Autobahn

De NXT 360 is de Hummer 2.0

De originele Hummer lijkt een tank op wielen, maar is eigenlijk gewoon een kogelmagneet die niet tegen een stootje kan. Tijd voor iets nieuws dus. Zie hier zijn opvolger: de zwaar gepantserde NXT 360.

De HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), of beter gezegd 'Humvee' doet inmiddels alweer 34 jaar zijn werk voor onder andere het Amerikaanse leger. En hoewel het ding er bruut uitziet, bleek hij voor heel veel situaties niet geschikt te zijn. Daar gaan we verder niet op in want zijn opvolger staat immers in de startblokken. Hummerfabrikant AM General toonde de nieuwe NXT 360 tijdens de Eurosatory beurs voor militaire producten in Parijs.

De nieuwe creatie ondervangt alle slechte punten van het origineel. Zo kan dit monster wel goed off-road rijden dankzij grotere velgen, dikkere banden en grotere bodemvrijheid. De bandjes oppompen en leeg laten lopen gaat ook sneller door een dikkere compressor. Hierdoor gaat switchen van asfalt naar zand veel sneller, en dat is toch fijn als je onder vuur van terroristen ligt.

Veiligheid boven alles

Over vijandelijk vuur gesproken, de NXT kan wel tegen een paar kogels. Waar de originele Humvee nog deuren van aluminiumfolie had, heeft de nieuwe versie B7-level protection. Dat wil zegen dat hij een kogel uit een AK-47 kan terugkoppen. Maar daar stopt het niet: het militaire voertuig rijdt lachend over anti-tankmijnen en ontploffende handgranaten. De inzittenden zullen er ongetwijfeld iets van voelen, maar kunnen zonder echte problemen hun weg vervolgen. Oh, en hij heeft ABS en stability control want met zo'n gevaarte de weg af glibberen is niet de bedoeling.

Overigens is er een reden dat AM General zijn autootje toont op de beurs in Parijs. De vervanger voor de Humvee is nog niet echt de vervanger voor de Humvee. De Amerikaanse overheid heeft net miljarden uitgegeven om een groot gedeelte van hun oude HMMWV's te vervangen voor de Oshkosh L-ATV. Het miljardencontract binnenslepen van de aan Hummers verslaafde strijdkrachten was dus wat lastiger dan verwacht. En wat doe je dan als Amerikaan? Juist, dan ga je kijken of je je dure en commercieel onverkoopbare product aan krijgsheren en drugsdealers kan slijten. Of misschien wil Schwarzenegger er wel eentje...

Oshkosh L-ATV

Reacties

Lt-Kol Kilgore 13-06-18 | 16:19

Het ding heeft geen V shaped onderkant, dus kan hij geen explosies die onderaan gericht zijn aan en is daarbij dus hopeloos verouderd en onbruikbaar. Je koopt beter een lada niva, of unimog die zijn veel goedkoper, betrouwbaarder, servicable in the field, en je kan er ook een pantserplaat op lassen of .50 op monteren.

Abject 13-06-18 | 16:19

Weer een blokkendoos, geen ene vorm van blast deflection. Doe maar niet. Zonde van je manschappen.
www.sciencedirect.com/science/article...

loze stijl 13-06-18 | 18:51 | 2

Lijkt me fantastisch om deze in burgeruitvoering te kunnen betalen en op NL kenteken te krijgen.
Niet omdat het moet maar omdat het kan.
Ik kan het helaas niet betalen, ik heb ook niet de indruk dat het zo geweldig goed rijdt maar hellllll..... Hiermee de milieuzones terroriseren is gewoon de ultieme middelvinger.

L. Vis 13-06-18 | 21:51

Inderdaad. In mat zwart laten spuiten, wat extra lawaaimakers op de uitlaat schroeven en door de GL-/milieuzones blazen. Heeeerlijk!

Diotima 14-06-18 | 11:12

Dit is vooral een middelvinger naar jezelf. Je maakt het jezelf moeilijk in de hoop dat een ander het nog kutter vindt. Lekker leven heb je dan. Er zit meer vreugde bij de gemiddelde GroenLinkser.

Reageer