Autobahn

Ideetje: leg een cruiseschip in een mileuzone

Milieuzones zijn de duivel. Punt. En wat doen duivels? Die zijn willekeurig en onbetrouwbaar, kijk maar: met je Lancia Delta HF Integrale uit 1991 mag je Rotterdam niet in, maar met een cruiseschip mag je midden in de milieuzone gaan liggen ronken.

Rotterdam heeft de meimaand uitgeroepen tot "Meimaand Cruisemaand" en is er nogal trots op dat er allemaal van de boten de stad in worden gelokt. De nieuwste cruisebakken van Royal Caribbean zijn zo groot en breed dat ze de Amsterdamse haven niet eens in kunnen, al zouden ze het willen. Maar Rotterdam is er trots op. In de tussentijd zitten de Rotterdammers met de gebakken peren. En geloof ons, van gebakken peren komt nogal wat fijnstof af, terwijl dat nou juist verminderd ging worden dankzij de milieuzone.

De rekenaars van The Guardian hebben even voor ons uitgerekend wat er nou allemaal uit zo'n cruiseschip komt zetten, en - really - that ain't no pretty picture. Een cruiseschip op volle zee ramt er net zoveel CO2'tjes uit als 84.000 auto's. En dat is knap, want er zitten maar 8.000 mensen aan boord. Die rijden dus allemaal in tien auto's terwijl ze aan het varen zijn.  Gaan we meten naar andere dingen waar mensen dood van gaan, dan is het helemaal erg: stikstofoxide, 400.000 auto's. Dat betekent dus dat een ruftende bejaarde op zo'n cruiseschip VIJFTIG auto's voor zich laat rijden. Zwaveldioxide? 376 miljoen auto's! Elke cruisende bejaarde rijdt in 47.000 auto's, midden in de milieuzone van Rotterdam. Is een bejaarde in een enkele auto al geen feest om te zien, wacht maar tot je een bejaarde 47k van die Suzuki's laat besturen.

Laat dat even op je inwerken en lees dan het volgende: door de komst van de milieuzone zijn er 2.700 vervuilende auto's uit Rotterdam verwijderd. Dus armoedige Rotterdammers zijn uit hun puffende autootjes verbannen, maar het grootkaptitaal mag er met een stinkend cruiseschip wel in. Met een katalysatortje erop, dat wel. Maar die zetten ze op zee gewoon uit. Want hee, automobillisten zijn er alleen maar om belasting te betalen.

Volgende keer dat u naar Rotterdam wil met uw klassieker, kom met uw klassieke stoomboot. 

Reacties

Feynman 24-05-16 | 21:48

Vergeet vooral niet dat het zwavel wat uit benzine, diesel & dergelijke is onttrokken op de raffinaderij aan de ruwe stookolie voor dit soort schepen wordt toegevoegd. Wet van behoud van massa en ellende.

watergeus 24-05-16 | 21:49

Hopelijk lezen er ook een paar 020- milieugekkies mee, want in 020 meren er wekelijks wel een paar van die boten aan midden in de stad.

error503 24-05-16 | 22:04

Sowieso, een milieuzone in Rotterdam, ... Als ze echt wat voor het milieu willen betekenen zou je van de hele haven een milieuzone moeten maken. Die paar cruiseschepen gaan het verschil niet maken naast die stuk of 100 zeeschepen die de haven dagelijks aandoen. Dit kan alleen worden uitgelegd als burgertje pesten.
Nog een leuk weetje: de 16 grootste containerschepen vervuilen even veel als alle auto's op aarde en er varen nogal wat van rond. Precies hoeveel is niet duidelijk, want iedereen telt anders. Reken toch maar snel op zeker 50000 vrachtschepen.

De gelaarsde kat 24-05-16 | 23:45 | 1

Het Amsterdamse electriciteitsnet heeft onvoldoende capaciteit om de cruiseschepen aan de terminal van walstroom te voorzien, dus die laten hun generatoren dag en nacht draaien. Dat levert evenveel vervuiling op als ongeveer 800 vrachtauto's, maar die mogen de milieuzone niet in. Heerlijk, zo'n overheid....

de_tyvus 25-05-16 | 17:28

Dat verbaast me eigenlijk niet zo heel veel, er meert wel even een middelgroot stadscentrum aan. Wat zal het gecombineerde stroomverbruik op zo'n bootje zijn.. 2 MW?

maardeze isooklekker 24-05-16 | 23:59

Symboolpolitiek. De burger heeft al jaren geen reet te vertellen in dit land. De politiek doet maar en wij zijn het haasje. Waarom is de verkiezingsopkomst toch zo laag? Waarom wordt de PVV zo groot? Onvoorstelbaar.

kloopindeslootjijook 25-05-16 | 06:06

Hallo, die boot legt in Rotterdam stil, die vaart niet op volle zee.

kloopindeslootjijook 25-05-16 | 06:08

Klassiekers mogen niet meer op het schone LPG rijden.
Ik gaat dat niet meer volgen hoor, die fratsen.

Ingpe 25-05-16 | 07:17

En das nog niet alles want omdat dit bootje Amsterdam niet in kan worden diverse passagiers per taxi of bus vervoerd van Rotterdam naar Amsterdam en omgekeerd. Tel er dus nog maar wat bij.

Joost Maghetweten 25-05-16 | 09:08

Maar als ik de laatste link volg kom ik er achter dat de heer Adenauer gewoon het hele artikel van de NOS heeft overgetypt?

Diotima 25-05-16 | 09:26

Los van de brandstofuitstoot kieperen cruiseschepen ook een schandalige hoop afval in zee. Cruise-terminals faciliteren en stimuleren deze vervuilende vorm van vakantie vieren.

tejootje 25-05-16 | 10:19

LPG is een schone brandstof. Tweetakt brommers mogen wel. Een motor uit 91 in een auto van 95 zetten. Zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen waardoor dit geen stand kan houden.
Het is dan ook pure onderdrukking van de 'boven ons gestelden' welk geen enkel hout snijdt. Een beetje advocaat maakt daar gehakt van.

Tobi 25-05-16 | 13:15

Torpedos Los, zoals der Alte Dónitz het ooit treffend verwoordde

Dikr 25-05-16 | 14:14

Tja, die laatste foto in dat NOS artikel ... zo'n ding is gewoon een onheilige kruising tussen een energiecentrale en een Bijlmerflat. Buitensporig groot, erg lelijk en ALLES is ondergeschikt aan het rendement, blijkbaar mag het milieu er ook aan geloven. Triest dat die hele sector zo achter loopt.

Raider Twix 25-05-16 | 21:11

Scheepsmotoren verstoken de meest gore, vieze, vuile, van giftige metalen voorziene, versie van brandbare olie die er bestaat. In enorme hoeveelheden. Waarvan akte. In een havenstad.

Reageer