Autobahn

Post-it maker 3M zet klacht tegen F1 door

Aan het einde van het vorige F1-seizoen werd het oude vertrouwde logo vervangen door een moderne variant. Los van wat je ervan vindt: hij lijkt wel heel erg op dat van de Futuro-lijn van megabedrijf 3M. Zij dienen nu een klacht in. 

3M had begin 2017 een pan-Europees handelsmerk op de therapeutische Futuro-lijn aangevraagd. Aan het einde van dat jaar kwam F1 met zijn nieuwe logo op de proppen, iets dat bij 3M niet onopgemerkt voorbij ging. In januari gaven ze aan zich te beraden op de situatie, en eind mei werd een daadwerkelijke klacht geformuleerd bij het EUIPO, de organisatie die het intellectuele eigendom regelt. We zouden het graag even checken, ware het niet dat de website van de organisatie harder zuigt dan een klasse 5 tornado en alleen maar time outs geeft.

Het vorige logo, dat 23 jaar dienst deed, en de kijker heel slim op verschillende manieren 'F1' deed lezen kan misschien wel weer uit de mottenballen. Tenzij de partijen tot een schikking komen, maar terugdeinzen zal 3M zeker niet doen. Het bedrijf is dan ook vele malen groter dan Liberty Media / de FOM. Vorig jaar draaide 3M een winst van $7,5 miljard, op de beurs is het $123 miljard waard.

Volgens de Telegraph duurt het doorgaans zo'n 4 maanden tot de EUIPO met een uitspraak komt, dus eind september weten we hopelijk meer. We gokken dat reclamebureau Wieden & Kennedy, dat het nieuwste F1-logo maakte, niet weer in de arm wordt genomen als het tot een herstyling komt.

Social

De vorige twee F1-logo's

Reacties

Johnny66 13-06-18 | 11:23

Reclame kost geld , deze actie ook . Een keuze.

Doctor Honoris Causa 13-06-18 | 11:51

Zou het niet te schikken zijn met een sponsordeal voor 0 dollar?

Tsux 13-06-18 | 11:54

Ik vind het F1 logo ook echt spuuglelijk overigens. Onvoorstelbaar dat dit het resultaat is van "professionals" die hier weken, zo niet maanden, mee bezig zijn geweest. Wat mij betreft mogen ze dat huidige logo schrappen.

Dima Beeline 13-06-18 | 12:48

Niet dus, een jojo keek naar het Futuro logo en liet zijn stagiair dat wat aanpassingen aan maken. Voor de rest van het geld dat ze aan de deal hebben overgehouden zijn ze wekenlang gaan feesten in Ibiza.

politiekgemotiveerd 13-06-18 | 11:59

gaan ze niet winnen kost ze dus hoe dan ook miljoenen(nieuw logo of schikking)

The Ugly 13-06-18 | 12:08

Het lijkt op elkaar, alleen het gaat om twee totaal verschillende producten. Daar zal het om gaan in de procedure / onderhandelingen. F1 zal zeggen: wat is het probleem? Dat mensen denken dat 3M ook autoraces organiseert? Waarschijnlijk sluiten ze met elkaar een overeenkomst dat F1 geen producten op de markt gaan brengen die op Futuro producten lijken etc.

Dima Beeline 13-06-18 | 12:50

Wellicht als je een naam gebruikt. Op een logo zit gewoon auteursrecht en dan maakt het geen fluit uit of het boven je cafe in Harlingen hangt of op een productlijn met 1 miljard omzet in het jaar..

Con 13-06-18 | 13:05

Dit gaat niet om auteursrecht maar om merkimage. Aangezien 3M nogal in de olie en aanverwante artikelen zit is het niet onlogisch om een associatie tussen het product en de F1 te maken. We moeten zien maar voor zover ik weet kan je niet zomaar een productlogo pakken en wat modderen en er mee weg komen. Blijkbaar hebben ze bij het reclamebureau hun werk niet goed gedaan want bij het EUIPO kan je een vergelijkings ondezoek aanvragen wat een flinke duit kost maar dan weet je iig wel of de boel niet direct gereject wordt.

Reageer