Autobahn

WLTP-stress: Volkswagen sluit fabriek Wolfsburg enkele dagen

De nieuwe WLTP-meetmethode valt automakers zwaarder op hun dak dan ze hadden voorzien. Porsche levert alleen nog uit voorraad, en Volkswagen moet de tent later dit jaar zelfs een paar dagen dicht doen.

Aanstaande september wordt een cruciale maand voor iedere fabrikant die auto's in Europa verkoopt. Vanaf die maand mogen alleen maar auto's worden verkocht die zijn getest volgens de nieuwe WLTP-cyclus. Deze test is langer dan de uitgaande NEDC, hij neemt onder de streep in totaal drie tot vier keer meer tijd in beslag.

Daarbij komt dat het aantal testcentra niet plotseling veel groter is, en dus zitten automakers met modellen die nog geen WLTP-stempel hebben met de handen in het haar. Volkswagen alleen moet er in korte tijd meer dan 200 modelvarianten doorheen jassen. De fabriek in Wolfsburg gaat in de zomer zoals altijd enkele weken dicht, daarna rollen er alleen nog WLTP-gekeurde auto's van de band. Om de voorraden niet te hoog op te laten lopen, moet het bedrijf tot september enkele dagen de deuren sluiten, zo meldde VW-baas Herbert Diess vandaag tijdens een bedrijfsvergadering.

'Volkswagen is laks geweest'

De bonden vinden dat het management te weinig kritisch is naar zichzelf: het is al lange tijd helder dat de WLTP eraan komt en VW heeft nagelaten de meetcapaciteit te vergroten of slots te boeken bij testcentra, aldus de werknemers. De voorgenomen sluiting is onnodig en slordig.

We moeten de bonden hierin wel een beetje gelijk geven: het is niet pas sinds kort bekend welke tijdlijn de fabrikanten moeten aanhouden, dit is een bottleneck die je al van ver zag aankomen. En VW is hier onderwerp, maar ga er niet van uit dat dit probleem alleen bij hen speelt. Al met al lijkt het veilig aan te nemen dat de Europese afzet van sommige grote jongens dit jaar een aardige deuk op zal lopen.

Reacties

Con 06-06-18 | 16:42 | 1

In competent management, waar is dat eerder voorgekomen ... zeker bij autofabrikanten. Zijn ze bij VW vergeten al die imbicielen te ontslaan?

CamaroHans 06-06-18 | 23:27

Zolang het geld met bakken tegelijk binnenkomt hebben ze niks te klagen

2voor12 06-06-18 | 16:46

VW had gewoon wat langer nodig om de sjoemel-software aan de nieuwe tests aan te passen.

Viper62 06-06-18 | 19:32

Bewezen tactiek. Net zolang niets doen en zeuren dat het niet gaat lukken en je krijgt uitstel. VW heeft hier gegokt en verloren. Je ziet het bv ook gebeuren met de scheepvaart en de IMO sulphur cap.

appelboor 06-06-18 | 21:38 | 1

"De bonden vinden dat het management te weinig kritisch is naar zichzelf: " ... uhhh ... waarom hebben de bonden een mening hierover? Enkele dagen vrij van de baas is toch prima ... of is dat soms verlof uit de zak van de werknemers? Dan begrijp ik de bonden wel.

SanderVreibik 07-06-18 | 23:44

Het zou niet de eerste keer zijn dat VAG mensen met onbetaald verlof stuurt.

Stijlloos_27_ste 07-06-18 | 07:18

Allemaal reacties van mensen die niet in de auto industrie werken, deze tests kosten veel tijd. Nou is de takt tijd veel lager. En even een test station bouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is bij een HVF ruimte altijd een probleem.

Reageer