Autobahn
Verboden voor arme mensen en liefhebbers

Gemeente Rotterdam mag mensen met een oude auto definitief discrimineren

Nadat Rotterdam als tweede Nederlandse stad een Milieuzone invoerde, volgde een constant juridisch getouwtrek. Vandaag heeft de Raad van State een einde gemaakt aan alle discussie en de gemeente gelijk gegeven. De Milieuzone BLIJFT.

In de Rotterdamse Milieuzone zijn dieselauto's van voor 2001 en benzineauto's van voor 1 juli 1992 machinae non gratae. Eerder draaide de Rotterdamse rechter het verbod op benzineauto's terug, maar deze terudraaiing van juni 2017 werd heel snel weer teruggedraaid door een in zijn kuif gepikte wethouder Pex Langenberg (D66, hij zat de rit niet uit). Binnen twee maanden hadden ze de boel weer in het gelid.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geeft de gemeente (na een eerdere schorsing in oktober) nu gelijk in haar argumenten voor de Milieuzone. En als de RvS het zegt is het klaar, een hoger orgaan is er niet.

Volgens de RvS heeft het vorige college in 010 goed belangen afgewogen en zijn "de nadelige gevolgen van de milieuzone niet onevenredig in verhouding met de daarmee te dienen doelen." Vertaald naar de praktijk betekent dit: scheer je weg met je oude Citroën CX, want je geeft iedereen fijnstofkanker. Oh, en welkom cruiseschepen die een miljoen ton zwavelhoudende dieseldrek door hun motoren pompen!

U vindt de volledige uitspraak hier.

Reacties

two ball cane 06-06-18 | 12:41 | 1

Een van de tien nieuwe wethouders gaat op last van de VVD deze terugdraaiing van de afschaffing van het herstel na beroep simpelweg ongedaan maken, zo hebben ze kartelliaans afgedwongen.

CamaroHans 06-06-18 | 14:57

Volgens het AD van vandaag: "Overigens hebben de formerende partijen, die nu bezig zijn met de vorming van een nieuw stadsbestuur, onder druk van de VVD afgesproken om de milieuzone 'gefaseerd af te schaffen"

Nikstc 06-06-18 | 16:03 | 1

Ik kan maar niet begrijpen dat dit überhaupt mag. Je betaald wegenbelasting maar dan mag je jouw eigen auto niet voor je deur zetten omdat iemand bedacht heeft dat dat beter is voor de mensen aldaar. Tweetaktbrommers zijn geen probleem?

Alexander des Burgus 06-06-18 | 17:07

Je betaalt eigenlijk alleen belasting voor de snelwegen en een paar provinciale wegen. Vandaar dat die er zo mooi bij liggen.

Reageer