Autobahn

Daimlers antwoord op de Tesla Semi: de eCascadia

Op een evenement in het Amerikaanse Portland heeft de Amerikaanse tak van Daimler een zware e-truck gepresenteerd. De eerste testexemplaren worden dit jaar naar klanten gestuurd, grootschalige productie volgt in 2021.

400 km bereik

Wanneer we de eCascadia, die gebouwd wordt door Daimlers truckmerk Freightliner, langs de meetlat met Tesla leggen, dan constateren we de helft aan geclaimd bereik. Tesla beweert immers dat zijn Semi 800 km... nee wacht: 950+ km op één lading kan rijden, Daimler houdt het op 400 km. In een eerder stadium twijfelden de Duitsers al openlijk aan de geclaimde reikwijdte van Tesla. Omdat het zelf 800 km niet voor mogelijk houdt, concentreert Daimler zich eerst op de markt van de middellange ritjes.

Naast de heavy-duty eCascadia bouwt Daimler ook een medium-duty model met de naam Freightliner eM2 106. Deze krijgt een bereik tot 370 km. Van beide modellen worden dit jaar 30 testexemplaren naar geselecteerde klanten gestuurd. 

EMG

Daimler is de grootste truckbouwer ter wereld, alleen al in Noord-Amerika zet het per jaar via de merken Freightliner, Thomas Built en Western Star voor meer dan $15 miljard aan zware trucks weg. Tesla plant zijn Semi vanaf 2020 op de markt te hebben, maar om de een of andere reden hebben we iets meer fiducie in de deadlines van Daimler dan die van Tesla. Een ongeveer gelijktijdige marktintroductie van de e-trucks zou ons niet verbazen. 

Tijdens het evenement dat zojuist aan de Amerikaanse westkust plaatsvond kondigde Daimler meteen aan een wereldwijde E-Mobility Group (EMG) op te zetten, waarin de know-how van elektrische aandrijflijnen in commerciële voertuigen wordt verzameld. Op onderstaande foto ziet u beide nieuwe producten samen met de al bestaande FUSO eCanter en een elektrische schoolbus met de naam C2 Jouley school bus.

Tegenstroom vanuit Europa komt van onder andere onze eigen parels DAF en VDL: zij presenteerden onlangs een volledig elektrische DAF.

Reacties

beef 07-06-18 | 09:03 | 10

Hieruit blijkt maar weer dat Tesla een zinkend schip is en Elon Musk een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Het is ook heel simpel, kijk naar energiedichtheid van Diesel en Li-ion accu's. Een 40 tons vrachtauto (conventioneel, eigen massa 15 ton, laadvermogen wat dan resteert 25 ton) heeft meestal een tank van 400 tot 800 liter, voor een normale dagprestatie met 1 chauffeur binnen de geldende rijtijdenwetgeving verstookt men ca. 250 liter Diesel. Hoeveel kg Accu moeten we hiervoor meenemen en hoeveel laadvermogen resteert dan nog? Totale fantasie dat E-truck verhaal van Musk. De VS sluit hem nog een keer op voor beleggingsfraude.

bitflip 07-06-18 | 10:52

Want... Mercedes heeft verstand van EV's en batterypacks ofzo?

Goed verhaal verder.

beef 07-06-18 | 11:12

Ik zeg zeker niet dat Daimler meer kennis van accupacks heeft dan Tesla maar zij claimen dan ook meer dan de helft minder actieradius te gaan leveren dan Elon Musk en dat klinkt voor mij toch wat meer realistisch.

bitflip 07-06-18 | 11:31

De tijdlijnen zijn misschien niet altijd betrouwbaar maar de technologie is doorgaans goed uitgedacht bij tesla.

Daarbij doen ze al meer dan 10 jaar aan batterypack R&D, en hebben ze ook al jaren een joint-venture met panasonics batterijdivisie.

Maw, wanneer een autobouwer die aan hun haren het EV tijdperk ingesleept moest worden nu opeens weer gaat claimen dat dingen niet kunnen.. Kan je weinig anders doen dan ze vriendelijk toelachen en een schouderklopje geven.

CamaroHans 07-06-18 | 11:44

Als ik met deze uit de voeten zou kunnen als gebruiker, zou ik echt niet gaan wachten op de Tesla. En met de technology gaat dat vanzelf goedkomen, MB (en de rest) kopen gewoon de engineers weg bij bedrijven die verder zijn, dat gebeurd op elk technisch gebied al vele jaren.

bitflip 07-06-18 | 12:42

Ja, je kan engineers wegkopen voor een smak geld, maar dan zal je nog steeds royalties moeten betalen of veel tijd moeten stoppen in het ontwikkelen van technische alternatieven en een legal team om deze te evalueren.

Achterstand haal je niet zomaar in, en vanuit je achterstand de koploper gaan vertellen dat dingen niet kunnen is gewoon een gigantisch zwaktebod.

Zo'n opmerking vanuit MB geeft Tesla engineers alleen maar extra zelfvertrouwen :)

LeonSmuk 07-06-18 | 12:49

@bitflip jij hebt een poster van Elon boven je ledikant hangen, of niet ?

Leukautootje 07-06-18 | 13:09

Diesel bevat inderdaad meer energie, maar een dieselmotor is ook talloze malen groter dan een elektromotor en desondanks is de elektromotor sterker en efficiënter. Ook kun je diesel niet hergebruiken, dus raakt het vanzelf op, ook krijg je geen diesel terug van je motor bij het afremmen. Een dieselauto rijden is dusdanig inefficiënt dat zelfs met een dieselgenerator elektra opwekken en met die elektra vervolgens elektrisch rijden nog steeds efficiënter is dan diesel rijden. Het Daimler argument dat hoofdzakelijk neerkomt op: "wij kunnen het niet, dus jij ook niet" is natuurlijk onzin, we kunnen natuurlijk niet allemaal de beste zijn en Daimler bewijst dit.

bitflip 07-06-18 | 13:48

@LeonSmuk
De feiten komen zo hard aan dat je naar de fanboy noodrem moet grijpen omdat je er niets tegenin kan brengen...?

Vervelend joh.

Lol.

CamaroHans 07-06-18 | 15:34

@bitflip: Ben ik niet met je eens, er is zo makkelijk aan technologie te komen dat er geen houden aan is. De hele Chinese economie is erop gebaseerd. Ook de Japanners hebben dat kunstje met succes toegepast.

bitflip 07-06-18 | 16:38

Buiten china zullen ze toch moeten werken met bestaande regelingen over intellectueel eigendom.

Daarnaast is batterypack management hard- en software afgesteld op de chemie in de cellen en andere specifieke eigenschappen.

Natuurlijk kunnen mensen daarvan leren en dat zelf toepassen, maar dat is niet zo simpel gedaan, en daarbij doe je al die moeite om minder achter te lopen, een voorsprong ga je er niet mee pakken.

Weinig zorgen voor tesla dus.

2voor12 07-06-18 | 10:00

Tesla wil in 2020 te leveren. Volgend jaar een tweet van Musk dat het 2021 word, het jaar daarop 2022 enzovoort.

Leukautootje 07-06-18 | 13:19 | 4

Het stelt allemaal niet zo veel voor, maar toch leuk om te zien dat ze ook hun best doen

beef 07-06-18 | 15:10

-Dieselmotor + tank Diesel voor acceptabele afstand zijn samen veel lichter gelijkwaardige Elektromotor + accupakket.
-voor de rest van het verhaal heb je niet zo goed opgelet bij natuurkunde denk ik. elke conversie of transport van energie kost Energie. O ja elektriciteit hergebruiken hoe doe je dat? het is niet eens renderend op te slaan, anders waren we al lang verlost geweest van de E-centrales op kolen, gas of atoom. Liefde voor Tesla tast blijkbaar denkvermogen aan.

bitflip 07-06-18 | 17:31

Beef heeft nog nooit gehoord van stuwmeren. Ga je die lui allemaal even bellen dat ze kunnen opdoeken?

beef 07-06-18 | 17:55

Dat heet waterkracht en is een prachtige techniek om electriciteit op te wekken daar waar toepasbaar. Maar geen effectief middel om electriciteit op te slaan.

Guus Muisarm 07-06-18 | 20:22

die elektrische energie die gebruikt was wordt opgeslagen in een vliegwiel bij bussen als ze remmen.

beef 07-06-18 | 17:58 | 1

Meesten schijnen te vergeten dat stroom geen energie is. Energie zit in zon, wind, stromend water, biomassa, geconcentreerd in fossiel, uranium enz. Via diverse meer en minder efficiënte technieken kun je er stroom van maken, wat dan weer moeilijk op te slaan is en bij elke conversie veel rendement verliest.

borgmonster 08-06-18 | 22:03

Stroom is wel energie maar geen energiebron. Ook verder is jouw verhaaltje inhoudelijk onjuist danwel niet relevant. Elektrische energie is chemisch op te slaan in accu’s (“accumulatoren”) in de vorm van chemische verbindingen of condensatoren (de elektriciteit zelf, zogezegd). Denk jij dat diesel zo efficiënt wordt omgezet? Of dat je diesel uit zon- of windenergie kunt krijgen? Nee he? Accu’s kun je er wel mee opladen, wat stukken beter is voor het milieu en alleen daarom al alle steun van overheid en bevolking (!) verdient. Ook van jou! En in plaats van beef kun je beter iets vegetarisch eten...

Reageer