Autobahn
Be afraid

Angstkaartje: verkeersdoden in de EU, Nederland is dieprood

Aanschouw: een kaartje met daarin een rangschikking van hoe elk Europees land het doet op het gebied van de verkeersveiligheid. Nederland en veel andere westerse landen zijn bloedrood, wat weinig goeds voorspelt.

Ook al valt het vergeleken met welvaartsziekten in het niet, het verkeer levert nog steeds een belangrijke bijdrage aan vroegtijdige sterfte in Europa. In 2017 kwamen er met 25.249 doden (-2%) nog steeds meer dan 25 duizend mensen om op de wegen binnen de EU. Weliswaar een all time low, maar toch zien de EU-overlords liever dat de cijfers sneller teruglopen. Met het huidige tempo wordt de doelstelling voor 2020 - het halveren van het aantal doden van 2010 (31.595) - bij lange na niet gehaald.

De cijfers zijn afkomstig uit de jaarlijkse road safety performance index (PIN) van de European Transport Safety Council (ETSC). Dit is een werkgroep met experts uit alle lidstaten, die belast is met het monitoren van de mortaliteit in het verkeer. Volgens de nieuwste PIN, waarboven de headerfoto prominent prijkt, doet West-Europa het maar slecht. Iets dat relatief is, want je moet wel weten wat er gemeten wordt. In dit geval is het de teruggang van het aantal verkeersdoden ten opzichte van een jaar eerder, en dus krijgen we te maken met de wet van de remmende voorsprong. De Noord-Europese landen zitten allemaal netjes onder het Europese gemiddelde van 50 doden per miljoen inwoners: Nederland (613 doden in 2017) heeft er 36, Noorwegen en Zweden scoren met best met respectievelijk 20 en 25. Kijk maar eens naar onderstaand kaartje:

Dat ziet er direct een stuk minder onheilspellend uit. De slechtst scorende landen zijn Bulgarije en Roemenië, met 96 en 99 verkeersdoden per miljoen inwoners. Het ETSC is pas tevreden als de teller over drie jaar op 15.750 verkeersdoden staat, en het is de vraag hoe realistisch dit is. Het wordt overal drukker op de wegen, de bevolking vergrijst, en landen met veel fietsers hebben een kwetsbare groep weggebruikers die veel moeilijker te beschermen zijn dan inzittenden van een auto. Tel hierbij op dat je anno 2018 omringd bent door appende sukkels achter het stuur, en je weet dat het knap lastig wordt om in drie jaar tijd 10 duizend doden van het totaal te schaven. 

Maar je ambitieuze doelstellingen wijzigen is natuurlijk ook geen optie voor de SWOV- en aanverwante egootjes, dat zou als defaitisme opgevat kunnen worden. Bovendien moet ook daar de schoorsteen roken, en niets doet dat beter dan een land dat faalt zijn doelstellingen te halen. Enfin, grasduinen in de statistieken kan hier, de resultaten van 2016 vindt u daar. Wist u overigens dat Frankrijk en België boven het Europees gemiddelde zitten?

Reacties

The Ugly 21-06-18 | 11:51 | 4

Ik wist dat Belgie het slecht deed qua gemiddelde, maar niet dat hetzelfde gold voor Frankrijk dat wat mij betreft toch duidelijk een betere infrastructuur heeft.

cameraweg-nu 21-06-18 | 12:10

Dat heeft er gewoon puur mee te maken dat Franse automobilisten echt totaal debiel rijden. Ze hebben daar gigantisch mooie tolwegen en nog steeds lukt het veel Fransen niet om zelfs daar fatsoenlijk op te rijden. Verder heeft Frankrijk natuurlijk erg veel bergwegen en dat gecombineerd met de Franse automobilist, is dat geen goede combinatie.

De echte Stolwijker 21-06-18 | 12:28

cameraweg-nu
Belgen rijden slecht met kwade opzet. Het zal wel aan mijn NL nummerplaat liggen, waardoor die frietvreters hun eeuwige underdogpositie kunnen botvieren, maar zeker op de snelwegen is het bar en boos. Allez, laten we die diknek eens expres afsnijden. Ook al houd je je gedeisd, ben je beleefd en probeer je je zoveel mogelijk aan te passen aan de rest van het verkeer. Kansloze shitzooi daar. Wat mij betreft komt er een snelweg van Breda naar Lille zonder afslagen tussendoor.
Het is dan een verademing om Frankrijk binnen te rijden. Betere wegen, betere chauffeurs, mooiere omgeving. Dat de Fransen zo slecht scoren in de statistieken ligt misschien aan het feit dat je op het platteland nog veel hoogbejaarden ziet in langzaam rijdende stokoude Citroënnetjes. Verbijsterend soms.

Texacoballletje 21-06-18 | 12:34

Dat er in Frankrijk wat meer verkeersdoden vallen heeft alles te maken met de wijnconsumptie die vooral op de zondagmiddag en avond de rijvaardigheid wat negatief beïnvloed . Leeftijd van de bestuurder of van het voertuig of de staat van de wegen doet hier niets aan af, is gewoon koeltoer.

jemagookniksmeer 21-06-18 | 13:02

Ik wist dat Belgie het slecht deed qua gemiddelde
The Ugly 21-06-18 | 11:51
Ik sta er juist van te kijken dat Belgie toch nog gemiddeld is.

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 12:04 | 5

Zou integratie hier misschien iets mee te maken hebben? Als ik heel eerlijk ben valt me echt op dat allochtonen slecht auto rijden. Als ik bijna aangereden wordt is het standaard een allochtoon, als ik iemand totaal debiel zie parkeren of rijden (en dan heb ik het niet eens over hard rijden of wat dan ook) is het standaard een allochtoon, vaak ook met hoofddoekje. Dit is geen racisme, dit is gewoon puur op basis van wat ik om me heen zie. Ik zou hier graag statistieken van willen zien binnen de hoeveelheid doden. Hoeveel km per jaar reden de doden, waren het immigranten, toeristen of echte Nederlanders en hoelang hadden ze al hun rijbewijs en hebben ze hun rijbewijs in Nederland behaald of in het buitenland?
Ah kijk: library.cqpress.com/cqresearcher/file....
Dat is natuurlijk hartstikke toeval, maar beaamd wel wat ik om me heen zie.

Sjaak_Balboni 21-06-18 | 12:20

Ja, want al die hoofddoekjes die je ziet rijden zijn net vorig jaar allemaal uit Syrië en Irak Nederland binnengekomen...

Maar ik geef je wel gelijk voor de rest: allochtonen zijn de brutaalste en meest hufterige rijders van allemaal. Dit gaat vooral op voor wat betreft je auto ergens foutparkeren omdat je te beroerd bent om een stukje te lopen.

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 12:44

Niet alleen brutaal en hufterig, maar ook totaal verbouwereerd naar je kijken als je oversteekt bij een zebrapad of gewoon voorrang neemt wanneer zij haaientanden hebben. Zo van; "je ziet toch dat ik aan kom rijden?" Ja, je ziet toch ook dat ik aan kom rijden en voorrang heb? Nee, dat zien ze schijnbaar niet en snappen ze niet, dat ik denk van, hoe kun jij nou ooit je theorie behaald hebben? Laat staan je rijbewijs?! Rustig een kilometer lang op een fietspad lopen terwijl de stoep ernaast is, of andersom, op de stoep fietsen met een fietspad ernaast. Of gewoon midden op straat stilstaan en kletsen met elkaar, niet eens brutaal of wat dan ook, ze snappen er gewoon helemaal niets van. Gewoon blind oversteken midden op straat, ik hoor toch niets? En die fietser die kan heus wel remmen.
En hoe reageert Amsterdam hier dan op? Nou gewoon echt bij de meest simpele kruisingen ergens bij een piepklein zijstraatje een stoplicht plaatsen midden op de grote weg waardoor er overal files staat op allerlei straten waar veel verkeer loopt.

The Ugly 21-06-18 | 13:01

Sorry maar als ik iemand debiel zie rijden is het helaas meestal een bejaarde, of iemand aan de telefoon. Verder als je eerlijk bent zie je 10x iemand geen richting aangeven en als het 1x een allochtoon is denk je: zie je wel.

Fiets 21-06-18 | 14:09

Yep. Zoek eens op cognitieve dissonantie.

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 17:06

Nou, ik zou zeggen, fiets zelf maar rond in Amsterdam, kijk maar hoeveel Nederlanders er om je heen rijden en hoeveel "Nederlanders" er om je heen rijden en zodra je bijna aangereden wordt, kijk dan maar eens wat er achter het stuur zit.

cameraweg-nu 21-06-18 | 12:18 | 3

Dat over die appende bestuurders is 100% waar. Laatst op de A73 ter hoogte van Nijmegen tot en met Cuijk voor de gein eens geteld hoeveel er aan het bellen of aan het appen waren. Ik kwam op dat korte stuk al over de 200 uit. Die mensen slingeren over de weg heen en vervolgens knalt zo'n bellende lul zijn auto zo naar de linkerbaan zonder te kijken, terwijl je links rijdt. Als je een keer per ongeluk 10km te hard rijdt, heb je meteen zo'n lullige boete op de deurmat liggen, maar dat soort volk wordt veel te weinig aangepakt. Het wordt eens tijd dat onze overheid kapt met van die dure lulletjesbekeuringen voor kleine vergrijpen en eens eindelijk gaat handhaven op het gebruik van smartphones achter het stuur. Maar daar gaat het in Nederland altijd mis: handhaving! Dat is exact hetzelfde met fietsers. Overal dienen verkeerssituaties aangepast te worden, omdat er doden of gewonden vallen, maar gigantisch vaak ligt het er gewoon aan dat een fietser op zijn telefoon aan het spelen is of geen verlichting voert. Mensen, kap eens naar de verantwoordelijkheid bij de verkeerssituatie te zoeken en begin eens bij jezelf.

Pierre Tombal 21-06-18 | 13:38

Grappig. Ik zie juist zelden iemand appen in de auto. Hoogstens dat ze het ding aan hun oor hebben. Bij (bak)fietsers daarentegen is het zo ongeveer een op de drie. Maar eh, Nijmegen zei je hè? Misschien is die rare vergroeiing met dat apparaat wel gelinkt aan een bepaalde politieke keuze.

cameraweg-nu 21-06-18 | 15:50

@Pierre Tombal: Gelukkig hoef ik me niet met dat volk te associëren, want ik woon in de provincie daaronder op het platteland.

voldemort 21-06-18 | 21:20

Ik zie ze toch erg vaak naar beneden kijken als ze raar rijgedrag vertonen.

Secop 21-06-18 | 13:24

Fijn dat de redactie ook Israël op de kaart zet. Maar vermeld dan ook even het aantal doden.

Hawkward 21-06-18 | 13:49 | 1

Goochelen met cijfers ... Het verkeersnet is veel dichter in Nederland dan waar dan ook in Europa.
Het lijkt mij dat je ook het aantal slachtoffers per km wegennet dient uit te rekenen.

Fiets 21-06-18 | 14:11

Maar de afstanden zijn kleiner, dus misschien aantal doden per miljoen gereden kilometers per land? (ja in NL heb je dan meer kruisingen per miljoen km maar dat zegt ook wat over de veiligheid)

Captain_Dipshit 21-06-18 | 16:01

tellen de bestelbus en vrachtwagen ongelukjes van onze vreedzame mohamedanen ook mee

sociaal_econoom 22-06-18 | 02:40

Het aantal doden en zwaar gewonden is dit jaar aan het toenemen in Nederland.
Dit is begrijpelijk - we hebben meer vrachtverkeer uit Oost-Europa en door de instroom van vluchtelingen (asielzoekers) en arbeidsmigranten krijgen we niet alleen steeds meer inwoners maar ook steeds meer auto's op de weg. In de komende jaren zal het nog drukker worden op de weg.

Sobrii-estote 22-06-18 | 07:56

Sinds 1973 mogen we in Nederland nog maar 100 km/h rijden, later is dat op een aantal wegen verhoogd naar 120/130 km/h. Sinds 1973 is het wegennet grotendeels verbreed en verbeterd. Sinds 1973 heeft de techniek van de auto een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, met name op het vlak van de veiligheid. En wat doen wij sukkels anno 2018? Op een 5 of 6 baans-weg gedwongen met 98 km/h op een trajectcontrole-weg doorsukkelen... en wat doen wij sukkels dan? Appen, bellen, rommelen met andere zaken in de auto en vooral niet gefocused op de weg. De oplossing? 150 km/h invoeren op alle snelwegen! Je zult zien dat geen mens het meer in zijn hoofd haalt te appen of te bellen, en voor 100% geconcentreerd weer gaat autorijden, met als gevolg minder verkeersdoden. In mijn beleving is 70% van de extra doden te wijten aan appende/bellende weggebruikers, zowel op de snelweg als in de stad. Ik zit al 25 jaar dagelijks op de weg, en zie de laatste jaren een ongelofelijke toename aan bijna-ongelukken door al die idioten die niet van hun telefoon kunnen afblijven.

Reageer