Autobahn

Volkswagen betaalt Duitse staat €1 miljard om sjoemeldiesels

Een eeuwigheid nadat Volkswagen in de VS vanwege dieselgate leegbloedde, komt het ook in Duitsland over de brug. Het bedrijf betaalt een boete ter hoogte van een miljard euro aan de Duitse staat.

Volkswagen maakte de deal zelf bekend middels een persbericht. Door zonder te moeilijk te doen met de megasom over de brug te komen hopen de Duitsers de boel in Europa enigszins te sussen. In tal van lidstaten lopen nog procedures tegen de autofabrikant, en het is makkelijker om in één keer bij een overheid over de brug te komen dan allemaal kleine oorlogjes uit te vechten.

Of de klanten met onverkoopbare sjoemeldiesels hier even blij mee zijn is de vraag: waar de Duitse staat een miljard kan bijschrijven hebben zij nog steeds niks. Volkswagen verklaart het volgende over de boete:

Following thorough examination, Volkswagen AG accepted the fine and it will not lodge an appeal against it. Volkswagen AG, by doing so, admits its responsibility for the diesel crisis and considers this as a further major step towards the latter being overcome. As a result of the administrative order imposing the fine, the active regulatory offence proceedings conducted against Volkswagen will be finally terminated. Volkswagen assumes that such termination of the proceedings will also have significant positive effects on further active administrative proceedings in Europe against the Volkswagen AG and its subsidiaries.

Het is dus zowel een boete als een schikking, alle lopende zaken van staatswege in Duitsland komen ermee te vervallen. Voor VW is het op het grote geheel geen enorme som overigens, in de omvangrijke markten VS en Canada kostte dieselgate het bedrijf al zeker 20 miljard euro aan schikkingen, boetes, coulanceregelingen, en gederfde inkomsten. Gelukkig kunnen ze het lijden, de automaker is ondanks de knauw financieel nog zeer gezond. In 2017 werden er niet veel minder producten om verkocht, en cashcows als Porsche (en in mindere mate Audi) brachten weer vele miljarden in het laatje.

Reacties

H. Drievuldigheid 14-06-18 | 08:40 | 1

Nu is de deelstaat Niedersachsen een van de grootste aandeelhouders van VW, in zoverre is het vestzak-broekzak dunkt mij.

Bytemaster 14-06-18 | 08:48

Is het aandeel VW door deze betaling dan zoveel gezakt?

Johnny66 14-06-18 | 09:04

.. en laat klanten in de kou staan met hun nu waardeloze diesels . Alsmede met TSI motoren met hun uitgerekte distributiekettingen (foutje van leverancier..) welke al jaren eenissue is . Autobild roept mensen op eens aan een ander merk re denken...... Kom eens uit je comfortzone , als massadier !

pedro300 14-06-18 | 09:30 | 3

die boete gaat VW wel weer doorberekenen ,wat wel zou werken is de verantwoordelijken ,alles afpakken en in de harz regeling douwen.

Bytemaster 14-06-18 | 09:34

Voor de consumentenmarkt hebben ze dan wel nog een probleem dat de auto's al erg overpriced zijn. Dus veel duurder maken gaat ze ook nekken.

Johnny66 14-06-18 | 10:07

als je nr. 1 qua verkoop bent ben je niet overpriced . Zo ja ,dan is de consument de schuldige.

Bytemaster 14-06-18 | 10:57

@ Johnny66 14-06-18 | 10:07
Natuurlijk kun je overpriced zijn als je de nummer 1 in verkopen bent. Apple is ook zo'n voorbeeld. De drang om het product te kopen is dan gebaseerd op irreële eigenschappen. En natuurlijk doet de consument dat zelf.

Johnny66 14-06-18 | 11:43 | 3

Vraag en aanbod , dus niet overpriced. Voor jouw wellicht omdat de pecunias ontbreken maar dat is niet relevant . Klant bepaald uiteindelijk de prijs , d.h. marketing .

Bytemaster 14-06-18 | 12:13

Nee hoor, rijd voor minder geld een nieuwe, luxere en betere auto dan een VW. Daarom vind ik het overpriced. Dat heeft niet alleen met vraag en aanbod te maken maar ook met wat je krijgt voor het geld.

Streamertje 14-06-18 | 15:22

Maar hij levert bij verkoop dan ook weer veel meer op...

N3uk33nd 14-06-18 | 17:46

@Bytemaster
Nou, houd ons niet langer in spanning, wat heb je gekocht ?

SanderVreibik 14-06-18 | 22:55

VAG zou ook een boete moeten betalen wegens het leveren vam saaie, inspiratieloze hokken die nog lelijk zijn ook . Bovendien is ook degelijkheid en afwerking veelal ondermaats. Troep is het.
Gelukkig rijd ik in een bijna -klassieke Zweed.

Reageer