Autobahn

Hoera: vijfliter V8 goedkoper dankzij WLTP

Dat de BPM alle leuke auto's in Nederland de nek omdraait wist u al, maar waar u verwachtte dat de nieuwe WLTP-cyclus alle auto's nog duurder maakt, zit u keihard fout. Vooral sportwagens met grote motorblokken worden goedkoper.

De uitstoot van auto's werd gemeten met de NEDC-cyclus, tot men erachter kwam dat deze helemaal niet in lijn lag met het normale dagelijkse gebruik van auto's (wij trekken niet extreem langzaam op met vooraf opgewarmde motoren). Om dat aan te pakken (en nog meer aan de BPM te verdienen) wordt er vanaf september met de WLTP-cyclus gewerkt. Een manier van meten die het dagelijkse gebruik veel beter benadert en dat heeft onverwachte voordelen voor mensen die graag met een V8 willen rijden. Deze motoren blijken milieuvriendelijker door de nieuwe test en dat maakt ze goedkoper in de BPM.

We nemen de nieuwe Ford Mustang GT V8 als voorbeeld. Volgens de NEDC-methode ramt deze ongeveer 275 gram CO2 per kilometer de lucht in. Na een test op de WLTP-methode daalt dat ineens naar 265 gram. Het lijkt een klein verschil, maar het scheelt al snel duizenden euro's aan BPM. We rekenden het voor u uit aan de hand van de methode die de belastingdienst voorschrijft. Bij een uitstoot van 275 gram CO2 komen we uit op, schrik niet, €64.347 dat aan BPM afgedragen dient te worden. We verlagen de uitstoot met 10 gram en komen vervolgens uit op een iets schappelijkere €59.767. een verschil van €4.580 dat u in uw zak steekt door eventjes te wachten met de aanschaf van uw dikke V8. 

Zware motoren hebben voordeel

Onderzoeksbureau Autovista Group, dat deze tests uitvoerde, laat weten dat de WLTP-cyclus vooral in het voordeel van de grotere motoren werkt. Dit komt doordat de nieuwe test meer inspanning vraagt van de motor. Kleinere brommertjes moeten nu veel harder werken om de doen wat er van ze gevraagd wordt. Hierdoor stoten deze dus ook relatief veel meer uit. Een grotere motor doorloopt de test makkelijker, met positievere gevolgen.

De onderzoekers moesten dan ook hun eerdere bevindingen omlaag bijstellen. Vanaf de invoering van de WLTP zullen de uitstootcijfers niet met gemiddeld 25%, maar met 'slechts' 22% per auto stijgen tegenover de NEDC-resultaten. 

Reacties

Vogelbeest 12-06-18 | 12:44 | 3

Zodra de Mustang 5.0 V8 net als in de USA $33000,- kost ((€28000,-) zal ik er over denken om volgende keer géén Duitser te nemen.

Kim-Jung-Un 12-06-18 | 13:06

Als je hier Amerikaanse auto's kun kopen voor Amerikaanse prijzen, dan rijdt er bijna niemand meer duits, maar iedereen in de V8!

Amazing Tukker 12-06-18 | 13:14

De goedkoopste Mustang staat in de boeken voor:
2.3 liter 4-cylinder: $25.680 / €21.800
5 liter V8: $35.190 / €29,900
Plus 6,25% Sales Tax
Plus jaarlijks $25 per $1000 inruilwaarde Excise Tax

JiggyNL 12-06-18 | 15:46

Dus die vergeldingstax die ze voor Levi's en Harleys willen invoeren als wraak voor de Amerikaanse staaltax bestaat dus allang. Want in Amerika maken ze geen brommertjes op vier wielen, dus automatisch heul veul BPM op die hokken.

SP-B 12-06-18 | 12:52 | 2

Zou me niets verbazen als de importeurs vervolgens de netto prijs wat ophogen om wat meer over te houden.
Heb al vaak zat gezien in prijslijsten dat duurdere modellen netto iets lager geprijsd werden om incl. BPM en BTW wel boven de goedkopere modellen uit te komen.

Het is dus nog maar de vraag of de consument er dadelijk iets mee opschiet.

arealpatriot 12-06-18 | 14:07

Denk het niet echt, verder nog kunt u uw twijfels of bovenstaand grafiek trekken.
En er nog veel meer factoren zijn die hiervan toepassing zijn.
Een V8 heeft meestal geen turbo, NA zeg maar... en volgens mijn formatie en ervaringen gebruikt een japanner of duitse auto de laatste jaren steeds meer turbo's.
Het gebruik van turbo's resulteert automatisch in meer olieverbruik, misschien niet met weinig kilometers, maar wel vrij snel.
Dit kunt u zelf concluderen aan de "nieuwere"auto's die bijna allemaal een hele dikke roetrand om hun pijp hebben zitten.

JiggyNL 12-06-18 | 15:49

De Japanners zitten nog niet zo hard aan de turbo als de Europeanen. Die doen meer met slimme nokkenassen en verstelbare kleppen enzo. Europese automerken zijn sterk in kleine turbobronnen .

Op zich is die nieuwe testmethode niet verkeerd. Want een 0,99L turbo driecilindertje dat in z'n vijf flink toeren moet maken om 130 km/h te halen is natuurlijk wel even wat anders dan een beetje moderne 2.0 TDI met zes of zeven versnellingen die zowat stationair draait bij die snelheid.

two ball cane 12-06-18 | 14:50 | 3

Noem mij een groenlinks-gekkie maar in Nederland (en eigenlijk nergens) heb je geen zak aan 400+ peekaa. 200 is al overdaad zolang je onder de 2ton kg blijft.
Tuurlijk is het leuk om af en toe een mooie brul te maken, maar als je vervolgens de overige 99% van de kms 2 keer zoveel uitstoot betalen 'we' als wereld wel een erg groot deel van de lol van 1% van de kms.
Doe zo'n mustang GT lekker in de verhuur voor wie af en toe z'n pik van blik wil maken. Kan men de rest van de km's met lage uitstoot rijden.

Mather 12-06-18 | 16:51

Zodra ze de uitstoot van landbouw,industrie en luchtvaart keihard gaan aanpakken en zwaar belasten, beloof ik dat mijn V8 wagens allemaal netjes de katalysator terugkeijgen en het clean air gebeuren. Tot die tijd stoot ik vrolijk mijn 000,00001 procent van de totale vervuiling uit.

two ball cane 12-06-18 | 17:21

@ Mather 12-06-18 | 16:51
Naar anderen wijzen bij een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Stoer.
(verder wel eens dat de uitstoot van landbouw, industrie en luchtvaart keihard aangepakt en zwaar belast dient te worden.). Overigens, waarom zou je een kat verwijderen? Dat is echt de kneuzigste 'upgrade' die je kan doen. Als je aan je wagen wil sleutelen voor meer pk, doe dan iets wat enige vaardigheid vereist. 6 boutjes losdraaien en een stukkie buis ertussen kunnen we allemaal. Verder levert een catremove minimale performance winst en verhoogt het de uitstoot heel veel. Betere spruitstukken maken vaak al veel meer uit. (en voor oude bakken doet de boel een keer uit elkaar-schoonmaken-inelkaar al een boel).

LuckyLuke16 13-06-18 | 10:08

Als je als autoliefhebber een V8 rijdt, maar je werkt wel altijd vanuit thuis en rijdt er misschien maar af en toe in. Dan stoot je nog altijd veel minder uit dan al die mensen in hun Priusjes/ecogolfjes etc die elke dag met z'n allen in de file gaan staan en x km naar hun werk rijden op en neer...
Ik zeg afschaffen die BPM en alleen extra belasting op benzine, veel eerlijker.

jip_86 12-06-18 | 15:53

/groenlinksmodus aan
Dat is natuurlijk niet de bedoeling he. Snel omhoog die bpm.
/groenlinksmodus uit

politiekgemotiveerd 12-06-18 | 16:26

volgende software update voldoen al die 1.0 koffiemolentjes wonderbaarlijk weer aan de normen zodat ze over een x aantal jaar weer heel verbaasd kunnen zijn over 'sjoemelsoftware en dan is het cirkeltje weer rond

Reageer