Autobahn

Jaguar I-Pace: prijs, specificaties en alles wat u moet weten

De Jaguar I-Pace is de eerste volledig elektrische auto van het Britse merk. En door de 4%-bijtellingsregel voor EV's gaat hij hier als warme broodjes over de toonbank. Maar wat wat kost een Jaguar I-Pace eigenlijk?

We kunnen 'HEILIGSCHENNIS' roepen tot we een quark wegen, maar Jaguar doet het gewoon: als grote autofabrikant een volledig elektrische SUV op de markt zetten. En door die 4 procent bijtellingsregel in Nederland gaan we hem hier ontzettend veel op de weg zien. Neem het van ons aan, dit worden Outlander-taferelen. We duiken daarom diep in de specificaties van de Jaguar I-Pace. De I-Pace heeft op elke as een elektromotor, goed voor een gecombineerd vermogen van 294 kW (400 pk) en een koppel van 696 Nm. De sprint van 0-100 km/u zoemt in 4,8 seconden voor elkaar, terwijl de topsnelheid op een begrensde 200 km/u ligt. Aangezien dergelijke snelheden funest zijn voor de reikwijdte zullen de I-Paces in de praktijk vooral 110 km/u rijden.

Het accupakket meet 90 kWh, en bestaat uit 12 modules met elk 36 cellen. In totaal heeft de I-Pace dus 432 batterijcellen, wat ongeveer een tiende is van wat Tesla aan 2170-cellen in de Model 3 long range stopt. Per stuk leveren de batterijen een kleine 58 Ah. Met een 100 kW-snellader kan een leeg pakket in 40 minuten tot 80% worden volgeladen, wie een 7 kW-wallbox gebruikt bereikt hetzelfde resultaat in 10 uren. Dit moet voldoende zijn voor mensen die thuis 's nachts hun I-Pace opladen.

Jaguar I-Pace bereik

Het bereik van de I-Pace bedraagt tot 480 km volgens de WLTP-cyclus (543 km NEDC), bij enigszins bedaard gebruik blijft hiervan in de praktijk zo'n 400 km over. Jaguar geeft vooral hoog op over het temperatuurmanagement in het accupack. Bij (zeer) koud weer zorgt een warmtepomp ervoor dat de cellen hun lading verliezen, en dat het interieur verwarmd wordt. De pomp gebruikt de energie van buiten en warmte van de gelijkstroom-wisselstroomomzetter, waardoor de batterijen niet aangesproken hoeven te worden. Volgens Jaguar kan op deze manier het bereik in de winter met bijna 50 km vergroot worden.

Onder normale weersomstandigheden krijgen de batterijen conventionele koeling, wanneer het zeer warm wordt schakelt een extra koelunit in om de cellen binnen de marges van hun bedrijfstemperatuur te houden. Verzonken deurgrepen, actieve lamellen in onder andere de grille, en een uitgedokterde stroomlijn helpen tevens het bereik op te krikken. Modellen met de optionele luchtvering worden vanaf 105 km/u bovendien automatisch 10 mm lager gelegd. 

Jaguar I-Pace uitvoeringen

De I-Pace komt in de volgende vier varianten op de markt:

 • Jaguar I-Pace S - €80.330 
 • Jaguar I-Pace SE - €88.420
 • Jaguar I-Pace HSE - €94.480 én een speciale 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €104.780

De I-Pace S-basisuitvoering is voorzien van 18" lichtmetalen velgen, LED-koplampen, 8-voudig elektrisch en handmatig verstelbare sportstoelen met bekleding in Luxtec, Touch Pro Duo, Interactive Driver Display en MeridianTMaudiosysteem, Park Pack, en een zwik aan Connectivity-functies. De 24 duizend euro duurdere I-Pace First Edition voegt hier 20" wielen, Matrix LED‑koplampen, 18‑voudig verstelbare sportstoelen met bekleding in Windsor leder een 'Extended Windsor Leather Pack', Head‑up Display, Driver Assist Pack, Vast panoramadak, Configureerbare ambianceverlichting en 4‑Zone Climate Control aan toe.

Jaguar I-Pace leaseprijzen

De voornaamste doelgroep voor de I-Pace in Nederland is helder: zakelijke rijders uit de managersklasse. Zij die enkele jaren geleden een Cayenne S E-Hybrid met 7% of 14% bijtelling leasten zullen nu in de verleiding komen te switchen naar een I-Pace met slechts 4% fiscale bijtelling. Wie er in slaagt in 2018 een I-Pace op kenteken te zetten betaalt per maand bruto:

 • Jaguar I-Pace S - €268
 • Jaguar I-Pace SE - €295
 • Jaguar I-Pace HSE - €315 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €349

Lukt het pas een registratie in 2019 te bemachtigen, dan schiet de leaseprijs omhoog. Vanaf volgend jaar geldt alleen voor de eerste €50.000 een bijtelling van 4%. Voor elke cent hierboven moet de volle 22% worden betaald. In dat geval komen de bruto bijtellingen uit op:

 • Jaguar I-Pace S - €723 
 • Jaguar I-Pace SE - €871 
 • Jaguar I-Pace HSE - €982 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €1.172

Onze voorspelling: in 2018 wordt de Nederlandse markt zo veel mogelijk volgeduwd met First Editions, vanaf 2019 komen de S'jes aan bod.

Jaguar biedt reeds twee SUV's aan: de E-Pace en de grotere F-Pace. Qua formaat komt de I-Pace het dichtst in de buurt van de F-Pace. De elektrische I-Pace is iets kleiner, maar wel een stuk breder dan zijn conventionele broer. De fabrikant zegt zelf: de I-Pace heeft een gelijkwaardige footprint als de F-Pace, met de interieurruimte van een grote luxe-SUV. Dit laatste omdat zaken als een middentunnel ontbreken:

 • Jaguar I-Pace:  wielbasis: 2.990 mm. Lengte: 4.682 mm. Breedte: 2.011 mm. Hoogte: 1.565 mm
 • Jaguar F-Pace: wielbasis: 2.874 mm. Lengte: 4.731 mm. Breedte: 1.936 mm. Hoogte: 1.667 mm 

Jaguar I-Pace concurrentie

Over concurrenten kunnen we kort zijn: de enige echte tegenhanger is momenteel de Tesla Model X. De Tesla is weliswaar een slag groter en in de basis een stukje duurder, maar andere volledig elektrische SUV's zijn er eenvoudigweg nog niet. Jaguar weet dit ook, en besloot de I-Pace voor de eigen eer en glorie in een aantal races tegenover de Model X te zetten. We hoeven u niet te vertellen welke auto er het best vanaf kwam. Jaguar kiest met de I-Pace een andere benadering dan Tesla: waar de Amerikanen vooral vanuit stilstand heel hard rechtdoor willen gaat Jag liever voor een dynamisch rijgedrag: de I-Pace schijnt zeer sportief de bocht om te gaan, zeker voor een voertuig dat 2.133 kg weegt.

Jaguar I-Pace kopen

Wie zakelijk een I-Pace wil rijden zal alles op alles zetten om deze nog dit jaar te registreren. Net zoals destijds met de Outlander PHEV wordt de auto na de jaarwisseling een stuk duurder in de lease. De importeur meldt al 2.000 bestellingen binnen te hebben, maar vertelt niet hoeveel het er toebedeeld krijgt van de fabriek in het Oostenrijkse Graz (de I-Pace wordt onder licentie door Magna Steyr gebouwd).

Al in juli 2018 worden de eerste exemplaren uitgeleverd, Jaguar Nederland zegt dagelijks contact met de fabriek te hebben om te proberen om meer productie toegewezen te krijgen. De actuele levertijd van een I-Pace is niet bekend, maar we zouden adviseren niet te lang te wikken en wegen tot u er een zakelijk aanschaft.

Update. De mannen van Autovisie hebben er al in gereden. Video hieronder:

Reacties

Tapioca pudding 04-06-18 | 07:57 | 1

Ik raak er een beetje van in de war als men leaseprijzen en fiscale bijtelling door elkaar gebruikt.

M.Goes 04-06-18 | 08:52

Je hebt gelijk. Het zijn de bijtellingstarieven.

fifi23 04-06-18 | 08:49

Huppa weer een bak die jan met de pet betaald voor het management. Als die bijtelling niet zo bezopen laag zou zijn raakten ze deze auto's aan de straatstenen niet kwijt.

Faecesbook 04-06-18 | 09:10

Als, dan deed ik hem gewoon privé.

Johnny66 04-06-18 | 09:18

Tesla , we gaan beginnen.

Johnny66 04-06-18 | 09:24

''294 kW (400 pk) en een koppel van 696 Nm. De sprint van 0-100 km/u zoemt in 4,8 seconden'' en dan MRB vrij . Er moet eens een (politieke) visie komen .

Defman 04-06-18 | 09:39 | 9

Bijtelling is schaamteloze subsidie. Schaf alsjeblieft dat hele concept af van lease en maak autobelastingen voor bedrijven hetzelfde als voor particulieren. Als je als bedrijf een auto wilt geven aan je werknemer moet je er maar lekker voor betalen zoals de rest van Nederland. Het is tenslotte gewoon een investering, en dat kost nou eenmaal geld. On topic, mooie technologie, maar de verhoudingen van dit loeder zijn wel een beetje zoek. Te dik "lichaam", te platte ramen en vooral te grote wielen. De balans is een beetje zoek. Wat betreft de prijs; het is een rijdende middelvinger naar Jan Modaal, ik kan me zo voorstellen dat types die dit gedrocht rijden op asociale wijze invoegstroken gebruiken.

Johnny66 04-06-18 | 10:20

Vreemd betoog defman . Er wordt gewoon betaald voor die auto , werkgever en werknemer , dan nog iets met de BTW ..... en.... en...

small_town_dude 04-06-18 | 10:42

Bijtelling = spekken van schatkist. Daar zou Jan Modaal juist blij van moeten worden. Alleen in dit geval is er iets minder te spekken dan wanneer op diesel of naft gereden zou worden, maar in de eco-lijstjes gaat NL het wel beter doen - en dat is ook wat waard.

glaaf 04-06-18 | 11:13

Dankzij de bijtelling krijgt Defman z'n toeslagen, waardoor Defman onder de streep nul belasting afdraagt.

hendrikjandetuinman 04-06-18 | 11:29

Defman 04-06-18 | 09:39 Ik geloof dat je niet helemaal snapt wat bijtelling is... Bijtelling is het tegenovergestelde van subsidie, het is juist een straf die je van de belastingdienst krijgt voor het werken bij een succesvol bedrijf. Bijtelling is een bedrag dat iedere maand bij je salaris wordt opgeteld en waarover je extra belasting betaalt (terwijl je dat geld dus niet echt krijgt).

Defman 04-06-18 | 13:11

De bijtelling op je salaris staat in geen verhouding tot de werkelijke kosten die een particulier zou maken maken; als ik voor 268 euro per maand als particulier zo'n auto kan rijden zou ik het natuurlijk ook doen. De hoogte van de bijtelling is momenteel een lachertje en ik ben blij dat dit in 2019 naar meer realistische waarden wordt opgetrokken. De BTW is voor ondernemers aftrekbaar, dus speelt hier geen rol. Als het puur om vervoer gaat van A naar B kan je ook gewoon een goedkope truttenschudder leasen; daar heb je echt niet zo'n grote penisverlenger voor nodig. Overigens, ik spuug op toeslagen en die mogen wat ij betreft zo snel mogelijk worden afgeschaft.

Defman 04-06-18 | 13:18

Aanvulling: mijn excuses voor het wat warrige originele betoog, ik was te snel met formuleren. Uiteraard is bijtelling geen subsidie, het verschil veroorzaakt door een te lage bijtelling ten opzichte van de werkelijke kosten kan je echter wel als subsidie formuleren in het geval dat mensen onder andere omstandigheden (namelijk mensen die de auto zelf betalen) meer betalen voor hetzelfde product. Komt nog bovenop dat je kan debatteren wat een redelijke waardering is van het gebruiksgenot van een auto. Persoonlijk denk ik dat 22% van de koopsom een aardige benadering is van de realistische betaling in natura, ook voor elektrische voertuigen.

small_town_dude 04-06-18 | 13:52

@Defman
misschien snap je het nog niet helemaal: de bijtelling is alleen voor privégebruik! Dat staat helemaal los van 'realistische betaling' . Als je bijtelling gaat vergelijken met een privéwagen die je ook voor je werk gebruikt dan moet je even wat meer data meenemen.. De standaardbijtelling van 22% is dus al werkelijk van de gekke. Op een standaardauto en in een hoge loonschaal betaal je al gauw 600,- bruto bijtelling per maand, dus 300 netto en daar komt nog brandstof bij. Dit bovenop de 800 Euro per maand leasekosten (ik heb een full knoption 508 SW) die de baas betaalt . Dus die 22% snap ik niet: voor enkel prive is het veel te veel, voor het totaalplaatje wel erg weinig.
De overheid is ook achterlijk want iedereen die een leaseauto heeft gaat die dus ook zo veel mogelijk gebruiken, want er is immers al voor betaald. Je zou wel gek zijn als je in het weekend of in de vakantie de trein pakt en de auto op de oprit laat staan in te teren.

Defman 04-06-18 | 19:40

Dank voor de heldere toelichting, inderdaad het aspect privegebruik was mij ontgaan. Ik ging er altijd van uit dat een lease auto alleen gebruikt werd door vertegenwoordigers als functioneel vervoer naar klanten, maar blijkbaar wordt het concept lease misbruikt als loon in natura en gebruiken mensen een auto ook voor hun privévervoer. In dat geval is 22% inderdaad niet heel realistisch, een kilometerregistratie zou dan al veel beter werken. Maar daar was in het verleden ook wat om te doen meen ik... Dus zoals terecht opgemerkt, bijtelling stimuleert autogebruik; in dit geval zou dus lease nog veel duurder moeten worden om milieudoelstellingen te halen.

CamaroHans 04-06-18 | 22:57

Dat valt wel mee, uiteraard heeft iemand die een auto van de zaak heeft geen kilometervergoeding meer. Dat krijg je met een privé auto wel en moet je dus van de kosten aftrekken. Bovendien bouw je over het deel dat bij je salaris (25% in mijn geval) wordt opgeteld geen pensioen op. Dus ook dat deel moet je van de kosten van je priveauto aftrekken.

badboybubby 04-06-18 | 09:43 | 8

Belachelijk dat zulke zware auto's geen wegenbelasting hoeven te betalen. Ze zijn 2x zo zwaar als mijn auto en dus slijt het wegdek sneller door deze auto's.

Johnny66 04-06-18 | 10:21

alleen het koppel al vreet per optrek 0.12 mm asfalt zijn de laatste berichten.

Johnny66 04-06-18 | 10:22

en stroom is in NL ruim 90 procent niet schoon .

Johnny66 04-06-18 | 10:22

daarbij markt ontwrichtend , aldus de Bovag .

Johnny66 04-06-18 | 10:25

Business model geent op subsidies . Zie Tesla en nog niets verdienen . Had ik het al gehad over een visie ontwikkelen ?

Unleashed 04-06-18 | 11:20

Tesla maak gewoon winst op z'n bestaande modellen maar kan als kleine startende fabrikant de aanloopverliezen op nieuwe modellen niet opvangen met de winsten uit deze modellen omdat ze daarvoor gewoon te snel groeien. Verdienmodel is wereldwijd ook niet op subsidie gebaseerd. In sommige landen zoals Nederland wordt de electrische auto fiscaal gestimuleerd maar in heel veel landen ook niet.

Johnny66 04-06-18 | 11:30

15 jaar bestaan , geen cent verdient. Snel groeien .... dat kan enkel als je ook levert .

bitflip 04-06-18 | 12:39

Johnny66 liegt in dit draadje.

Johnny66 04-06-18 | 18:38

En bitflip is weer klaar.

small_town_dude 04-06-18 | 10:44

Als deze auto iets langer en lager was (zoals de F-type Station) dan zou ik hem nog serieus overwegen. In ieder geval een mooiere auto dan de Tesla X.

CamaroHans 04-06-18 | 11:51

Dat er geen wegenbelasting, BPM én een lage bijtelling betaald wordt is inderdaad gewoon te lezen als subsidie. Op zichzelf kan ik dat wel begrijpen omdat men het idee heeft dat dat nodig is om binnen 5 jaar iedereen in een elektrische auto te krijgen. Wat wel jammer is is dat alleen de mensen die al zeer ruim boven modaal zitten daar van genieten. Ik verkeer ook in de gelukkige positie een auto van de zaak te hebben dus ik zal niet echt klagen, ik betaal ruim 300 euro bijtelling voor mijn Opel dieseltje en verder kost de auto me niks. Maar het blijft een raar idee dat iemand die 2x zoveel verdiend, een Tesla of Jag van een ton kan rijden voor minder, dat voelt niet echt eerlijk. Waarom ze niet een regeling verzinnen voor EV Golfjes ed zodat die betaalbaar worden voor mensen die hem van hun eigen geld moeten kopen is gewoon asociaal omdat tegen de tijd dat die aan de beurt zijn alle voordelen allang vervallen zullen zijn.

bitflip 04-06-18 | 12:43 | 2

Er mag best een parlementair onderzoek komen om te kijken hoe politici het ooit in hun kop haalden om kopers van auto's boven de 50k extra geld toe te smijten.

small_town_dude 04-06-18 | 14:18

zelfde gold voor zonnepanelen., Alleen degenen die zonder te lenen even hun eigen dak konden volleggen met panelen profiteerde. Mijn schoonvader zaliger zei altijd al: de duivel schijt op de grote hoop

FrankVeer 05-06-18 | 21:51

Vergeet niet dat zonnepanelen in het verleden ook veel duurder waren. Ik heb in 2010 een systeem aangeschaft van ruim 5500 euro. Dat zou nu nog maar 2400 euro kosten. Dus enerzijds subsidie en aftrekposten, maar anderzijds ook hogere kosten. Dat geldt nu ook voor de ev's. Ik denk er ook over na om er een zakelijk te kopen, vanwege de subsidies en aftrekposten, zodat ik per saldo weer net zo veel kwijt ben als een normale benzineauto. Ik kan natuurlijk ook nog 10 jaar wachten. Dan zijn ze ongetwijfeld een stuk goedkoper en hebben ze een grotere actieradius (analoog aan de zonnepanelen die nu een veel grotere capaciteit hebben). Maar dan zullen de subsidies en de aantrekkelijke kortingen ook wel verleden tijd zijn.

Truncator 04-06-18 | 17:43 | 1

De Tesla Model X P100D trekt sneller op. In het I-pace reclamefilmpje is met een 'normale' Model X 100D vergeleken terwijl ze de P100D noemen. Dat is misleiding. Bovendien heeft Tesla autopilot wat de ipace helemaal mist. Fail.

Johnny66 04-06-18 | 18:39

Autopilot bestaat niet als het een auto betreft.

FrankVeer 05-06-18 | 21:30

"Bij (zeer) koud weer zorgt een warmtepomp ervoor dat de cellen hun lading verliezen, en dat het interieur verwarmd wordt." Dat denk ik dus niet. Ik vrees dat men hier vergeten is een 'niet' (cellen niet hun lading verliezen) in het zinnetje over te pennen.

Reageer