Autobahn

Wow. De Ferrari van de Admiraal is te koop

Liefhebbers van de films van Petrolicious weten meteen welke auto bedoeld wordt met The Admiral's Ferrari. De hemelblauwe 500 Mondial Series II, die admiraal Phillips zelf opknapte, komt binnenkort op de veiling in Monterey.

Het verhaal van de blauwe Ferrari Mondial van admiraal Robert Phillips van de Amerikaanse marine is schitterend. De auto was in 1955 nieuw geleverd aan een Franse coureur met de naam François Picard die hem in blauw, de Franse racekleur, verfde. Een jaar later was de auto weer in handen van Ferrari's eigen Scuderia, maar hij bleef blauw en won en passant races in Frankrijk, Venezuela, de Bahama's en in Florida.  

In 1960 was er echter weinig meer over van de glorie van de racewagen en stond hij te verstoffen achter een Ramblerdealer (een inmiddels lang vergeten Amerikaans automerk). De jonge marineofficier Robert vond de auto en kon hem voor een paar duizend dollar op de kop tikken. Overigens was een paar duizend dollar in die tijd nog een godsvermogen: Phillips moest er een banklening voor afsluiten en had vervolgens geen cent meer om de auto te restaureren.

Gelukkig kon hij de baas van de marine-autowerkplaats ervan overtuigen dat hij de auto in de werkplaats zelf mocht opknappen. In de daaropvolgende negen maanden trok hij de auto helemaal uit elkaar en bouwde het ding weer geheel op. Hij leerde er ook alle ins en outs van de toenmalige F1-motor van Ferrari: de Tipo 111 tweeliter viercilinder.

Wie deze Ferrari koopt, krijgt iets magnifieks in handen. De auto brengt een aantal bijzondere eigenschappen samen. Het is -klaarblijkelijk- de enige niet roodkleurige auto die ooit onder vlag van de Scuderia Ferrari heeft gereden. Daarnaast wordt de koper pas de derde eigenaar, aangezien de admiraal de auto al bijna zestig jaar in handen heeft. 

Er zijn ook weinig Ferrari's die zoveel prijzen hebben gewonnen in hun bestaan. U snapt, dit geheel komt met een prijskaartje. Wie tussen de $5,5 en $7,5 miljoen heeft liggen mag zich in augustus in Pebble Beach melden voor de 0556 (0446)/MD (zoals de typenaam van de auto luidt).