Autobahn

Sergio Perez geeft Halo schuld van saaie races

Het was weer een fraaie optocht van dure auto's in Canada, afgelopen zondag. Inhalen gebeurde eigenlijk alleen tijdens de pitstops. Sergio Perez wijst naar de gehate Halo als boosdoener voor het weinige inhalen. Ook Lewis Hamilton baalt van de wagens.

Hij ziet er niet alleen stom uit, maar hij verziekt ook het racen. Volgens Force India-rijder Sergio Perez is inhalen moeilijk geworden sinds de komst van de halo. De WC-bril heeft de auto's zodanig veranderd dat het allemaal niet meer werkt.

De Mexicaan beklaagde zich bij Racefans over de slipper op zijn auto. De constructie van de veiligheidsunit is zo zwaar, dat het de auto's net hindert om voorgangers in te kunnen halen: "I don’t know what’s happening. I don’t know if because of the Halo the cars are so heavy now, it’s so difficult to follow. The delta that you need for overtaking is crazy. Unless Pirelli make something dramatic we’re going to have boring races as we’ve been having. I think Halo, it’s a massive thing. But I don’t understand why it’s impossible really to overtake."

Inhalen

De halo en vooral de bevestiging ervan op het chassis heeft de auto's dit jaar flink zwaarder gemaakt. Tel daar de enorme breedte en de grote achtervleugels bij op en we krijgen het probleem waar de Formule 1 nu mee kampt. De races zijn niet om aan te zien. 

Ook Lewis Hamilton beklaagt zich. In een kwalificatie zijn de auto's allemaal briljant. Ze rijden verschrikkelijk snel, maar zodra je er een race mee gaat rijden is het helemaal bagger. Lewis nam op de Canadese TV geen blad voor de mond over de races en het ontwerp van de auto's: "As soon as you get close you know what happens with these crap cars. Awesome on their own but crap in the race."

Het is te hopen dat Ross Brawn en zijn team van regeltjesvernieuwtechnici een goede oplossing vinden voor het probleem. Anders moeten we binnenkort overschakelen op een soort schaatsraces, waarbij alle auto's één voor één over de baan gaan.

Reacties

B*tchmeister 12-06-18 | 11:13 | 1

Hamilton/Mercedes is nooit sterk als ie niet op kop rijdt. Vorige seizoen ook niet, toen er nog geen halo was. Nu wint ie weer eens niet, en dan gaat ie piepen.

Heeft klassementsleider Vettel al geklaagd over het extra gewicht van de halo? Of Ricciardo? Max? Bottas?

WatMoetJeNu 12-06-18 | 11:17

Ach, vorig jaar was het toch allemaal veel spannender? Veel meer inhaal acties, veel wheelbangen en spannende races? Ik zat vorig jaar iedere race op het puntje van mijn stoel.
</sarcasm>

Brandmelder 12-06-18 | 11:31 | 4

Als alle autos zwaarder zijn geworden, waarom zou je dan niet kunnen inhalen?

The Ugly 12-06-18 | 11:46

Inderdaad, bovendien zijn de auto's weer sneller dit jaar. Zal dan wel aan de veranderde luchtstromen moeten liggen. Het was verder inderdaad een oersaaie race. Tyre management, fuel saving, coureurs die voorzichtig met hun motor doen zodat hij langer meegaat... In de hele top 6 na de 1e ronde geen inhaalpoging gezien. NB 'poging'.

Captain_Dipshit 12-06-18 | 11:52

omdat het met een battle cruiser nou eenmaal moeilijker manouvreren is als met een corvette. de halo plus bevestigingen maakt de auto 20kg zwaarder (wat dood gewicht is), dus daardoor trek je langzamer op, moet je eerder remmen, verbuik je meer brandstof etc.

The Ugly 12-06-18 | 12:30

Allemaal leuk en aardig, maar Vettel's pole rondje was dit jaar bijna een seconde sneller dan die van Hamilton vorig jaar zonder Halo. Als dat zou betekenen langzamer optrekken en langer remmen dan zou dat allemaal gecompenseerd moeten worden met meer topsnelheid. Geloof ik niet.

RiKoMaWi 12-06-18 | 13:50

@The Ugly: Niet meer topsnelheid, maar een hogere bochtensnelheid. Die hogere snelheid in de bochten betekent dat de auto meer afhankelijk is van zijn aerodynamica waardoor je in bochten minder dicht achter elkaar kunt rijden en het dus ook lastiger is om in een bocht naar een ander toe te rijden. Dus inhalen kan bijna alleen maar op rechte stukken met DRS in combinatie met een uitremactie.

owikzegmaarwat 12-06-18 | 13:48

ze moeten gewoon net als indycar doen die plexiglas ramen of hoe dat heet wat die lui hebben. Daar wisten ze heus wel vanaf, en toch zeiden ze nee we doen halo.... smh. Ach, wie weet, misschien had zon halo wel uitgemaakt bij Senna.... maarja.... 24 jaar te laat.

Tutabanya 12-06-18 | 14:39

Tanken terug en je hebt direct gewichtsreductie. En meer afwijkende race strategieën. En als ze dan die halo vervangen door een aeroscreen (á la Indy), dan zijn we er.

nednied 12-06-18 | 15:17

Absoluut waar. Sinds 1993 jaarlijks bezoeker van een grand-prix. Een onverwacht laatste tankbeurt (splash & dash) kon een race helemaal overhoop gooien. Of er gebeurde iets spectaculairs in de pitstraat met tanken. Zo heb ik live Christijan Albers in Frankrijk voorbij zien komen met een complete tankinstallatie achter zijn gat.

ilovevolkskrant 12-06-18 | 16:36

Gewoon MotoGP kijken. Die hebben niets te doen met downforce.

Wees_eens_creatief 12-06-18 | 19:12

Het is een optelsom; aërodynamica en banden zorgen voor enerzijds zwaar vuile lucht áchter de auto, terwijl de (zachte) banden zo weinig wear (en dus gripverlies) hebben (20 rondjes hypersoft op Canada!) dat inhalen godsonmogelijk wordt buiten de pitstraat.

Oplossing? Minder aërodynamica en meer wear op de banden waardoor er minder grip ontstaat

Titia Heidekonijn 13-06-18 | 15:40

Tanken terugbrengen. Hoeft helemaal geen risicoaspect te zijn bij wegrijden. Gewoon niet in kunnen schakelen als slang erin zit. Denk dat het zelfs veiliger is, want minder gewicht en minder brandbare stof.

Je krijgt dan meer strategiën.

Reageer