Autobahn

Amsterdam: 'Alle snorfietsers moeten dood'

Het bestuur van de gemeente Amsterdam is sinds kort overgegeven aan een stel volstrekte wereldvreemden. Hun nieuwste maatregel is hier een treffend voorbeeld van: snorfietsers moeten van het fietspad en naar de rijbaan. Maar daar rijden auto's.

De snorfiets, of in wettelijke zin, het rijwiel met hulpmotor, is van oudsher een fiets met een motortje erop. Tegenwoordig zijn het vaak scooters met een extraklein pruttelmachientje, zodat ze niet te snel kunnen. Je rijdt erop zonder helm en dat is plezierig voor dames met krulspelden in het haar en andere mensen die helmen maar vervelend vinden.

Die volslanke dames met hun snorfietsje moeten nu naar de rijbaan. Althans in Amsterdam, vanaf 1 januari 2019. De redenering is dat het te druk is op de fietspaden. Aha, want in Amsterdam rijdt uiteraard bijna niemand met een auto over de rijbaan. Toch? Oh nee, daar is het helemaal rammend druk. 

Wethouder Sharon Dijksma (zelf stereotiep snorfietsrijdster, maar gechauffeerd in BMW) vindt het allemaal heel feestelijk: "We zijn blij dat alle lichten daarvoor nu op groen staan. Tegelijkertijd gaat het om een ingrijpende en complexe maatregel. Snorfietsers moeten mogelijk andere routes gaan rijden, wennen aan een nieuwe plek op de weg en natuurlijk: een helm op. Daarom staat bij de invoering van deze maatregel zorgvuldigheid voorop."

Dus ze geeft toe dat ze een bloedlink idee uitvoert, door te stellen dat de snorfietseuses voortaan een helm op moeten. Waarom doen ze het dan toch? De achterliggende gedachte van de Amsterdamse bestuurders is natuurlijk helemaal niet dat het rustiger moet worden op het fietspad. De snorfiets moet gewoon dood, want het is een apparaatje dat nogal veel vervuiling uitstoot. 

Dat groene praatje is echter niet handig om te verkondigen, dus hebben ze voor het veiligheidsaspect gekozen. Het is natuurlijk helemaal niet veilig om maximaal 30 km/u te gaan rijden tussen het overige verkeer dat 50 km/u mag (maar altijd 60 km/u rijdt). Het zou veel nuttiger zijn om de te snel rijdende snorscooters op te sporen en te bekeuren en om zwabberende toeristen van de fietspaden te halen. Maar dat kost te veel mankracht. En dus zijn de snorrende dames de klos: binnenkort rijden ze met helm over de watergolven/permanentjes op de rijbaan (net als eerder de elektrische fietsers werden geofferd), waar wij met onze V12 aan komen jagen. U wordt bedankt, mevrouw Dijksma.

Reacties

de_tyvus 21-06-18 | 16:07

Dus.. In tegenstelling tot de rest van Nederland wordt in Amsterdam ineens de helm verplicht op de snorfiets?

Zware Guy 21-06-18 | 16:13 | 3

Niks op met Groene Khmer, maar dit is een prima maatregel. De fietspaden in A'dam zitten al vol met fietsers, daar is simpelweg geen ruimte voor de brede scooters, die ook nog gemiddeld twee of drie keer sneller gaan dan fietsers.

Verder rijden vooral Mocro's en makelaars op scooters-zonder-helm in Amsterdam, als die wat vaker aan een voorbumper blijven plakken, plengt niemand een traantje.

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 17:20

Nou echt, er is geen fietser die zich irriteert aan brede scooters, maar die bakfietsen! Mijn god wat een rampen op de weg zijn dat. De meest verschrikkelijke zijn dan diegenen die je in gaan halen en voor je neus gaan staan als je stilstaat voor een rood stoplicht en dan bij groen met 10km/h, tergend langzaam voor je neus blijven fietsen zonder dat je er langs kan omdat ze zwalken als idioten. Verder kan ik me de laatste snorfiets in Amsterdam niet meer heugen, niet dat ik er op let, maar ze zijn er vrijwel niet, ik snap ook niet dat hier zo veel tijd aan verspilt wordt.

potsenmakkert 21-06-18 | 17:55

@maaktgeenbaIout 21-06-18 | 17:20
Brommers tot 25 km/h (pin me niet vast op die precieze snelheidslimiet) vallen onder deze regeling. 'Echte' snorfietsen zoals je die vroeger zag zie je idd niet veel meer. Verder ben ik het 100% met je eens.

Atlantis-95 21-06-18 | 18:23

Snorscooter is max. 25 km/uur, brommer max. 45 km/uur.

TP 1984 21-06-18 | 16:15

Amsterdam, waar een mens zich druk om kan maken.....

vliegende knorrepot 21-06-18 | 16:19

Bontkraag jasje aan, gezicht licht getint schminken, niks helm en gaan over dat fietspad:
Geen juut gaat je stoppen.

telelezer 21-06-18 | 16:26 | 1

Beter dat de bontkraag-scootertjes en snorfietsen zichzelf kapot rijden dat dat ze op de overvolle fietspaden met krankzinnige snelheden kinderen en ouderen tegen de vlakte rijden, hetgeen nu het geval; is. Fietspaden (het woord zegt het al) zijn voor fietsers en niet voor scheurende mocro's en andere onverantwoordelijken.
Nu kunnen ze zelf eens ervaren hoe het is om de zwakste groep op de weg te zijn ipv. de macho uit te hangen op de fietspaden

Atlantis-95 21-06-18 | 17:26

Bulllshit. Je moet keihard de snelheid handhaven, net zoals je moet beboeten als fietsers door rood rijden. Ik rij met mijn snorscooter 25 en hou netjes in met mede weggebruikers. Dat wordt straks dan leuk als ik (en de bontkraagjes) overstap op een elektrische fiets die ook 25 kan. Het probleem is gewoon dat die infrastructuur van de fietspaden is achtergebleven (niet meer van deze tijd) met het hedendaagse gebruik. En hoe lossen we dat op: O.a. door nieuwe fietsbruggen over (bijvoorbeeld) het IJ zonder te denken aan alternatief vervoer anders dan fietsen.

ukga 21-06-18 | 17:06 | 1

Helmplicht voor snorfietsen geldt alleen in het centrum. Al zal zich dit wel snel uitbreiden naar 'binnen de ring'
handig ook " helmpje op, hempje af. o kut helm vergeten, ik mag het centrum niet in..."

Atlantis-95 21-06-18 | 17:21

Centrum of ring is nogal een verschil. Volgens mij gaat dit gelden binnen de ring. Het centrum zelf is nu in bepaalde delen een drama. Rondom de Nieuwmarkt wordt behoorlijk geklaagd en is de doorstroming gestagneerd.

Tobi 21-06-18 | 17:17

De wegen in Amsterdam zijn al sinds jaren slechts ingericht op een enkele auto die door een rij-geul rijdt
itt wegen destijds waar je nog enige bewigings- & uitwijkmogelijkheid had ivm fietsers etc
Dus hoewel ik die snor- en bromfietsen zelf het liefst van het fietspad af zou willen hebben ivm snelheidsverschil en te druk
kan iedereen in de stad (uitgezonderd ambtenaren en politici) wel bedenken dat deze nieuwe 'oplossing' de veiligheid niet verhoogt, om het even diplomatiek uit te drukken

Atlantis-95 21-06-18 | 17:19 | 1

Amsterdam heeft onafhankelijk onderzoek uitgevoerd waaruit gebleken is dat snorfietsers naar de middenbaan moeten. D.w.z. in werkelijkheid heeft een onafhankelijk instituut op twee a drie plekken geïnventariseerd en op basis daarvan wil men dit laten gelden over geheel Amsterdam. En als je kijkt wat er is onderzocht dan verwijst men naar drie kantjes van een Mickey Mouse informatie brochure waar uiteindelijk bijna feitelijk blijkt dat snorfietsers op alle punten even net, dan wel netter rijden dan fietsers.

Bovenstaande bevindingen heb ik de gemeente op FB, waar de gemeen zat te leuren middels adds voor de nieuwe wijzigingen, voor de voeten geworpen. Men wilde toen graag contact hebben. Die heb ik gegeven, maar vervolgens heb ik niets meer terug gehoord.

Het plan van de gemeente is:
- In juli dient de gemeente de plan in.;
- Vanaf half augustus kunnen zienswijzen worden ingediend (dat ga ik doen).;
- Vanaf begin 2019 wil men het doorvoeren.;

Tobi 21-06-18 | 23:04

Op de middenbaan?
daar waar de trams en taxi's al rijden?

Osdorpertje 21-06-18 | 17:38 | 3

Snorfietsers zijn een gevaar op het fietspad. Meestal rijden ze 2 tot 3 keer zo snel als een fietser. Het snelheidsverschil is gewoon te groot.
Ze hoeven van mij niet dood, als ze maar oprotten van het fietspad.

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 18:26

Een fietser rijdt 20, een snorfietser 25... Het snelheidsverschil is absoluut niet groot en horen ze gewoon op het fietspad, net als de elektrische fiets, hoogstens met een snelheidslimiet tot 25km/h.

Memek 21-06-18 | 20:31

Een fietser kan 20 of sneller, maar rijdt normaliter 17 km/u. Een snorfiets mag 25 maar is veelal sneller.

jcvjcvjcvjcv 22-06-18 | 04:00

@ maaktgeenbaIout 21-06-18 | 18:26

Haha... dream on; ze rijden bijna allemaal harder dan 25.

2voor12 21-06-18 | 19:49

Elke stad zijn eigen regels. De ene mag je niet dieselen, de andere moet snorfietsen op de rijbaan.
Of beide gecombineerd, zoek zelf maar uit waar welke regels gelden.
Verkeersregels moeten overal hetzelfde zijn en dus toch nationaal geregeld moeten worden en niet door zo een megalomane wethouder met vage ideeën?

Memek 21-06-18 | 20:30 | 1

Ik fiets vrijwel dagelijks in A'dam, het grootste gevaar? Snorfiets scooters.
Ik vind los van dit alles dit motorvoertuig een gedrocht. In het leven geroepen om zonder helm te mogen rijden, meer redenen zijn er niet.
Constructiesnelheid moet 25 km/u zijn, de meeste gaan sneller.
Overigens met 25 km/u op je dakpan gaan zonder helm is vrij ernstig.
Qua vervuiling groot, een geknepen motor die een imperfecte verbranding heeft.
De snorfiets hoort niet op het fietspad en ook niet op de rijbaan maar op de schroothoop, weg met dat spul.

voldemort 21-06-18 | 21:15

De brommer variant van een snorfiets is zuiniger, het motortje loopt minder toeren omdat ze vaak begrenst zijn met een ring op de CVT.
Brommers zijn al irritant op de rijbaan, demonstratief 40 rijden terwijl ze je op het fietspad van een 60 weg nog voorbij stuiven.

Diepstrotje 21-06-18 | 21:42

Oude foto, nog eentje met de eerste Seat Ibiza.

Stond heel groot "systeem Porsche" op het inlaat spruitstuk. Al die lui beweren dat er een Porsche motor in lag....

Ja, toen al nam VAG de boel in de zeik.

On topic, Snorfietsen... Meh.....

sociaal_econoom 22-06-18 | 02:35

Woon niet ver van Belgie... in Belgie moet je op een snorbromfiets of snorscooter (bij ons de voertuigen met een blauw kenteken) een helm dragen.
Dit vind ik wel prettig... want de politie in Belgie let alleen maar of je een helm draagt... als je dan 40 of 45 rijdt met zo'n snorgeval daar letten ze niet op.

jcvjcvjcvjcv 22-06-18 | 04:01 | 1

Tja... altijd vervelend als de 4% lijden onder de 96% he...

jcvjcvjcvjcv 22-06-18 | 04:01

*96% van die 'blauwe plaat' categorie rijdt te hard...

Reageer