Autobahn

Gratis rijden. Spanje schaft tol op veel wegen af

Hang de sleurhut aan je trekhaak en pak de piepers in: Spanje is ineens goedkoper geworden. De nieuwe socialistiche regering heeft besloten dat tol heffen elitair is en schaft daarom binnenkort sommige tolwegen af.

Spanje is een bijzonder land met schitterend geasfalteerde tolwegen. Vreemd genoeg ligt er vaak ook een perfect geplaveid alternatief naast. Waarom zou je betalen om een weg te gebruiken als je er gratis naast kunt rijden? Dat vond de nieuwe minister van ontwikkeling in Spanje ook. In een van zijn eerste handelingen als ambtsdrager zette hij een streep door de vernieuwing van de tolcontracten. 

Als eerste zal een weg in de buurt van Baskenland gratis worden: de bijna honderd kilometer tussen Burgos en Armiñon kosten vanaf 1 december niks meer. Voor ons Noorderlingen is dat niet de meest relevante weg, aangezien hij midden in het land ligt. Op 31 december 2019 wordt het voor de Marokkogangers interessant: dan verdwijnt de tol tussen Tarragona en Alicante. Verderop gaat ook de tol tussen Sevilla en Cádiz door de gehaktmolen.

AP-7

De weg van de Franse grens naar Barcelona wordt in de loop van 2021 gratis berijdbaar. Op hetzelfde moment kun je vanuit Tarragona zonder te betalen naar Zaragoza gassen.

Voor arme Spanjaarden zal het ongetwijfeld goed nieuws zijn. De rijkeren zullen enerzijds blij zijn, maar aan de andere kant balen dat ze straks hun lege luxe-weg moeten delen met het gepeupel. Wij vragen ons vooral af hoe de wegen erbij zullen liggen als de overheid straks geen geld meer vangt om de wegen te onderhouden, maar wel moet betalen voor die werkzaamheden. Volgens berekening is de Spaanse staat straks jaarlijks €450 miljoen kwijt door de maatregelen. In Nederland wil D66 juist elitaire tolwegen en gelduitdelerij invoeren.

Reacties

FW Ta-183 Huckebein 20-06-18 | 16:18

En als Spanje dan weer geld tekort komt en dus EU-subsidies nodig heeft staan NL'se politici al klaar om NL's belastinggeld te doneren.

glaaf 20-06-18 | 17:05

Zo'n positief stukje tekst alsnog vergallen met de vermelding D66, Jammer.

kapotte_stofzuiger 20-06-18 | 17:15

Tol en verder geen autobelastingen, ideaal.

gato 20-06-18 | 17:53

Ik woon daar en die wegen liggen vlak naast elkaar. De ene weg wordt gebruikt door vrachtwagens, want is gratis, dus ik ben blij als de vrachtwagen nu de AP7 nemen, Er zijn veel ongelukken gebeurd en de baas van de AP is failliet, dus heeft de regering de weg overgenomen. Ik ben dus blij dat het verkeer nu verdeeld wordt en we eindelijk van die vrachtwagens verlost zijn.

gato 20-06-18 | 17:55 | 1

Er is wel autobelasting, niet veel, maar je moet wel betalen.

Pedronegro 20-06-18 | 19:29

Is een gemeentebelasting

loze stijl 20-06-18 | 17:59

Helaas moet je nog steeds door Frankrijk om in Spanje te geraken en aangezien dit een serieuze hap uit je (vakantie) budget neemt wordt het er verhoudingsgewijs niet echt veel goedkoper van.
Zelf loste ik dat altijd op door ook in Frankrijk stug de route national te nemen. In de tijd dat ik nog een caravan had en toch steevast de volle maand september in Spanje verbleef kon ik me die max 2 extra reisdagen wel veroorloven.

gato 20-06-18 | 20:50 | 1

Is geen gemeentebelasting.

Sr. Gerard 22-06-18 | 12:26

Zeker wel.

cameraweg-nu 21-06-18 | 11:02 | 1

Dat heeft ook te maken met de compleet achterlijke manier waarop die tolwegen liggen. De tolvrije snelweg ligt in Spanje vaak pal naast de topweg. Natuurlijk kiest iedereen dan de tolweg. In dat geval is het nut van concessiehouders gewoon nul. In Frankrijk doet men dat dan een stuk slimmer. Het is daar tolweg of gigantisch traag op de bestemming aankomen.

cameraweg-nu 21-06-18 | 11:02

Topweg moet tolweg zijn.

Sr. Gerard 22-06-18 | 13:08

De tolwegen in Spanje werden aangelegd met de belofte dat als via de tolpoortjes de investering was geamortiseerd, dat dan de weg tolvrij zou worden. Dat is decennia lang uitgesteld en al die tijd werden de gebruikers verder uitgemolken.

Reageer