | 14:45

@TuurlijkNiet
Veel gekker gaat het niet worden bij de verdediging van Tesla vrees ik.. De financiele cijfers die bij de SEC worden gedeponeerd hebben helemaal NIETS te maken met het aantal geproduceerde auto's per week, die nergens gedeponeerd hoeven worden en, behalve incidenteel zoals over de afgelopen week, ook nooit door Tesla bekend zijn gemaakt.
Dus graag wat meer toelichting over je verhaal want je SEC verhaal hierboven raakt echt kant nog wal en is op geen enkele wijze een mogelijke onderbouwing dat het bekend gemaakte aantal ook echt geproduceerd is.

bitflip 02-07-18 | 18:28

@zomaareen
Ga eens ergens anders trollen.

Doctor Honoris Causa 02-07-18 | 10:36

Top, ik hoop dat het hem gaat lukken, al was het maar vanwege alle stuurlui aan wal

New Quacka 02-07-18 | 11:44

paar weken auto's klaar maken en dan in de laatste week het laatste schroefje vastdraaien?

maaktgeenbaIout 02-07-18 | 15:20 | 2

Voorspelbaar, alles loop precies zoals het al maanden geleden voorspelt is. Tesla sloopt waarschijnlijk binnen 10 jaar 70% van de volledige automarkt.

Techtalent 02-07-18 | 23:31

Door wie voorspelt is?

bitflip 03-07-18 | 09:38

Is niet zo moeilijk te zien, binnen 10 jaar zijn ev's goedkoper in aanschaf zoals ze nu al in onderhoud en per km al goedkoper zijn. Die doorbraak gaat personenvervoer op z'n kop zetten, fabrikanten die mee kunnen, mogen een stukje van die 70% hebben.

Geen subsidie voor nodig.

SanderVreibik 02-07-18 | 15:37

Opvallend, deze worden dus allemaal in Q3 geleverd wat belastingtechnisch zéér interessant is. Ook de komende weken/maanden zullen er veel Tesla's 'gebouwd' worden (lees: uit de voorraad worden gehaald)

Reageer