Autobahn

Vettel pakt pole, Verstappen start GP Canada van de DERDE plaats

Max Verstappen was snel in de vrije trainingen, en begint de kwalificatie ook snel. De Ferrari's en Mercedessen zijn weer bloedsnel, maar de Red Bull lijkt het goed bij te houden. Vettel één, Bottas twee en Verstappen op P3.

In Canada weet Max Verstappen af te maken wat in Monaco mislukte: de snelste zijn in alledrie de vrije trainingen. Zo snoert hij vlak voor het begin van de kwalificatie alle critici de mond, zonder een kopstoot uit te delen. Een goed uitgangspunt voor een kwalificatie, maar Mercedes en Ferrari hebben uiteindelijk nog een party mode die ze in de derde sessie kunnen inschakelen. Het wordt een uiterst spannende kwalificatie die eindigt met een mooi opgeschudde top zes en drie verschillende merken in de top drie. Hier de fantastische pole-ronde van Sebastian Vettel. [tekst gaat door onder de video]

Q1: Vettel is het snelst

Al voor hij de pitstraat uitrijdt is het over en uit voor Romain Grosjean: de motor van de Fransman zegt plof en hij rijdt met een enorme witte rookwolk achter zich en stopt meteen de wagen. Het lijkt een probleem met de turbo te zijn. Zijn teamgenoot Kevin Magnussen is de eerste die een tijd noteert in deze kwalificatie 1:14,237. Dat is langzamer dan Sergey Sirotkin gaat in de Williams: dit is duidelijk niet het weekend van Haas.

De eerste serieuze tijd is van Sebastian Vettel, hij rijdt een 1:12,110, maar zijn teamgenoot Kimi Raikkonen is zes honderdsten sneller (1:12,050). De Duitser verbetert zijn tijd vlak daarna alweer een tandje. Dan is het Daniel Ricciardo die een snelle ronde zet, maar hij zet een vierde tijd (1:12,763) achter Ocon.

Vervolgens is Max Verstappen aan de beurt, hij zet de voorlopig snelste tijd in de eerste sector, maar in de daaropvolgende twee sectoren is hij langzamer: de derde tijd (1:12,008) is het gevolg. Valtteri Bottas duikt er echter snel onderdoor.

Het spannendste moment van de sessie komt van Marcus Ericsson die bij het uitkomen van de bocht tegen de wall of champions tikt en daardoor bijna tegen Max Verstappen aanrijdt. Brendon Hartley rijdt zijn Toro Rosso Honda naar een tiende tijd.

De strijd tussen de McLarens lijkt even in het voordeel van Stoffel Vandoorne te worden beslecht, maar zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso achttien duizendsten sneller. Hartley weet zijn tijd nog even verder te verbeteren naar de achtste tijd, terwijl zijn teamgenootje Pierre Gasly niet door mag naar de volgende sessie.

Out: GAS, STR, SIR, ERI, GRO

Social

Q2: Daniel snoept de snelste tijd van Max af

Valtteri Bottas en Sebastian Vettel wisselen stuivertje om de snelste tijd in de eerste minuten van de tweede kwali. Hamilton rijdt verschrikkelijk snel, maar maakt een remfoutje waardoor hij wat tijd verliest. Dan komen de twee Red Bulls op de baan om een snelle tijd te zetten. Ricciardo rijdt voor Verstappen uit en zet een vijfde tijd, maar Max rijdt de snelste tijd in 1:11,472.

Opvallend is weer dat Hartley een snelle tijd heeft gezet, de Hondamotor lijkt echt verbeterd, of de Nieuw-Zeelander is geschrokken van de contacten tussen strategiebaas Helmut Marko en de F2-coureur Lando Norris. De twee Renaults hadden echter nog geen tijd gezet: Sainz en Hulkenberg duwen Brendon over de eliminatiestreep. Er zijn echter nog vijf minuten te gaan, dus iedereen gaat nog een rondje rijden.

Kimi Raikkonen is de eerste topper die naar buiten rijdt voor een tweede poging om een supersnelle tijd te zetten. Charles Leclerc rijdt dan al met zijn Sauber over de baan, maar hij moet zich extreem verbeteren om de laatste tien te halen. Zijn 1:12,661 is een flinke verbetering, maar het is niet genoeg. Heel opvallend: de Mercedessen en de Ferrari's rijden opzichtig langzaam over de baan: ze willen geen snellere tijd zetten zodat ze op de ultrasoftbanden kunnen starten. Op het rechte stuk naar start/finish rijden allerlei auto's langzaam om een plekje te verkrijgen, maar Vettel komt volgas aanbeuken. Hij breekt zijn rondje af in het verkeer.

Dan is daar plotseling Daniel Ricciardo die 38 duizendsten van de tijd van Max Verstappen rijdt (1:11,434), en blijkbaar wel ruimte op de baan vond om hard te rijden. De McLarens halen het niet, zowel Fernando Alonso als Stoffel Vandoorne vallen af.

Out: MAG, HAR, LEC, ALO, VAN

Social

Q3: Top Ten Shoot-Out

De eerste rijder die een tijd gaat zetten in de laatste kwalificatiesessie is Lewis Hamilton. De Brit rijdt een 1:11,227. Zij teamgenoot Bottas perst er een veel betere ronde uit in 1:10,857. Kimi Raikkonen zet de tweede tijd neer in 1:11,095. Vettel kan het echter nog beter: 1:10,776.

De twee Renaults staan op vijf en zes, maar Force India's staan op dat moment nog binnen. De Red Bulls nemen de baan om een tijd te gaan zetten. Verstappen zet zich op P4, net voor Hamilton en Ricciardo.

Als iedereen weer binnen staat, rijden Esteban Ocon en Sergio Perez naar buiten. De rest van het veld wacht echter niet lang en volgt. Iedereen is nu op de baan voor een laatste poging om een betere tijd te zetten.

Raikkonen raakt de kant aan en geeft zijn rondje op. Verstappen is snel en pakt de derde tijd. Vettel houdt de pole, en achter hem is het Valtteri Bottas die tweede is.

Social

De startopstelling voor de race:

Social

Reacties

Ome Gijs 09-06-18 | 21:17 | 2

Een lijstje met de startopstelling van morgen zou prettig zijn.

Hasj_en_Wietje 09-06-18 | 22:28

Google it, luie hond.

Rosbelgske 10-06-18 | 12:39

Ome Gijs, jij stond niet vooraan bij het uitdelen van het verstand blijkbaar.. uitslag qualificatie is gelijk aan de startopstelling. Zo men goede daad weeral gedaan voor vandaag.. man man...

Tapioca pudding 09-06-18 | 21:32 | 7

spannspannende start morgen. De zachtere banden...

EvilGemini 09-06-18 | 21:49

Als Max de banden goed op temperatuur krijgt moet hij in staat zijn die 2 plekken bij de start gelijk goed te maken echter vooral Vettel zal het hem erg lastig gaan maken denkende dat Max "voorzichtig" zal zijn en weinig risico zal nemen. Helaas voor Vettel heeft Max daar schijt aan en gaat hij gewoon die 1st positie pakken tijdens de start.

soldier-of-fortuyn 09-06-18 | 22:31

Je kan beter de eerste plek pakken tijdens de finish. Probleem met Verstappen is dat hij denkt dat de race wordt gewonnen tijdens de eerste kilometer.

rolandet 09-06-18 | 23:16

.... en daar zou hij geen ongelijk in hebben.

EvilGemini 10-06-18 | 00:47

@soldier-of-fortuyn: Ik kan hier een heel betoog gaan houden waarom het belangrijk is dat Max met zijn zachtere banden zo snel mogelijk vooraan moet proberen te rijden, maar dat is parels voor de zwijnen. De echte race fan weet waarom.

soldier-of-fortuyn 10-06-18 | 09:14

EvilGemini
Niet te snel opgeven joh. Ik ben voor rede vatbaar hoor.

Satria 10-06-18 | 10:04

@EvilGemini
"... te maken ECHTER vooral Vettel ..."
ben jij dat, Olav?

Bootsjunge 10-06-18 | 11:57

@EvilGemini
Fijn dat jij precies weet wat Vettel denkt en ook nog Verstappen beter kent dan Vettel.

Wees_eens_creatief 09-06-18 | 21:50

Podium zo niet winst zit er voor de Red Bulls zeker in. Hun race pace is super op de hypersofts

The Ugly 09-06-18 | 22:20 | 1

Je kunt zeggen wat je wilt maar dit is echt een heel goed resultaat. Derde voor Hamilton, Raikkonen, en natuurljk z'n teammaat Ricciardo. Goed, het enige wat echt telt is het resultaat morgen natuurlijk. Hij moet zich als doel stellen om het podium te halen. In Canada gebeurt atijd veel dus hij moet zorgen dat hij in het begin niet te veel risico neemt.

Hasj_en_Wietje 09-06-18 | 22:28

Gelukkig start ie op hypers. Hopelijk meteen door naar P1, knallen en ze dan te grazen nemen met de pits. Al zal ie dan wel weer genaaid worden door een safety car ofzo.

XaleX_2 10-06-18 | 01:30

Ik denk dat die slechte vragen aan Max van al die nep journalisten (en nep F1 fans die hem afbranden) een extra motivatie voor Max is geweest in Canada tot nu toe. Ik hou mijn hart vast voor morgen, maar ik heb een vermoeden dat Max de flow van het weekend ook in de race zal doorzetten en op het podium zal gaan eindigen... als hij de eerste ronde overleeft.

Deviant 10-06-18 | 01:41 | 3

We kennen Max inmiddels, hij wordt weer te gretig en rijdt zijn auto in de kreukels.

EvilGemini 10-06-18 | 03:30

En wij herkennen de Max Aemiliano Troglodytarum als we er een zien

Deviant 10-06-18 | 12:38

En wij de Max fanboy.

Streamertje 10-06-18 | 22:07

Deviant doet een adjudantje...

Tapioca pudding 10-06-18 | 08:55

We moeten er niet van uit gaan dat hij al gewonnen heeft maar dit wordt wel weer lekker spreekwoordelijk op het puntje van de stoel / letterlijk languit op de bank met pils en tablet in de hand.

Overnijd 10-06-18 | 09:33

Ik heb hier zin aan

Memek 10-06-18 | 09:41

Max heeft dit weekend, tot nu, prima gepresteerd, maar laten we de beer niet verkopen voordat de huid geschoten is.
Na de GP van Spanje stond de pers alom vol met woorden dat Max zijn criticasters had doen zwijgen; sindsdien heeft hij bakken vol met kritiek gehad. Ook nu schrift men weer dat Max over zijn dip heen is, terwijl de wedstrijd nog gereden moet worden. Max is snel, Max heeft veel talent, Max maakt (soms te veel) fouten en verder is het afwachten, Canada is een tricky race, safety cars zijn vaak een scherprechter.

Rhenium 10-06-18 | 11:02 | 1

Helaas moet ik neuken op dat tijdstip, anders was ik zeker gaan kijken... Kopstootje erbij, heerlijk!

Hiesjes 10-06-18 | 12:44

Ah, meneer is masochist

sweedminder 10-06-18 | 11:10

he verdorie... het is dat Jos de vader van Max is maar anders had Max echt op zeker Pole Position gestaan :)

gato 10-06-18 | 11:14

Het wordt de Honda motor en Riccardio heeft getekend tot 2020 bij Red Bull.
En nu eens wat meer acher Max gaan staan, zowel Horner als marko, die hadden dat meteen moeten doen , als kijkers. Max is de beste rijder, jong, maar zelfs Mercedes wil hem dolgraag hebben.

lekkeraustralie 10-06-18 | 13:32

eerst winnen.

Reageer