Autobahn

Waterstof toch niet dood: Audi en Hyundai ontwikkelen samen

Met de razende opkomst van de batterij-elektrische auto is zo'n beetje iedereen de brandstofcel vergeten. Gelukkig is de mooie techniek nog niet helemaal bij het grofvuil gezet: Hyundai en Audi willen samenwerken aan de brandstofcelauto.

Jarenlang was de brandstofcel het toverapparaat dat de toekomst van automobiliteit zou gaan bepalen. Als de olie ergens in 2050 opraakte, en diesel- en benzinemotoren uitgefaseerd zouden worden, dan moest er een brandstofcel voor in de plaats komen. Tot die tijd was de toekomst voorbestemd voor diesels en meer of minder hybride auto's

Elon Musk besloot echter anders: batterijen, dat was de weg voorwaarts. En omdat er vrij weinig nieuwe infrastructuur voor nodig was ging dat vrij snel en vergat vrijwel iedereen de briljantie van de brandstofcel. Alleen Toyota verkoopt nu een auto met het technische hoogstandje erin.

Hyundai und Audi

Gelukkig lijkt er nu toch een push te komen voor waterstofauto's. Audi en Hyundai kondigen vandaag aan dat ze gaan samenwerken op het gebied van brandstofceltech. De Duitsers en de Koreanen (die een groot onderzoekscentrum in Duitsland hebben) gaan patenten met elkaar delen zodat ze sneller kunnen ontwikkelen. Het idee erachter is uiteraard dat dat tot lagere kosten zal leiden. Vervolgens wil Audi al binnen de komende zes jaar met een waterstofauto komen.

Audi, dat het nieuws naar buiten bracht, wil een sportieve SUV uitrusten met de brandstofcel. Ze hebben al verschillende proefmodellen geproduceerd in de twintig jaar dat ze aan de ontwikkeling van de waterstofcel werken. Ongetwijfeld heeft Hyundai ook plannen voor auto's, maar die hebben vandaag nog niets van zich laten horen.

Het is alleen te hopen dat er binnenkort ook werk gemaakt wordt van het bouwen van waterstofstations. We hebben inmiddels genoeg steeds verder verstoffende laadstations, maar er zijn nog maar drie plaatsen in Nederland waar je je waterstoftanks kunt bijvullen.

Reacties

Johnny66 20-06-18 | 19:41 | 3

Grof vuil ? Te weinigen kennen de ontwikkelingen . Waterstof is uiteindelijk , zeker voor de lange afstanden de oplossing .

SanderVreibik 20-06-18 | 23:34

Waterstof (of misschien tzt nog wel een ander element) is inderdaad de toekomst; en is per saldo vele malen schoner en intelligenter dan dat gepruts met die accu's.

Gerard 21-06-18 | 11:45

Misschien eens inlezen hoe men de waterstof maakt. Het is zeker NIET schoon. Steam reforming is het goedkoopst, maar daar komt zeer veel CO2 bij vrij. Electrolyse heeft een zeer laag rendement. Dus veel enrgie weggooien en de waterstof is nog veel duurder (is ook met steam reforming al veel duurder dan benzine).

cameraweg-nu 21-06-18 | 12:21

@Gerard: Dat element over die inefficiëntie kennen we onderhand wel. Heel wat jaar geleden waren accu's ook een stuk efficiënter. Ook de techniek op het gebied van waterstofproductie maakt natuurlijk stappen.

zimmerschwanz 20-06-18 | 19:57 | 1

Zorg eerst maar eens dat je het waterstofnetwerk snel opbouwt. De geplande 20 voor 2020 zijn gewoon te weinig. Anders blijft het een kip-ei probleem. Streef naar maximaal 10 a 15 km vanuit elk punt in NL, dan zit je toch al snel op minimaal 150 stations in NL. En laat de belanghebbende autobouwers er maar aan meebetalen (net als de overheid die dit zo graag stimuleert).

CamaroHans 20-06-18 | 22:18

Autobouwers hoeven er niet aan mee te betalen, dat ben je uiteindelijk toch zelf. De investeringen komen vanzelf van de grote oliemaatschappijen.

Cen Bramer 20-06-18 | 20:19

"Met de razende opkomst van de batterij-elektrische auto is zo'n beetje iedereen de brandstofcel vergeten. "

Natuurlijk niet! De industrie is al bezig met R&D voor de lange termijn, maar geeft het volk wat het nu wenst: een plugin hybride om belasting mee te omzeilen.

Bij waterstof blijft de aandrijflijn identiek, maar de energieopslag/-winning komt niet meer van het opladen, maar van een onboard generator.

Uiteraard zetten de oliemaatschappijen ook in op deze techniek, want het vullen van een tank is hun core-business. Of dat nou met olie, of waterstof is. Ze hebben de infrastructuur daarmee ook al.

groenrechts 20-06-18 | 21:53 | 2

Volgens mij is het verhaal niet helemaal juist.
Hyundai heeft de iX35 fuel cell op de markt. Ik heb er zelfs al eens achter gereden op de openbare weg. Rare gewaarwording als je voorruit de hele tijd nat wordt zonder dat t regent. Ik denk eerder dat Audi met Hyundai wil samen werken omdat Hyundai verder is.

Menno1867 20-06-18 | 23:40

Dat dacht ik dus ook! Bovendien heeft Hyundai een tijdje terug al de Nexo aangekondigd, herinner ik me. Beetje slechte journalistiek, want googlen op Hyundai + waterstof levert al snel de Nexo op...

Gerard 21-06-18 | 11:42

Wow, komt er echt zoveel waterdamp uit ?
Niet ongevaarlijk, zeker in de winter. Maar er zijn nog 50 reden te verzinnen om geen waterstof auto's te willen.

Tapioca pudding 20-06-18 | 22:50 | 3

Als we straks allemaal aan de batterij hangen komt de kwikmillieu belasting. Daarna gaan we over op waterstof. Wat mij betreft zo snel mogelijk.

Harry Turtle 20-06-18 | 23:00

Want daar komt geen belasting op?

Gerard 21-06-18 | 11:41

Kwik ?? Er zit geen kwik in Li-Ion accu's.
En als je lagere belastingen & brandstofkosten wilt, dan wil je zeker GEEN waterstof auto.

cameraweg-nu 21-06-18 | 12:23

@Gerard: En hoeveel andere zeldzame metalen hebben we nodig om accu's te produceren? Hoe slecht is het delven van al die materialen wel niet voor het milieu?

rifraf 21-06-18 | 01:14 | 1

As we speak wordt er een groot waterstof winstation gebouwd in de Noordzee. Windmolens en zoutwater genoeg.

Gerard 21-06-18 | 11:39

Voor dergelijke energie opslag kan het (ondanks het lage rendement) soms interessant zijn. Voor personen auto's absoluut niet, en naar het zich laat aanzien voor vrachtwagens ook niet.

2voor12 21-06-18 | 08:18 | 1

Daarom de rit met de gewone brandstof even uitzitten en overstappen op waterstof. Elektrisch is leuk voor de stadsauto en het imago van Musk maar verder onbruikbaar.

Bytemaster 21-06-18 | 08:33

Een waterstofauto is ook elektrisch, Het verschil zit hem in de opslag van de energie.

Johnny66 21-06-18 | 09:09 | 1

Duitsland zet al groot in op waterstof , de infrastructuur . Le Mans en andere raceklasses worden (ook) waterstof . De marketing moet de massa nog doen geloven in EV''s . Daarom die relatieve stilte .

Gerard 21-06-18 | 11:37

Sorry, maar de grote marketing bedragen zitten in de waterstof lobby, niet in de EV lobby.

Viper62 21-06-18 | 09:11

Probleem met waterstof zit hem voornamelijk in de infrastructuur. Gecompresseerd heb je erg hoge drukken nodig voor een beetje energiedichtheid (leuk 500 bar om je oren als je een verkeerd plugje losdraaid) of vloeibaar gemaakt bij -253 celcius, wat an sich weer enorm veel koude energie kost.

Diotima 21-06-18 | 10:43

Ik weet het zo net nog niet met waterstof. Het kost een hoop elektriciteit om dat te produceren. Het lijkt me daarom vooral een dingetje waar energiebedrijven en oliemaatschappijen in geïnteresseerd zijn, zonder dat het ook echt de mensheid van nut is.

Gerard 21-06-18 | 11:36

Waterstof voor personenauto's is voorbij. Het is NIET schoon (lees over Steam reforming), laag rendement, veel te duur en potentieel zeer gevaarlijk. De bestaande infrastructuur van tankstations is totaal onbuikbaar voor waterstof.
Mocht je toch voorstander zijn van waterstof voor eprsonen auto's, wil je dan ook even doneren aan het armlastige Shell, Exxon, Toyota zodat mijn belastingcenten niet voor al die tankstations van Euro 2M per stuk niet hoeven te betalen want die willen het wel pushen, maar nergens voor betalen. (Om nog maar te zwijgen over de onderhoudskosten van dergelijke hightech pompen en leidingen.)

maaktgeenbaIout 21-06-18 | 11:39

Ze willen van waterstof de nieuwe benzine/diesel maken, maar in werkelijkheid zal ieder weldenkend mens met verstand van zaken begrijpen dat elektrisch rijden ten alle tijden goedkoper is, zowel qua systeem als qua brandstof.
Sterker nog, waterstof wordt uit elektra gehaald en vervolgens weer terug naar elektra vervormd en in een accu gestopt. Als je dus meteen een accu groot genoeg had om mee rond te rijden zo ver je wilt hoef je die hele omvorming niet te doen en bespaar je al 80% van de energie nog voordat je een meter gereden hebt.

Per kilowatt zal waterstof sowieso 3 maal zo duur zijn dan elektriciteit, een bereik van 1000km is technologisch nu al mogelijk met normaal rijgedrag, met andere woorden, je zou wel gek zijn als je een waterstofauto koopt.
Alleen de vliegtuigwereld en de vrachtschipwereld hebben nog een kans, totdat de accu's zo goed worden dat ook die wel gek zouden zijn als ze op waterstof zouden werken, sommige ferry's varen al op accu's.

Reageer