Autobahn

Ontslagen Teslamedewerker geen saboteur, maar 'klokkenluider'

Afgelopen zondag meldde Elon Musk in een mailtje naar zijn medewerkers dat ze een saboteur te pakken hadden. De man werd meteen ontslagen, maar hij beweert nu dat hij alles deed om misstanden binnen Tesla bekend te maken.

Vorige week woensdag kon Martin Tripp zijn spullen pakken. Hij werkte sinds oktober 2018 als Wall Street-spion bij Tesla, maar werd onlangs betrapt op hacken en stelen. Tenminste, dat beweert Tesla. Martin denkt daar zelf heel anders over. Hij vindt dat hij een klokkenluider is die tegen zoveel foute zaken aanliep dat hij wel naar de media móest stappen. 

Tripp heeft nu een rechtszaak aan zijn broek hangen, omdat hij volgens zijn inmiddels oude werkgever zijn corrupte acties had toegegeven. Martin ziet dat natuurlijk heel anders. De data, die hij aan het verzamelen was, lieten zien dat Tesla onder andere kapotte accu's in Model 3's schroefde en keihard loog over het aantal daadwerkelijk geproduceerde auto's. Hoe hij die data verzamelde is nog steeds niet duidelijk, want Tripp gaf zelf toe dat hij geen toegang had tot die gegevens.

De twee kanten van het verhaal hebben hier en daar wat overlap, maar schetsen compleet verschillende beelden van de situatie. Probeert Tesla de aandacht van de misstanden af te leiden door hun ex-werknemer af te schilderen als een man die handelde uit wraak, of probeert de heer Tripp zijn naam te redden door te zeggen dat hij uit de goedheid van zijn hart handelde? We horen het vast zodra de rechtszaak voorkomt.

Reacties

ZomaarEen 21-06-18 | 21:46 | 3

"Hij werkte sinds oktober 2018 bij Tesla"

Wacht effe, dan heeft ie in elk geval een goed excuus dat hij in elk geval de saboteur niet was

magikeenklinkerhans 21-06-18 | 22:18

Scherp.

LesPaul 21-06-18 | 22:33

Na reizen onder, op en boven de grond is reizen in de tijd een logisch vervolg.

Techtalent 21-06-18 | 23:43

Ja zag m ook... man man man. En wat betreft Mr Tripp. Die zal zijn verhaal zo goed mogelijk proberen te verkopen aan de pers dus niet raar opkijken als het verhaal aangedikt is van zijn kant.

Harry Turtle 21-06-18 | 22:34

Raar verhaal, sabotage is wat anders dan data verzamelen.
Lijkt me nogal opportuun gevalletje de aanval is de beste verdediging.

alufoliegroothandel 21-06-18 | 23:13 | 3

Kapotte accu s in Teslas schroeven om de produktie op peil te houden. Ik zie ze er wel voor aan. Musk is de wanhoop nabij.

Techtalent 21-06-18 | 23:47

Als vers ontslagen productiemedewerker zal hij zoals het een echte amerikaan beticht alles eruit slepen wat erin zit. Zolang hij 2 a 3 dagen in het nieuws weet te blijven lees je volgende weeo opeens dat er een schikking is geweest in de zaak. Mondjes weer dicht en zakken vol.

2voor12 22-06-18 | 08:56

Als er een schikking komt heeft die man dus in ieder geval deels gelijk gehad.
En ik zie Musk er wel voor aan deels kapotte batterijen in auto's te proppen om maar vooral iets van de productie te halen.

Homer P. Simpson 22-06-18 | 10:45

Kapotte accu's in auto's schroeven is zakelijke zelfmoord: die accu's zullen gaan ontbranden en de naam die Tesla verpesten. Daar vandaan is er vrijwel geen weg terug en dus einde oefening. Omdat ik niet geloof dat Musk zo stom zou zijn houdt ik het er voor nu op dat deze ex-medewerker wanhopig een verweer probeert te voeren.

DinkyToy 21-06-18 | 23:30

Maakt niet uit welke versie klopt.
T is n zootje bij tesla.

Atlantis-95 21-06-18 | 23:58

Zo'n accu bestaat uit heel veel kleine accu's. Net zoals thuis een accu kapot gaat verwacht ik dat hier ook. Als dat het geval is, is dat wel het eerlijke verhaal.

Alsulinkskijkt 22-06-18 | 01:53

Tesla is heel erg nuttig en medewerkers die de fabriek mollen niet dus weg met die klokkenluider van niks. Ga maar bij shell werken.

beschuitfluiter 22-06-18 | 06:40 | 1

Tesla is een ponzi scheme by nature; steeds als het weer mis dreigt te gaan, wordt er weer iets nieuws aangekondigd met inschrijfgeld. Met dat geld wordt vervolgens natuurlijk het vorige project gefinancierd. Of dachten de mensen die 100k ingelegd hadden voor de nieuwe roadster dat dat geld écht op de plank blijft liggen voor hún roadstertje?

Homer P. Simpson 22-06-18 | 10:48

Bitcoin is een Ponzi-schema. Tesla is een bedrijf dat tot het uiterste gaat om haar doelen te halen. Dat dit keer op keer niet lukt zegt iets over de planningscapaciteiten van haar bestuurders maar maakt het nog geen Ponzi. Gezien recente ontwikkelingen denk ik dat Tesla het (met de hakken over de sloot weliswaar) gaat halen: denk dat ze in Q3 '18 daadwerkelijk genoeg productie draaien om boven de nullijn te komen en als dat gebeurt is de kou uit de lucht, gaan alle shorters dood en staat iedereen gewoon weer in de rij om aandelen te kopen.

Reageer